Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ο 17χρονος «killer» με τη μπλε φανέλα!!

Αναδείχθηκε καλύτερος νεαρός Άγγλος διεθνής. Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον πιστεύει. Ο Ρόι Χότζον τον καλεί στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας ανδρών. Ο Ντομινίκ Σολάνκε κάνει το ξεπέταγμά του και ο Κώστας Ζάλιαρης γράφει όλα όσα θα πρέπει να ξέρει κάποιος για τον 17χρονο επιθετικό.
Πριν λίγες μέρες, παρέλαβε το βραβείο του για τον καλύτερο νεαρό Άγγλο διεθνή, έχοντας κερδίσει την προτίμηση των προπονητών από τα μικρότερα κλιμάκια της εθνικής ομάδας της χώρας. Κλέβει λίγη από τη... δόξα του Χάρι Κέιν στις προπονήσεις των «τριών λιονταριών» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα προσεχή παιχνίδια με τις Λιθουανία και Ιταλία. Με τη μπλε φανέλα, πήρε φέτος γεύση από Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ σε επίπεδο Νέων, έχει συνδυάσει τ' όνομά του με επιτυχίες για την Τσέλσι;
Ποιό είναι όμως αυτό το παλικάρι;
Ο Ντομινίκ Σολάνκε, βρίσκεται στα τμήματα υποδομής των «μπλε» από την ηλικία των εφτά ηττών, πίσω στο 2004 και... εντυπωσιάζει τους ανθρώπους του συλλόγου από τότε.
Στο τμήμα Κ-18 αγωνίστηκε για πρώτη φορά ενώ ήταν μέλος της ομάδας Κ-15 και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής των ακαδημιών των «μπλε» που σε τέτοιο επίπεδο έφτασε στα 20 γκολ. Μόλις πέρυσι, έκανε ακόμα περισσότερο κόσμο και ανθρώπους του ποδοσφαίρου να μάθουν τ' όνομά του σκοράροντας δύο φορές απέναντι στη Φούλαμ για να βοηθήσει την Τσέλσι να κατακτήσει το Κύπελλο Νέων με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ήταν από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας της εθνικής ομάδας Κ-17 της Αγγλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μάλτας, το 2014 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με εννέα γκολ. Μάλιστα, έπαιζε αρχικά σαν «δεκάρι», για να μετακινηθεί στα επόμενα ματς στην επίθεση... Μέσα σε όλα, δεν άφησε το σχολείο του και πέρασε όλα τα μαθήματα στις εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...

Τον περασμένο Οκτώβριο και ελλείψει επιθετικών στο ρόστερ της πρώτης ομάδας της Τσέλσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο τον πήρε στην αποστολή για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας, όμως δεν τον χρησιμοποίησε. Ακόμα κι αυτό, ωστόσο, ήταν σημαντικό για τον ίδιο, αφού κατάλαβε ότι είχε ελπίδες να τα καταφέρει και έπρεπε να πατήσει ακόμα περισσότερο το γκάζι προκειμένου να βρεθεί στα πλάνα του «special one». Τρεις μέρες αργότερα, αγωνίστηκε για 17 λεπτά στην αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μάριμπορ, στην άνετη νίκη των «μπλε» με το τελικό 6-0. «Είμαι ευτυχισμένος! Στο ματς με την Πάλας δεν έπαιξα, αλλά τώρα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη στιγμή με την πρώτη μου συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα στο Στάμφορντ Μπριτζ» ήταν τα λόγια του έπειτα από εκείνο το παιχνίδι, ενώ είχε ακούσει από τον Πορτογάλο κόουτς να τονίζει ότι: «Σίγουρα θα παίξει και του χρόνου γιατί είναι καλός ποδοσφαιριστής και θα πάρει ευκαιρίες. Αν δεν τα καταφέρει, θα είναι μονάχα δικό του το φταίξιμο γιατί πραγματικά έχει όλες τις δυνατότητες και πρέπει να το εκμεταλλευτεί».
Η περίπτωση του Ντομινίκ Σολάνκε, όπως επίσης του Κερτ Ζούμα και άλλων νεαρών παικτών που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και να βγαίνουν στο προσκήνιο, αποδεικνύουν πως οι εποχές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχουν ανάγκη και από τα φυτώρια των ομάδων πέρα από τις πολύ μεγάλες δαπάνες για την απόκτηση τρομερών ονομάτων. Σε αυτό το τελευταίο είχαν συνηθίσει οι οπαδοί της Τσέλσι από το 2013, όταν και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, όμως, υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες στα τμήματα υποδομής και πλέον τους δίνουν μεγαλύτερη προσοχή οι προπονητές...
Η νέα γενιά των παικτών της Τσέλσι, η ομάδα Νέων που έχει φτάσει φέτος για τέταρτη διαδοχική χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου της κατηγορίας, έχει παίκτες που μπορούν ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τζον Τέρι. Ο εμβληματικός αρχηγός του συλλόγου ήταν – μέχρι να εμφανιστεί και ο Ρούμπεν Λόφτους Τσικ – ο τελευταίος που κατάφερε να εδραιωθεί στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες των «μπλε», ενώ υπάρχουν επίσης και οι Ισάια Μπράουν και Λιούις Μπέικερ που... ετοιμάζονται...

Το δυνατό σημείο του Ντομινίκ Σολάνκε, αναμφίβολα, είναι το σκοράρισμα. Είναι πάντοτε εκεί που πρέπει όταν η μπάλα βρίσκεται μέσα στην περιοχή και υπάρχουν προϋποθέσεις για το γκολ, ενώ είναι πολύ καλός τόσο με τη μπάλα κάτω, όσο και στο ψηλό παιχνίδι. Είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους αντίπαλους αμυντικούς γιατί έχει την ικανότητα να σταματάει γρήγορα τη μπάλα και να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και πού έχει συμπαίκτη, έχοντας προηγουμένως... μελετήσει σωστά το χώρο και τη φάση. Έχει και τα δύο πόδια, ενώ το σουτ του είναι αρκετά τεχνικό.
Πρέπει, ωστόσο, να δυναμώσει αρκετά το σώμα του. Δεν είναι ο «βαρύς» φορ περιοχής που θα μπορέσει ν' αντέξει στενό μαρκάρισμα από παραπάνω από έναν αντίπαλο και θα πρέπει να δουλέψει και να γυμναστεί πάρα πολύ ακόμα για να αποκτήσει το κορμί που πρέπει. Βέβαια, σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ αυτό είναι κάτι σχετικά εύκολο γιατί ο τρόπος προπόνησης και η δουλειά που γίνεται βοηθάει στο «χτίσιμο», όμως δεν το έχει κάνει ακόμα ο Ντομινίκ. Όσο και όποτε αγωνιζόταν «δεκάρι», έδειξε επίσης ότι δεν έχει την απροσδόκητη και καλή κάθετη πάσα που θα μπορούσε να ωφελήσει τους συμπαίκτες του και να τους δώσει την ευκαιρία για να σκοράρουν αυτοί και να πάρει και ο ίδιος βοήθεια.
Το μέλλον είναι δικό του. Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι άνθρωπος που θεωρεί ότι «ένας ποδοσφαιριστής στην ηλικία των 16,17 ετών δεν πρέπει να παραχωρείται δανεικός, αλλά να μένει με την ομάδα του και να μαθαίνει ακόμα περισσότερα γύρω από το ποδόσφαιρο, με τον τρόπο και τη φιλοσοφία του συλλόγου στον οποίο έχει ανδρωθεί». Ο Σολάνκε είναι ακόμα ένας νεαρός που καλείται να προσαρμοστεί γρήγορα στο ανώτατο ανταγωιστικό επίπεδο και να δείξει ότι όντως η ομάδα Νέων της Τσέλσι, είναι οι επόμενοι... Mighty Blues.



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: