Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Την διαφορά την βλέπεις αλλού...!!

Ο Διονύσης Δελλής γράφει στο gazzetta.gr για τον νέο... άθλο του Ολυμπιακού, που υπέταξε την Γιουβέντους και συνεχίζει να κάνει... άλματα προόδου. 
Το έκανε λοιπόν ο Ολυμπιακός. Ή για την ακρίβεια το... ξανάκανε. Μετά την Ατλέτικο Μαδρίτης, πάει και η Γιουβέντους. Με τον ίδιο ηρωικό τρόπο, με το ίδιο «ποδοσφαιρικό» σχέδιο, με αρκετή δόση τύχης, με τον Ρομπέρτο εξωπραγματικό, αλλά και με την αξία του.  Δύο στα δύο στο Φάληρο οι πρωταθλητές Ελλάδας. Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ισπανίας (και φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ) και χθες απέναντι και στην πρωταθλήτρια Ιταλίας.
ADVERTISEMENT
Τι συμβαίνει λοιπόν από σήμερα; Οι Ερυθρόλευκοι αν κυλήσουν όλα ομαλά έχουν σχεδόν εξασφαλίσει την τρίτη θέση του γκρουπ (άρα τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Αρκεί η Μάλμε να μην βρει εντός έδρας βαθμούς κόντρα σε Ατλέτικο και Γιουβέντους. Άρα –πάντα με οδηγό τη λογική- συνεχίζουν όπως και να έχει στα κύπελλα Ευρώπης και με την είσοδο του 2015. Το καταφέρνουν για τέταρτη σερί χρονιά αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ, δείγμα της συνέπειας και το πόσο έχουν «μεγαλώσει» τον χώρο τους έξω από τα σύνορα μας.
Και βέβαια κατάφεραν ήδη και εκείνο που σημειώναμε από χθες ως το σημαντικότερο από όλα. Να είναι ανταγωνιστικοί για την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, μέχρι το τελευταίο σφύριγμα σε αυτό το γκρουπ.
Με νίκη εντός επί της Μάλμε, οι βαθμοί γίνονται 9, αριθμός που σε βάζει ούτως ή άλλως στο κόλπο. Αν γίνει και η υπέρβαση, αν γίνει το παραπάνω έστω με έναν βαθμό (ειδικά) σε Ιταλία ή Ισπανία;  Ε, ο Ολυμπιακός θα μπει και φέτος στους «16». Και αυτό θα είναι τρομακτική επιτυχία. Όχι μόνο γιατί εάν και εφόσον προκύπτει δεύτερη φορά σερί. Αλλά κυρίως για τα ονόματα που συμμετέχουν σε αυτόν τον όμιλο. Δύο ομαδάρες από εκείνες που μπορούν να φτάσουν όσο μακριά το θελήσουν στη διοργάνωση.
Μην πάτε... μακριά, για να σκεφτείτε τι πετυχαίνει ο Ολυμπιακός ως τώρα. Και πόσο έχει αλλάξει η δυναμική του στην Ευρώπη. Ρίξτε μια ματιά στο τέταρτο γκρουπ των ομίλων και θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον «κοντράστ». Είναι η Γαλατά Σαράι εκεί, ομάδα που βρέθηκε πέρσι στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Συμμετέχει λοιπόν σε έναν όμιλο παρέα με ομάδες που ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια τις... καθάρισε όλες στο Φάληρο. Την Άρσεναλ (3 φορές), την Ντόρτμουντ, την Άντερλεχτ. Στα 150 εκατ ευρώ κοστολογείται το ρόστερ της Τουρκικής ομάδας από το transfermarkt. Έχοντας παίκτες όπως ο Σνάιντερ, ο Πάντεφ, ο Φελίπε Μέλο, ο Ντζεμαϊλί, ο Μπουράκ, έναν πορτιέρο σαν τον Μουσλέρα. Και μια έδρα «φωτιά» που κοχλάζει από τις εκδηλώσεις των οπαδών της και θεωρείται «όπλο» της, όπως συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη.
Τι έχει κάνει η Γαλατά ως τώρα με δύο εντός έδρας ματς, σε τρεις αγωνιστικές; Έχει έναν βαθμό (ισοπαλία εντός με Άντερλεχτ) και δύο ξεγυρισμένες τεσσάρες στην πλάτη της. Εκτός από την Άρσεναλ (4-1) και χθες εντός από τη Ντόρτμουντ (0-4). Με γκολ 2-9 λοιπόν και σοδιά ενός βαθμού πάνε... βουρ για τέταρτοι. Και όσο σπουδαίες ομάδες και αν είναι η Ντόρτμουντ (9 βαθμοί) και η Άρσεναλ (6β.) δεν είναι καλύτερες από την Ατλέτικο και την Γιουβέντους.
Το Transfermarkt τον Ολυμπιακό τον κοστολογεί στα 60 εκατ ευρώ. Και σήμερα έπειτα από τα δύο πρώτα εντός έδρας ματς έχει έξι βαθμούς. Και μεταξύ μας; Όσο και αν τον αδίκησε τον εαυτό του, με εκείνα τα παιδικά λάθη στην άμυνα στο ματς της Σουηδίας, όσο και αν η εμφάνιση του ήταν κατώτερη της προσδοκίας, είχε και μια καταδικαστική διαιτησία (Καράσεφ) στην πλάτη του στο ματς με τη Μάλμε όπου έχασε. Και αυτό παίζει τον ρόλο του ως εδώ. Κοιτάζοντας... πίσω.
Ένα γκολ του Μήτρογλου που χωρά συζήτηση γιατί ακυρώθηκε λίγο πριν το 1-0. Και το πέναλτι και αποβολή υπέρ του Μανιάτη στο 56΄ με το σκορ στο 1-0.  Αν είχε σήμερα ο Ολυμπιακός έστω έναν βαθμό ακόμη από εκείνο το ματς, θα ήταν σε ποσοστό άνω του 50% στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα έφτανε τους δέκα βαθμούς νικώντας τη Μάλμε στο Φάληρο. Και η συγκομιδή αυτή σπανίως σε αφήνει εκτός.
Είναι πολύ σπουδαία επιτυχία λοιπόν αυτό που κάνουν και φέτος οι Ερυθρόλευκοι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ας είναι μια νέα ομάδα με 17 καινούργιους στο ρόστερ. Ας μην έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν την αγωνιστική τους ταυτότητα. Ας είδαν το Σάββατο... αστράκια στο Παγκρήτειο από τον Εργοτέλη που είχε μια τελική λιγότερη (17) από όσες η Γιουβέντους (18) στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός του Τσάμπιονς Λιγκ είναι μια άλλη, διαφορετική ιστορία. Και στην τελευταία 4ετία δεν υπάρχει σεζόν, δεν υπάρχει γκρουπ όπου οι Πειραιώτες δεν παίζουν για... όλα ως το τέλος. Ανεξαρτήτως αντιπάλων. Πολύ μεγάλη πρόοδος όλο αυτό για τον πρωταθλητή Ελλάδας.
Εννέα βαθμούς την περίοδο 2011-2012 σε όμιλο με Άρσεναλ (11β), Μαρσέιγ (10β) και Ντόρτμουντ (4β.). Ξανά εννέα το 2012-13 με Σάλκε (12), Άρσεναλ (10), Μονπελιέρ (2). Πέρσι 10 βαθμούς συγκατοικώντας με Παρί (13β), Μπενφίκα (10β.) και Άντερλεχτ (1β.).  Στα 21 αυτά ματς (μαζί με τα φετινά) ο Ολυμπιακός μετρά  11 νίκες, 1 ισοπαλία και 9 ήττες. Καθαρά πάνω από το 50%. Και... συνεχίζει.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: