Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

«Δεν έχω γίνει δέκτης απειλών…»

Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλος ο Στ. Κοντονής. «Δεν καταλύουμε το αυτοδιοίκητο, αλλά...», δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6. «Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας, ούτε έχω δεχτεί απειλές», πρόσθεσε.

«Δεν έχω γίνει δέκτης απειλών…»
Καμία διάθεση συμβιβασμού δεν έδειξε ο Σταύρος Κοντονής υπό τον κίνδυνο αποκλεισμού της Ελλάδας εφόσον κριθεί πως υπάρχουν παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΠΟ κατηγορώντας τη για αναδίπλωση σε θέματα για τα οποία υπήρχε συμφωνία, ενώ κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει καμία από τις λειτουργίες της σε ομοσπονδίες. Όσον αφορά στον κίνδυνο αποκλεισμού της Ελλάδας, υποστήριξε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως δεν έχει γίνει δέκτης τέτοιων απειλών από τα διεθνή όργανα.

Αναλυτικά, ο Σταύρος Κοντονής μίλησε στον Γιώργο Χελάκη για:

-το αν περίμενε να βρει μπροστά του τόσα προβλήματα: «Τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού όλοι τις γνωρίζαμε, αλλά αυτό που δεν περίμενα ήταν η σφοδρότητα και η αμεσότητα όσων αντιμετωπίζουμε. Αυτό ήταν μια έκπληξη, γιατί μιλάμε για λίγες μέρες».

-τη διαφωνία με την ΕΠΟ: «Κι εγώ στην αρχή κατάλαβα πως υπήρχε συνεννόηση. Το δυσάρεστο είναι πως δεν υπήρξε συνεννόηση για πράγματα που είχαμε συμφωνήσει. Ακόμη και σε αυτά τα λίγα και σοβαρά θέματα, υπήρξε μετά αναδίπλωση, όπως τη συγκρότηση των πειθαρχικών οργάνων. Αυτό με δυσαρέστησε. Στο μπάσκετ γιατί υπάρχουν τακτικοί δικαστές; Πρέπει να υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Αν πήγαινα εγώ στην ΕΠΟ κι έλεγα να βάζω ποινές, θα είχε δίκιο να διαμαρτυρηθεί. Στον κύριο Γκιρτζίκη εξέθεσα όλες τις θέσεις της κυβέρνησης, είχα την εντύπωση πως μιλούσα με έναν ευγενή άνθρωπο με τον οποίο μπορούσα να συνεννοηθώ. Η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει σε αναδιπλώσεις. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που είναι υποχρεωμένη να πράξει».

-τη στάση της FIFA και της UEFA: «Όταν συναντήθηκα στη Νιόν με την ηγεσία της FIFA και της UEFA, καταλήξαμε στο να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο και έναν εποικοδομητικό διάλογο για το θέμα της εκλογής της ΕΠΟ, της διαιτησίας και του στοιχήματος. Για τα υπόλοιπα δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις, όπως για το θέμα των τακτικών δικαστών. Επίσης είναι προνόμιο του κράτους να επιβάλλει σε ανώνυμες εταιρείες πρόστιμα. Να το κάνει σε άλλες ανώνυμες εταιρείες και να μην το κάνει στο ποδόσφαιρο; Αυτό είναι αδιανόητο».

-το αν μπορεί να βρεθεί έδαφος για συμφωνία: «Ελπίζω να επικρατήσει η φωνή της λογικής. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου. Δεν θέλουν να πάψουν να υπάρχει αυτή η σκιά που βαραίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο; Αν έχουν κάποιον άλλο τρόπο, να μας τον πούνε. Μέχρι τώρα μας λένε ‘μην κάνετε το ένα, μην κάνετε το άλλο’. Δεν μας λένε τι να κάνουμε. Επίσης πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό και να διερωτηθούμε αν έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο από το 2006 και μετά».

-το αν το νομοσχέδιο καταλύει το αυτοδιοίκητο: «Υπάρχουν απόψεις με αυτά που έχουμε δρομολογήσει, αλλά υπάρχουν και θετικές απόψεις. Εμείς δεν βάλουμε κατά του αυτοδιοίκητου και θα το δείτε στην πράξη. Θέλουμε να υπάρχει αυτοδιοίκητο και να λειτουργεί ουσιαστικά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως αυτονόμηση κανενός προσώπου ή θεσμού που νομιμοποιούνται από το ελληνικό κράτος. Δεν είναι δυνατό το σύνταγμα της χώρας να επιτάσσει ότι ο αθλητισμός τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους και μετά να εκχωρείται αυτό σε έναν ιδιωτικό φορέα. Αυτό καταλύει το σύνταγμα. Δεν θα δεχτούμε κανέναν παραλογισμό. Αυτή η περίφημη αυτονόμηση της ΕΠΟ πώς προέκυψε; Μέσα από νομοθετική λειτουργία της Βουλής το 2006. Τότε θεωρήθηκε πως αυτή ήταν η σωστή επιλογή, δεν θέλω να πω κάτι άλλο για διαπλοκή κλπ. Σήμερα, μετά από εννιά χρόνια τι απολογισμό κάνουμε. Έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο; Αν κρίνουμε πως δεν έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο κι αυτή την κατάσταση κακομεταχειρίστηκαν κάποιοι, δεν πρέπει να το αλλάξουμε. Με νόμο παραλάβαμε αυτή την κατάσταση, με νόμο την αλλάζουμε. Η διάταξη αυτή ήρθε γιατί ήταν το προϊόν ενός διαλόγου και μας επεξεργασίας πριν εισαχθεί στη Βουλή. Δεν αποκλείω να έχουμε κι άλλες τροποποιήσεις στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Όλα αυτά γίνονται για τη θωράκιση του νομοθετήματος και δεν έχει καμία σχέση με το αυτοδιοίκητο. Δεν αίρεται κανένα αυτοδιοίκητο. Η ΕΠΟ όπως και όλες οι ομοσπονδίες αυτοδιοικούνται. Άλλο θέμα η διοίκηση όμως κι άλλο η παρέμβαση του κράτους σε θέματα που μόνο νομοθετικά ρυθμίζονται. Η νομοθετική λειτουργία του κράτους δεν εκχωρείται πουθενά. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα είναι ένα συγκροτημένο κράτος».

-το αν υπάρχει απειλή από UEFA και FIFA: «Δεν έχω διαπιστώσει απειλές. Δέκτης απειλών δεν έχω γίνει. Πώς βγαίνουν αυτά τα συμπεράσματα, δεν ξέρω. Αν γίνω αποδέκτης απειλών, θα ενημερώσω την κυβέρνηση και θα απαντήσει. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει διάλογο, συνεργασία και συνεννόηση. Έτσι ξεκινήσαμε. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τη FIFA και την UEFA και υπάρχει δεύτερο ραντεβού, στις 30 Απριλίου. Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια θα εξαντληθεί την επόμενη εβδομάδα, γιατί πηγαίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ενδεχομένως και κάποιες παρατηρήσεις να τις λάβουμε υπόψη μας. Το θέμα του αποκλεισμού κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται. Θα ετίθετο αν εμείς κάναμε πράγματα αντιδημοκρατικά, που θα είχαν στο στόχαστρο την αυτονομία της ομοσπονδίας. Είναι δυνατό να παράγεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα από μια ενέργεια που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Υπάρχει Έλληνας πολίτης που δεν πιστεύει πως με τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο; Γιατί να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες; Εγώ πιστεύω πως η UEFA και η FIFA πρέπει να έρθουν να μας πουν μπράβο κι εμείς πρέπει να τους το εξηγήσουμε για να το καταλάβουν».

-τη στάση της κυβέρνησης: «Κάνουμε μια προσπάθεια να καλυτερέψει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πιστεύουμε πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να τύχει του χειροκροτήματος της ΕΠΟ και των διεθνών ομοσπονδιών. Η συναίνεση είναι πολύ καλή όταν υπάρχουν ζητήματα, αλλά όταν δεν υπάρχει το ζήτημα είναι αν συναινεί η κοινωνία, Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει τόσο να επιδοκιμαστούν κάποια μέτρα από ιδιοκτήτες ανωνύμων εταιρειών, αλλά από την κοινωνία. Από δημοσκοπήσεις προκύπτει πως υπάρχει τρομερή αποδοχή από την κοινωνία. Η συναίνεση εμπεδώνεται στη Βουλή, όχι από άλλους που μπορεί να έχουν συμφέροντα. Θέλουμε την εξυγίανση να την κάνουμε με όλους μαζί, αλλά είχα πει πως όταν έρθει η ώρα της κρίσης θα βλέπαμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι όχι. Θα δούμε ποια κόμματα θα τοποθετηθούν θετικά και ποια αρνητικά και θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις παρατηρήσεις μας».

*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: