Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Messi-dependencia!!

Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει το πως φέτος η εξάρτηση της Μπαρτσελόνα από τον Μέσι είναι πιο έντονη από ποτέ. Οταν δεν σκοράρει εκείνος, η ομάδα απλά δεν νικάει! Ολα τα προηγούμενα χρόνια, το διπλό ερώτημα ήταν το εξής: «Μπορεί ο Μέσι χωρίς τους Ινιέστα και Τσάβι; Ο Αργεντινός κάνει καλύτερους τους δύο μέσους ή εκείνοι είναι που τον φτιάχνουν;» Ειδικά στην τριετία (2008-'09 με 2010-'11) της απόλυτης καταξίωσης, όταν οι δύο μάγοι στη μεσαία γραμμή κεντούσαν, η πλάστιγγα της απάντησης έγερνε συντριπτικά υπέρ τους αν και στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονταν. Ο Μέσι τους είχε ανάγκη, ώστε να μπορεί να παίζει σε αυτό το εξωγήινο επίπεδο, κάτι που αποδεικνυόταν και όταν πήγαινε στην Εθνική Αργεντινής, όπου δεν τους απολάμβανε στο πλευρό του. Και κάπως έτσι προέκυπτε και η επόμενη απορία: «Θα μπορούσε άραγε ο Μέσι να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα;»
Αυτό το τελευταίο πιθανώς να μην απαντηθεί ποτέ. Ωστόσο, από τον προπέρσινο ανοιξιάτικο τραυματισμό και μετά και τις διαδοχικές υποτροπές που ταλαιπώρησαν πέρσι στο πρώτο μισό της σεζόν τον δικέφαλο του αριστερού ποδιού του, φάνηκε ότι όταν ο Αργεντινός δεν είναι καλά, όσο σούπερ και αν παίζουν οι Ινιέστα, Τσάβι, προκοπή δεν πρόκειται να δουν. Οπότε, ίσως να ήταν τελικά ο Μέσι εκείνος που ήταν ο πιο απαραίτητος σε αυτή τη σχέση και που αναδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά που... προετοίμαζαν οι άλλοι δύο.
Αυτό όμως είπαμε ότι φάνηκε τότε. Γιατί φέτος βλέπουμε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο να καταρρίπτεται η όποια θεωρία θέλει τον κοντό να γίνεται αποκλειστικά... μάγκας από εκείνους. Τούτη τη χρονιά ο ο Τσάβι παίζει λίγο και ο Ινιέστα είναι κάθε άλλο παρά καθοριστικός στο παιχνίδι της ομάδας του. Κατά συνέπεια βρίσκει την εφαρμογή της η φράση που έχουν εφεύρει οι Ισπανοί, ώστε να αποτυπώσουν την εξάρτηση της Μπαρτσελόνα από τον Μέσι. Πρόκειται για το περίφημο «Messidependencia» (σ.σ.: λογοπαίγνιο με το όνομα του Μέσι και το dependencia = εξάρτηση). Και αυτό δεν είναι απλή θεωρία, μιας και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για την αγωνιστική πραγματικότητα που βιώνει η Μπάρτσα.
Τη στιγμή λοιπόν που ο Τσάβι έχει μόλις 2 ασίστ στη σεζόν (μόνο η μία προς τον Μέσι) και ο Ινιέστα καμία στο πρωτάθλημα και 3 στο Champions League, o Αργεντινός τα κάνει όλα και συμφέρει. Εχοντας κυριαρχήσει στο νέο ρόλο του που τον θέλει να γίνεται ενίοτε κάτι από 10άρι και κάτι από «false 9», ή ακόμα και να εναλλάσσεται με τον Λουίς Σουάρες και να πηγαίνει όπως παλιά στα δεξιά, είναι ο απόλυτος ρυθμιστής των εμφανίσεων των Μπλαουγκράνα. Από τα 22 ματς που έχει δώσει μέχρι στιγμής φέτος η Μπάρτσα (σ.σ.: χωρίς αυτά με την Ουέσκα για το Κύπελλο), εκείνος έχει δώσει το παρών στα 21.
ADVERTISEMENT
Από αυτά τα 21 λοιπόν έχει βρει δίχτυα στα 18 (σ.σ.: συνολικά έχει 21 γκολ σε Λίγκα, Champions League). Με εξαίρεση το ματς στο Παρίσι κόντρα στην Παρί, όπου το γκολ του δεν έπιασε τόπο (ήττα 3-2), στα υπόλοιπα 17 που σκόραρε, η Μπαρτσελόνα νίκησε! Απομένουν τέσσερα ματς στα οποία η ομάδα δεν τα κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς. Είναι τα παιχνίδια όπου εκείνος δεν έβαλε το τόπι στο πλεκτό. Η ισοπαλίες με τη Μάλαγα (0-0) και τη Χετάφε (0-0) και οι ήττες από Ρεάλ (3-1) και Θέλτα (0-1). Πρόκειται δηλαδή για εκπληκτικό φαινόμενο που δείχνει το πόσο επηρεάζει την πορεία των Μπλαουγκράνα.
Εκτός από τα γκολ όμως και τις 11 ασίστ (9 στη Λίγκα, 2 στο Champions League) ο Μέσι τρέχει και κάποιες εντυπωσιακές πρωτιές όχι μόνο στην Primera Division, μα γενικότερα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης:
Περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες στο αντίπαλο 1/3 του γηπέδου
Μέσι: 424
Αζάρ: 408
Φάμπρεγας: 323
Καθόρλα: 317
Γιάγια Τουρέ: 304
Δημιουργία περισσότερων ευκαιριών στην αντίπαλη περιοχή
Μέσι: 37
Στέρλινγκ: 35
Φάμπρεγας: 32
Κριστιάνο Ρονάλντο: 30
Αζάρ: 30
Περισσότερες επιτυχημένες κάθετες πάσες
Μέσι: 12
Παγιέτ: 11
Φάμπρεγας: 8
Ντε Μπρούιν: 8
Λούκας Μόουρα: 8
«Φυσικά και έχουμε “Messidependencia”, αφού μιλάμε για τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου», ήταν η προ μηνός σχετική τοποθέτηση του Αντρές Ινιέστα. Αυτή η παραδοχή ήταν εύλογη, κάτι που δεν ισχύει για το δεύτερο σκέλος εκείνης της απάντησης: «Θα μάθουμε όμως να παίζουμε και χωρίς αυτόν!» Ισως κάποια στιγμή όντως η Μπαρτσελόνα να... απεξαρτηθεί από την απόλυτη εξάρτηση της από τον Μέσι. Βασικά οφείλει να το κάνει. Προς το παρών όμως ούτε ο Νεϊμάρ, ούτε ο Λουίς Σουάρες έχουν καταφέρει φέτος να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους. Παραδόξως λοιπόν, ακόμα και τώρα που ο Αργεντινός δείχνει ξεκάθαρα να μην είναι ο «εξωγήινος» του παρελθόντος και να έχει χάσει σε ταχύτητα και αντοχή, παραμένει ο ένας και μοναδικός που πραγματικά μπορεί να πάρει την κατάσταση πάνω του και να οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα σε κάποιον τίτλο!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: