Με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, ο τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, επισήμανε πως τα… φυτώρια των ξανθιωτών είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα και όποιος νεαρός αξίζει πραγματικά, θα αναδειχθεί.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο «κενό» που υπάρχει ανάμεσα στην ομάδα Κ20 και την αντρών, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπήρχε ένα ενδιάμεσο στάδιο, ενώ μίλησε και για τον νέο του ρόλο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Ξεκινήσατε σαν ποδοσφαιριστής κι έχοντας περάσει από διαφορετικές θέσεις στην ξανθιώτικη ομάδα αποκομίζοντας σπουδαίες εμπειρίες, από φέτος βρίσκεστε στην θέση του Τεχνικού Διευθυντή των Ακαδημιών της SKODA ΞΑΝΘΗ.
«Ο Τεχνικός Διευθυντής είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον προπονητή. Ο προπονητής έχει τον έλεγχο μιας ομάδας καθημερινά και τον δικό του ρόλο που λίγο – πολύ είναι γνωστός. Υπάρχει πίεση, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά και ευθύνη, στοιχεία που τα έχω ζήσει αναλαμβάνοντας την ομάδα σε κομβικά σημεία. Χρειάζονται ώρες δουλειάς και συνεχής επιμόρφωση πάνω στο ποδόσφαιρο και στα νέα δεδομένα. Ένας προπονητής δεν δουλεύει πολύ μόνο πάνω στην δική του ομάδα αλλά και στον κάθε επόμενο αντίπαλο για να είναι έτοιμος σε κάθε παιχνίδι.
Η θέση του Τεχνικού Διευθυντή στην Ακαδημία της SKODA ΞΑΝΘΗ όπου βρίσκομαι σήμερα, αφορά περισσότερο το τεχνικό κομμάτι.
Φέτος έχουμε αλλάξει το πλάνο μας στην Ακαδημία κι όλα τα τμήματα που έχουμε είναι αγωνιστικά, δηλαδή συμμετέχουν σε πρωταθλήματα.
Ο ρόλος μου είναι να έχω καθημερινή επαφή και με τους πέντε προπονητές των τμημάτων με τους οποίους συζητάμε τεχνικά θέματα.
Στα τρία πιο μεγάλα τμήματα (Κ-20, Κ-17, Κ-15) υπάρχει ένα συγκεκριμένο ετήσιο προπονητικό πλάνο το οποίο ακολουθείται από τον προπονητή του κάθε τμήματος και αφορά την εν γένει φιλοσοφία της Ακαδημίας.
Από εκεί και μετά ο κάθε προπονητής είναι απόλυτα υπεύθυνος και για τις προπονήσεις και για την ομάδα του.
Στα δύο επόμενα μικρότερα τμήματα (Κ-13, Κ-11) υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι στόχοι που αφορούν συγκεκριμένους τομείς της τεχνικής που πρέπει να βελτιώσουμε (π.χ τον Σεπτέμβριο να δώσουμε έμφαση στην πάσα, τον επόμενο μήνα να βελτιώσουμε τα σουτ κ.ο.κ.)».
Ήσασταν προπονητής της ομάδας Νέων την προηγούμενη διετία με την οποία πραγματοποιήσατε πολύ καλές χρονιές και κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές επιλέχθηκαν κι έχουν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο…
«Είναι μία θέση ιδιαίτερα λεπτή αυτή του προπονητή της ομάδας Νέων. Όλα τα παιδιά έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη συμπεριφορά απέναντί τους γιατί μπορεί να είναι αθλητές, είναι όμως και παιδιά. Το πραγματικά δύσκολο σ’ αυτό το σημείο, είναι να τους δώσεις να καταλάβουν μέσα πως πρέπει να λειτουργούν μέσα σε επαγγελματικά πρότυπα γιατί τα επόμενα 1-2 χρόνια θα μπουν στη μεγάλη ομάδα. Και για να ανταποκριθούν εκεί εκτός από τα αγωνιστικά τους προσόντα πρέπει να έχουν και σκέψη επαγγελματική. Εκεί είναι το “μυστικό” για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις».
Έχει παρατηρηθεί ότι οι παίκτες από την ομάδα Νέων πηγαίνοντας στην επαγγελματική ομάδα έχουν ένα μεγάλο «κενό» να καλύψουν και χρειάζονται αρκετό χρόνο προσαρμογής. Ισχύει κάτι αντίστοιχο στη μετάβαση των παικτών σε όλα τα τμήματα;
«Αυτό το “κενό”, το μεγάλο, είναι ανάμεσα στην Κ-20 και την επαγγελματική ομάδα. Στα υπόλοιπα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι χρειάζεται μία ενδιάμεση ομάδα για την οποία έχει ήδη γίνει πρόταση από πλευράς SKODA ΞΑΝΘΗ για τη δημιουργία της Β’ ομάδας, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να πάρουν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους και σε συνθήκες κανονικών πρωταθλημάτων χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς. Υπάρχουν παραδείγματα και στην SKODA ΞΑΝΘΗ όπου νεαροί παίκτες πήγαν σε άλλες ομάδες και ήρθαν πιο έτοιμοι όπως ο Μπαξεβανίδης, ο Κομεσίδης, ο Λαζαρίδης».
Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται κάποιος νεαρός ποδοσφαιριστής για τμήματα της Ακαδημίας; Είναι αρκετό μόνο το ταλέντο;
«Το ταλέντο είναι σίγουρα αυτό που “τραβάει” την προσοχή. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Στην SKODA ΞΑΝΘΗ δουλεύουμε με συγκεκριμένο πλάνο πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Παρακολουθούμε τα παιχνίδια των Μικτών Ομάδων και θα φέτος θα διευρύνουμε το δίκτυό μας. Τους παίκτες που θα “σημειώσουμε” και από εκεί θα τους παρακολουθήσουμε και στις ομάδες τους για να έχουμε πιο σαφή εικόνα για τον κάθε ποδοσφαιριστή και σαν ποδοσφαιριστή αλλά και σαν προσωπικότητα. Σκοπός μας είναι, εφόσον επιλέξουμε τα παιδιά που μας ενδιαφέρουν, να τα καλέσουμε στην Ακαδημία μας για να περάσουνε από κάποια προπονητικά τεστ, όπου και θα γίνει η τελική αξιολόγηση.
Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε από τα μικρότερα τμήματα να “χτίζουμε” καλές ομάδες έτσι ώστε οι νεαροί αθλητές να έχουν περισσότερα χρόνια προπονητικής δουλειάς, να δουλέψουν σαν σύνολο και να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται».
Η Ακαδημία της SKODA ΞΑΝΘΗ έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα ενώ στο πρωτάθλημα Εφήβων ένα. Στόχος είναι και οι διακρίσεις;
«Οι διακρίσεις είναι κίνητρο για τον καθένα κι αυτό ισχύει και σ’ αυτές τις ηλικίες. Ο δικός μας στόχος είναι το κατά δύναμη περισσότερα παιδιά, όχι μόνο να πλαισιώσουν την μεγάλη ομάδα αλλά να παίξουν και να κάνουν τη διαφορά.
Οι διακρίσεις και τα πρωταθλήματα είναι καλά για το πρεστίζ της ομάδας. Μέσα από τον καθημερινό ανταγωνισμό οι νεαροί παίκτες κερδίζουν εμπειρίες που βοηθούν το σύνολο και “ψήνονται” μέσα από την διαδικασία της πίεσης της νίκης σε κάθε αγώνα. Έτσι μπορούν να εισέλθουν πιο ομαλά στην σαφώς μεγαλύτερη, αγωνιστική πίεση της επαγγελματική ομάδας».
Ένας άνθρωπος με την εμπειρία σας με ποια χαρακτηριστικά θα έλεγε ότι κάποιος νέος παίκτης των Ακαδημιών θα μπορούσε να κάνει καριέρα;
«Πέρα από τα καθαρά τεχνικά και τακτικά κομμάτια πιστεύω πως ένας παίκτης για να κάνει καριέρα χρειάζεται μεγάλη διάρκεια στην απόδοσή του και ποδοσφαιρικό τρόπο σκέψης μέσα στο παιχνίδι».
Για ποιους λόγους θα επέλεγε κάποιος νεαρός παίκτης την Ακαδημία της SKODA ΞΑΝΘΗ;
«Γιατί έχει τις υποδομές. Γιατί προσφέρει τα πάντα και γιατί δίνει ευκαιρίες. Όποιος έχει ταλέντο κι αξίζει, γίνεται επαγγελματίας και του δίνεται η ευκαιρία. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το δείχνει η ιστορία της ομάδας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου