Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Έργο Σφαιρόπουλου!!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού, βγάζει το καπέλο στον προπονητή του και υπογραμμίζει το ποιο ήταν το κλειδί του αγώνα! Ο φετινός Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος για να πάει πολύ μακριά. Του έλειπε ο προπονητής που θα δώσει ηρεμία στους παίκτες, που θα τους πείσει να βάλουν το "εγώ" κάτω από το "εμείς". Και δεν σημαίνει πως όποιος το καταφέρνει είναι καλύτερος από αυτόν που δεν το πέτυχε, όμως η πραγματικότητα είναι πως ο χθεσινός Ολυμπιακός ήταν η επιτομή της ΟΜΑΔΑΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία.
Χωρίς να έχει κανείς παίκτης του εξωπραγματική απόσταση (όπως συνέβη με τον Γκάλαγουεϊ στη Γερμανία), οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν απίστευτη εμφάνιση. Για πρώτη φορά φέτος -τόσο πειστικά- μοίρασαν ορθολογιστικά το επιθετικό τους παιχνίδι, "ταΐζοντας" τους ψηλούς. Κι επειδή η… άμυνα του χαρούμενου (βλέπε του παίκτη που έχει πάρει "πάσα - δώρο" κι έχει καρφώσει χωρίς έλεος το αντίπαλο καλάθι) είναι πάντα πιο σκληρή, ο Οθέλο Χάντερ τέλειωσε το ματς με "νταμπλ νταμπλ".
Ο Βασίλης Σπανούλης χωρίς υπερβολές έδειξε ότι αυτή η ομάδα -το έχω ξαναγράψει- είναι δική του. Μοίρασε το παιχνίδι κι όταν οι Τούρκοι πλησίασαν (75-65) επέστρεψε και ο Ολυμπιακός έκλεισε το ματς με σερί 18-1. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκανε ρεκόρ καριέρας, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν συνολικά τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, έναν με εννέα, έναν με οκτώ και δύο με επτά. Έπαιξαν 12 (Καββαδάς και Χριστοδούλου όχι τόσο πολύ) και σκόραραν οι 10.
Η αριθμητική απεικόνιση όλων αυτών είναι το 122-60 στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκας. Η επιθετική στοχοπροσήλωση μεταφράζεται από τον συσχετισμό ασίστ - λαθών, που ήταν 26-6. Και το σωστό διάβασμα του Ολυμπιακού στο μπροστά μέρος του γηπέδου εξηγεί το 80% βολές, 70% δίποντα, 40% τρίποντα. Μεγάλοι αριθμοί, που δείχνουν ότι οι "κόκκινοι" έκαναν μεγάλο παιχνίδι.
Η άμυνα λειτούργησε υποδειγματικά. Στο πρώτο δεκάλεπτο, εκεί που χτίζεται η δομή του αγώνα, Αρόγιο και Αλντεμίρ ήταν άποντοι, ο Έρτσεγκ είχε πετύχει μόλις τρεις (ένα τρίποντο). Ο Αλντεμίρ τέλειωσε το ματς με ένα καλάθι, ο Έρτσεγκ πέτυχε άλλους δύο κι έφτασε στην πενιχρή συγκομιδή των πέντε και μόνο ο Αρόγιο πήγε στους 12, πόντοι που όμως δεν πόνεσαν τον Ολυμπιακό.
Εντάξει, η Γαλατάσαραϊ δεν είναι η ομάδα φόβητρο, δεν είναι ό,τι πιο δύσκολο θα συναντήσουν στο διάβα τους οι "ερυθρόλευκοι", όμως οφείλουμε να τους πιστώσουμε την απουσία τριών βασικών στελεχών (Γιώργος Πρίντεζης, Ματ Λοτζέσκι και Ιωάννης Παπαπέτρου), εκ των οποίων οι δύο πρώτοι είναι και βασικοί επιθετικοί πυλώνες.
Όλο αυτό είναι έργο Σφαιρόπουλου. Ο νέος τεχνικός της ομάδας βάζει τους δικούς του κανόνες, πείθει τους παίκτες να συνεργαστούν μαζί του, τους "κερδίζει" και τους βάζει να εκτελούν το πλάνο του. Η αγωνιστική συμπεριφορά των Αγραβάνη και Κατσίβελη είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς όταν επιστρέψουν Λοτζέσκι και Πρίντεζης, ο Ολυμπιακός (αν κι εφόσον συνεχίσουν οι νεαροί με τους ίδιους ρυθμούς) θα έχει ανοίξει πολύ το ρόστερ. Κι αυτό, όταν η χρονιά είναι μακριά, είναι πάντα προαπαιτούμενο για μια καλή πορεία.
Από τη χθεσινή εντυπωσιακή εμφάνιση, αυτό που κρατώ (δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε) είναι πως ο Ολυμπιακός την έκανε να μοιάζει απλή, χωρίς να έχει "τρελά σουτ". Κι αν θυμηθείτε παλιότερες εμφανίσεις (νικηφόρες, αλλά όχι πειστικές), που καθένας έπαιρνε την μπάλα και την… μπουμπούνιζε, θα συμφωνήσουμε θαρρώ ότι για να υπάρξει καλή ομάδα δεν φτάνουν οι καλοί παίκτες.
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: