Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μνημείο γελοιότητας η αποχή των διαιτητών!!

Γράφει ο Στέλιος Γρηγοριάδης
Aν δεν ίσχυε ο νόμος περί Τύπου, εάν δεν κινδυνεύαμε όλοι μαζί να πάμε φυλακή κι αν το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν προσέφερε άπειρες εναλλακτικές λύσεις, μόνο βρισιές θα έγραφα σήμερα για τους διαιτητές που αποφάσισαν να μη σφυρίξουν στους αγώνες της 33ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα.

Το σκέφτηκαν τις προάλλες, αλλά δεν έκαναν αποχή. Θα την κάνουν μετά την Πρωτομαγιά. Γιατί; Επειδή έξι από αυτούς, οι Σπάθας, Γιάχος, Αμπάρκιολης, Δημητρόπουλος, Κάμπαξης και Ιωαννίδης είναι κατηγορούμενοι και θα απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης” στο ποδόσφαιρο.

Μιλάμε για την αποθέωση του παραλογισμού, της υποκρισίας και του στρουθοκαμηλισμού. Δεν πρέπει, υποστηρίζουν, να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή οι διαιτητές για να λογοδοτήσουν για λανθασμένες αποφάσεις τους, επειδή γι' αυτές έχουν τιμωρηθεί από τα αρμόδια όργανα της διαιτησίας! Οι τύποι είναι απίστευτοι.

Πρώτον, δεν τιμωρήθηκε ποτέ και κανείς. Ποιος τιμωρήθηκε; Ο Σπάθας, ο Γιάχος, ο Αμπάρκιολης και ο Δημητρόπουλος; Οχι βέβαια. Μια χαρά παραμένουν στον πίνακα της Σούπερ Λίγκα και μια χαρά εξακολουθεί πεισματικά να τους ορίζει η ΚΕΔ.

Δεύτερον, ποιος τους είπε ότι θα ασχοληθεί ο ανακριτής με το αν σφύριξαν φάουλ ή πέναλτι σε μία φάση; Γι' αυτό τους κάλεσε; Για να αναλύσουν τον κανονισμό διαιτησίας; Για να ψειρίσουν τη μαιμού και να βγάλουν άκρη ποιες ομάδες ευνοήθηκαν από κάποια σφυρίγματα και ποιες αδικήθηκαν σε ορισμένους αγώνες; Υποχρεούται να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά θέματα ο ανακριτής, έχοντας στη διάθεσή του έναν ογκωδέστατο φάκελο και άπειρες ώρες καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, στις οποίες εμπλέκονται οι συγκεκριμένοι διαιτητές.


Για να μην ξεχνιούνται οι αξιότιμοι κύριοι ανίκανοι (αν μη τι άλλο) Ελληνες διαιτητές, ο ανακριτής ερευνά την υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης”. Τι έκανε, σύμφωνα με τη δικογραφία, η “εγκληματική οργάνωση”; Εστηνε αγώνες. Από ποιους στήνονται οι αγώνες; Από τους εκτός γηπέδου. Με ποιους στήνονται; Με τους εντός γηπέδου. Ποιοι βρίσκονται εντός γηπέδου; Οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές. Πώς, λοιπόν, να μην καλέσει διαιτητές για να απολογηθούν ο ανακριτής; Είναι σα να λέμε ότι δεν πρέπει να καλέσει και ποδοσφαιριστές, επειδή για κάποιο λάθος που έκαναν στο ματς τιμωρήθηκαν από τον προπονητή τους.


Στο κάτω – κάτω τι είναι ο διαιτητής; Ενας κριτής στα γήπεδα, ο οποίος ελέγχεται και κρίνεται μόνο από τα όργανα της διαιτησίας; Από πού κι ως πού μπορούν να αποφανθούν τα όργανα της διαιτησίας όταν προκύπτουν τόσο σοβαρά ζητήματα που άπτονται της ποινικής δικαιοσύνης και, μάλιστα, σε βαθμό κακουργήματος;


Θα περίμενε κανείς από τους διαιτητές να δείξουν σε άλλες περιπτώσεις την ευαισθησία και την ευθιξία τους. Θα περίμενε να αποφασίσουν αποχή από ντροπή γιατί έχουν ξεφτιλίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα περίμενε να προσπαθήσουν να κάνουν αυτοκάθαρση. Θα περίμενε να αντιδράσουν όταν κάποιοι από αυτούς έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού ή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ποτέ δεν σήκωσαν ανάστημα. Το σηκώνουν τώρα που τους έπιασε η τσιμπίδα του νόμου. Και αποφασίζουν να τινάξουν το Πρωτάθλημα στον αέρα, για να αποφύγουν την απολογία οι έξι συνάδελφοί τους, ίσως και κάποιοι άλλοι που θα ακολουθήσουν σε μια δεύτερη παρτίδα. 


Η αποχή των διαιτητών δεν πρόκειται να επηρεάσει τον ειδικό ανακριτή. Αυτό έλειπε. Αφού, λοιπόν, απολογηθούν οι έξι, αναμένεται να τους επιβληθεί περιοριστικός όρος, βάσει του οποίου δεν θα μπορούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης”. Κι αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο απαλλάσσεται από την παρουσία τους.

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την αντίδραση των ΠΑΕ στην απόφαση των διαιτητών για αποχή. Δεν πρέπει να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια οι παράγοντές τους. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στους διαιτητές να παίξουν το δικό τους παιχνίδι, αδιαφορώντας για τα εύλογα συμφέροντα των ομάδων που θα παίξουν στα πλέι οφ, συμφέροντα που πλήττονται βάναυσα και, μάλιστα, για αστείο λόγο. Η Σούπερ Λίγκα έχει τον λόγο, αν δεν θέλει να θεωρηθεί συμμέτοχος στη γελοιότητα.



ΥΓ. Στα υπ' όψιν ότι η αποχή των διαιτητών υποκινήθηκε και υποστηρίζεται από την ίδια την ΕΠΟ. Στην ΕΠΟ, στην οποία ανήκουν άλλωστε, πήγαν και κλάφτηκαν οι διαιτητές και η ΕΠΟ ήταν εκείνη που, αντί να βάλει φραγμό στις προθέσεις τους, τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν στην αποχή. Εγινε κι αυτό στα πλαίσια του “αυτοδιοίκητου”. Αλλά ο Πλατινί και οι δικοί του κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν...


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: