Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η Λάτσιο ξαναβρίσκει τη χαμένη της ταυτότητα!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική Λάτσιο, τη δουλειά του Στέφανο Πιόλι και την έκρηξη του Φελίπε Άντερσον.
Πριν από δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2012, η Λάτσιο είχε νικήσει με 2-0 την Μίλαν στο Olimpico και πλησίαζε την Ουντινέζε στο -2 στην 3η θέση και στο -6 την Γιουβέντους στην κορυφή. Ήταν η πρώτη νίκη επί των Ροσονέρι από το 1998, όμως αντί για αποθέωση από την εξέδρα, Λοτίτο και Τάρε άκουγαν μόνο βρισιές και αποδοκιμασίες. Η χειμερινή μεταγραφή περίοδος είχε ολοκληρωθεί και θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για το γεγονός ότι η ομάδα του Έντι Ρέγια δεν είχε ενισχυθεί. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο, χαρακτηριστικό της τρελής ζωής των λατσιάλι.
Τελικά, το τέλος εκείνης της σεζόν την βρήκε όπως ακριβώς μετά την 21η αγωνιστική, στο -2 από τους φριουλάνι. Ήταν η τελευταία φορά που η Λάτσιο διεκδίκησε ένα από τα εισιτήρια για τα αστέρια. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Οι κινήσεις των Τάρε και Λοτίτο επιτέλους αποδίδουν καρπούς και ο σύλλογος βαδίζει σε σταθερά βήματα, ενώ βρίσκει τη χαμένη του ταυτότητα. Όλα αυτά οφείλονται στον άνθρωπο που κάθεται στον πάγκο, τον Στέφανο Πιόλι.
«Ξαφνικά, όλοι έχουν πάθει Piolilandia (από το Zemanlandia όπως μου θύμισε ο Παλλαντζάς). Όλη η προσοχή είναι πάνω του. Η Λάτσιο έχει ρυθμό, ένταση και κυριαρχεί με τέτοιο τρόπο που την κάνει πολύ ελκυστική. Έχω να δω ομάδα να παίζει έτσι στη Serie A εδώ και πολλά χρόνια. Μπορώ να πω ότι η Λάτσιο του Πιόλι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο από την εποχή του Κρανιότι», υποστήριξε πρόσφατα ο Ντίνο Τζοφ.

Σε όλα τα πάνελ των καναλιών της ιταλικής τηλεόρασης, η κοινή διαπίστωση είναι ότι η Λάτσιο παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ιταλία. Άλλωστε, οι πρωτευουσιάνοι κάνουν 6 σερί νίκες στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2007, όταν είχαν εξασφαλίσει θέση στην 3άδα και στο Champions League. Αυτή η 3η θέση παραμένει η καλύτερη μέχρι σήμερα. Η Λάτσιο του Πιόλι, όμως, δείχνει έτοιμη να την ξεπεράσει.
Το περασμένο καλοκαίρι ο 49χρονος τεχνικός είχε υπογράψει συμβόλαιο μόλις για μία σεζόν. Αυτό θα ανανεωνόταν αυτόματα για ακόμη μία αν η Λάτσιο εξασφάλιζε την έξοδο στην Ευρώπη και για δύο αν ερχόταν το Champions League. Η συνεργασία ήταν ρίσκο και για τις δύο πλευρές. Διότι το να αλλάξουν φιλοσοφία οι λατσιάλι, ειδικά σε μικρό χρονικό διάστημα, ήταν στη θεωρία πολύ δύσκολο, ενώ για τον Πιόλι ήταν η ευκαιρία του. Θα μπορούσε να την αρπάξει από τα μαλλιά ή θα επέστρεφε ξανά σε ομάδες μακριά από την κορυφή.
Τελικά, ο Ιταλός προς έκπληξη όλων έκανε το πρώτο. Για πρώτη φορά επί εποχής Λοτίτο η Λάτσιο φτάνει τους 52 βαθμούς μετά από 28 αγωνιστικές. Και όχι μόνο αυτό. Οι Ρωμαίοι έχουν τις περισσότερες νίκες μετά την Γιουβέντους (16), τη 2η καλύτερη επίθεση (51) και την 3η καλύτερη άμυνα (27). Η επανάσταση του Πιόλι βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Μπορούμε να γράψουμε ιστορία», σχολίασε ο Καντρέβα μετά την τελευταία νίκη με 2-0 επί της Βερόνα. «Τρέχουμε ο ένας για τον άλλο. Δείχνουμε ότι είμαστε ομάδα. Χάρη στον προπονητή μας παίζουμε έτσι. Πρεσάρουμε ψηλά, αφήνουμε λίγους χώρους και έχουμε καλή κυκλοφορία. Αυτό είναι το όπλο μας. Είμαστε πεινασμένοι για νίκες», τόνισε, λέγοντας και αυτό που όλοι σκέφτονται. «Στο ξεκίνημα της σεζόν ποτέ δε θα έλεγα ότι τώρα θα ήμασταν τόσο ψηλά. Βρήκαμε, όμως, την ισορροπία μας».

Μέσα σε λίγους μήνες ο Πιόλι έχει ωριμάσει με εκπληκτικό ρυθμό. Η άμυνα που έμοιαζε η αχίλλειος πτέρνα της Λάτσιο στο ξεκίνημα, τείνει να γίνει από τα πιο δυνατά της σημεία. Οι λατσιάλι έχουν να δεχθούν γκολ για 404' στη Serie A. «Το μυστικό της Λάτσιο; Αμυνόμαστε όλοι μαζί, επιτιθέμαστε όλοι μαζί και πάνω από όλα τρέχουμε. Δίνουμε το 100%. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους αμυντικούς και στους επιθετικούς», τόνισε ο τεχνικός των πρωτευουσιάνων. «Μέρα με τη μέρα, βήμα-βήμα, παιχνίδι-παιχνίδι». Αυτό, πλέον, είναι σημαντικό μέρος της φιλοσοφίας.
Η ισορροπία είναι λέξη-κλειδί. Από τα 51 γκολ οι μέσοι της Λάτσιο έχουν πετύχει τα 33, ενώ μέχρι να βρεθεί σταθερότητα στην αμυντική λειτουργία (συν τους τραυματισμούς) έχουν παρουσιαστεί 12 διαφορετικές 4άδες στα μετόπισθεν. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι εκπληκτικό. Η Λάτσιο έχει το καλύτερο παθητικό (27 γκολ) σε αυτό το σημείο της σεζόν εδώ και 4 χρόνια. Το εντυπωσιακό είναι ότι με τον Ρέγια τότε στον πάγκο το ποδόσφαιρο ήταν κυνικό, με αμυντικό προσανατολισμό. Τώρα, η φιλοσοφία είναι άκρως επιθετική.
Βέβαια, τα πράγματα δεν έχουν έρθει εύκολα. Μετά την ήττα από την Γιουβέντους (0-3) τον περασμένο Νοέμβριο η γκρίνια ξεκίνησε. Ήταν το δεύτερο ματς στο οποίο η Λάτσιο είχε δεχθεί γκολ από δικό της κόρνερ! Μαζί, και η συζήτηση για τη φιλοσοφία του προπονητή της. Η Corriere dello Sport αποφάσισε να θέσει το ερώτημα (αν πρέπει να παίξουν οι λατσιάλι πιο αμυντικά) σε ψηφοφορία, όμως η πλειοψηφία (62,8%) στήριξε τον Πιόλι, που έδειξε να μην σκέφτεται καν την προσαρμογή και την αλλαγή των ιδεών του. Επέμεινε και λίγους μήνες μετά όλοι δικαιώνονται.
Από την πρώτη στιγμή οι παίκτες αγκάλιασαν τη νέα φιλοσοφία και την προσπάθεια για αλλαγή. Μετά από πολλά χρόνια οι λατσιάλι απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. «Το γκρουπ» έχει ακουστεί από τα χείλη του Πιόλι περισσότερο από κάθε άλλη λέξη, έχοντας αλλάξει πάρα πολλά στο Formello. Για πρώτη φορά για παράδειγμα γίνεται χρήση GPS στην προπόνηση, ενώ όλοι νιώθουν σημαντικοί, με τον Πιόλι να επικοινωνεί εξαιρετικά μαζί τους. Το να εμπνέει ένας προπονητής τους παίκτες του είναι το μεγαλύτερο κεκτημένο και εκείνο που μπορεί να απογειώσει μία ομάδα.
«Νομίζω ότι πλέον έχουμε νοοτροπία νικητή. Χάρη στα θετικά αποτελέσματα έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Πιόλι μετά τη νίκη στο Τορίνο. Και αυτό φάνηκε στη νίκη επί της Βερόνα. Για πρώτη φορά φέτος η Λάτσιο κατάφερε να πάρει τους 3 βαθμούς, κατεβάζοντας ταχύτητα. Με σβηστές μηχανές οι πρωτευουσιάνοι πέτυχαν 2 γκολ, είχαν 3 δοκάρια και άλλες 2-3 καλές ευκαιρίες, όμως το πιο σημαντικό: όταν έδωσαν χώρο δεν απειλήθηκαν. Τρία σουτ έκαναν όλα κι όλα οι παίκτες του Μαντορλίνι, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν νικήσει δίκαια τη Νάπολι, χωρίς κανένα να βρει στόχο. Ήταν η επιτομή του πλάνου του 57χρονου τεχνικού και στο καλύτερο σημείο της σεζόν.

Το κομμάτι που έλειπε από το παζλ συμπληρώθηκε με την έκρηξη του Φελίπε Άντερσον, ο οποίος έχει δώσει νέα πνοή στην επίθεση. Ο 21χρονος σκόραρε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, έχει αγωνιστεί κατά μέσο όρο 35' ανά ματς και έχει προλάβει να πετύχει 9 γκολ και να μοιράσει και 6 ασίστ στη Serie A! Μετά την αγορά του Καντρέβα (η Ουντινέζε είχε το 50% των δικαιωμάτων του) στο ξεκίνημα της σεζόν, η ανανέωση του συμβολαίου του Βραζιλιάνου πριν από λίγες ημέρες ήταν τα καλύτερα νέα για τον σύλλογο της αιώνιας πόλης.
Ο Λοτίτο αποφάσισε να του τριπλασιάσει τον μισθό (πλέον στα 1,2 εκατ. ευρώ καθαρά ετησίως), να αποφύγει ρήτρα αποδέσμευσης και να του δείξει για ακόμη μία φορά εμπιστοσύνη, κάτι που στις δηλώσεις του και ο ίδιος ο παίκτης έχει δείξει ότι εκτιμά. «Η ιστορία τώρα ξεκινάει», τόνισε ο Άντερσον μετά το ματς με την Βερόνα. Με αυτόν και τον Καντρέβα στο γήπεδο όλα γίνονται πιο όμορφα. Ήρθε και η «La maglia del -9» με το ξεκίνημα του 2015 και όλα καλά.
Η Λάτσιο είναι μία ομάδα πεινασμένη για διάκριση. «Προπονώ ένα ευφυές και ταπεινό γκρουπ. Τη διαφορά την κάνει η προετοιμασία μας. Η δεύτερη θέση είναι ταμπού; Επιμένετε, όμως δεν είναι έτσι», σχολίασε ο τεχνικός των Ρωμαίων.
«Ο στόχος μας είναι να παλέψουμε για το Champions League. Η Λάτσιο έχει πλούσια παράδοση, όμως δυσκολευτήκαμε πολύ να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Σε αυτά τα 10 χρόνια έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς στον σύλλογο. Και ο μεγάλος στόχος είναι τα επόμενα 2-3 να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε το scudetto», είχε πει ο τεχνικός διευθυντής, Ίγκλι Τάρε, στα μέσα του Φλεβάρη.

Και ο Πιόλι ρωτήθηκε για αυτό πριν το ματς με την Φιορεντίνα. «Έχουμε θέσει τα θεμέλια», ήταν η απάντησή του. Μία ημέρα μετά το 4-0 επί των βιόλα το πρωτοσέλιδο της Corriere dello Sport τα έλεγε όλα. «Lazio Meraviglia», «Θαυματουργή Λάτσιο». Ο ενθουσιασμός έχει επιστρέψει. Στο ματς με την Βερόνα 40.000 οπαδοί βρέθηκαν στις εξέδρες για να δουν το δημιούργημα του Στέφανο Πιόλι, που ετοιμάζεται να σπάσει το σερί νικών στην ιστορία του συλλόγου (9) και των περισσοτέρων εκτός έδρας (8). Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια με τα τερτίπτια του Λοτίτο, οι προπονητές ήταν εκείνοι που ένωναν όλους γύρω από τον σύλλογο. Αυτή τη φορά, όμως, η αύρα του Πιόλι έχει κάνει θαύματα και στις σχέσεις οπαδών-διοίκησης.
Μία ενωμένη ομάδα μπορεί να καταφέρει πολλά. Για τη φιλοσοφία του Πιόλι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η επόμενη σεζόν με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις (είτε στο Champions είτε στο Europa League) σαφώς θα είναι πολύ πιο δύσκολη και τα τελευταία χρόνια αυτό είχε στοιχίσει πολύ στην Λάτσιο. Όλοι, όμως, δείχνουν να έχουν μάθει από τα λάθη τους.
Η διοίκηση έχει βρει τον μπούσουλα (ήδη έχουν κλείσει ο Χεντ από την Άλκμααρ και ο Ράβελ Μόρισον, που έμεινε ελεύθερος από την Γουέστ Χαμ) και θα στηρίξει τον Πιόλι, που παραμένει ταπεινός και εργασιομανής, όπως τον χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί. Ένας «άγνωστος» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ιδεολόγος φαίνεται ότι βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Αυτή τη φορά η τρέλα - αγωνιστικά - της Λάτσιο της δίνει πίσω την ταυτότητά της...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: