Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Βενγκέρ vs. Μουρίνιο: Το χρονικό της κόντρας!!

Το england365.gr παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνα που έχουν κάνει την προσωπική κόντρα του Ζοσέ Μουρίνιο με τον Αρσέν Βενγκέρ, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Πρέμιερ Λιγκ!

Βενγκέρ vs. Μουρίνιο: Το χρονικό της κόντρας
Για τους περισσότερους το λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ Άρσεναλ και Τσέλσι δεν έχει βαθμολογική σημασία καθώς οι «μπλε» βρίσκονται δεκα βαθμούς μπροστά από τους δεύτερους «κανονιέρηδες», έξι στροφές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Για κάποιους άλλους είναι η τελευταία ευκαιρία της Άρσεναλ να ασκήσει πίεση στη Τσέλσι και να διεκδικήσει την κορυφή. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι, ότι ανεξαρτήτως βαθμολογικής σημασίας, την Κυριακή θα έχουμε ακόμα ένα επεισόδιο στη εντονότερη προπονητική κόντρα του αγγλικού ποδοσφαίορυ στον 21ο αιώνα, μεταξύ του Αρσέν Βενγκέρ και του Ζοσέ Μουρίνιο.
Οι πρώτες δηλώσεις
«Κάποιες ομάδες αντιμετωπίζοται σαν άγγελοι και κάποιες σαν διάβολοι. Δε νομίζω ότι είμαστε τόσο άσχημοι για να μας περνάνε για διαβόλους, ούτε ότι ο Βενγκέρ είναι τόσο όμορφος για να του συμπεριφέρονται σαν άγγελο». Με αυτά τα λόγια, ο Μουρίνιο κατέκρινε τις αλλαγές στο πρόγραμμα της Πρέμιερ Λιγκ καθώς θεωρούσε ότι η μόνη ευνοημένη από τη διαδικασία ήταν η Άρσεναλ. Ο Βενγκέρ λίγες εβδομάδες αργότερα απάντησε στον Πορτογάλο κατηγορώντας την αμυντική τακτική που εφάρμοζε στη Τσέλσι: «Ζούμε σε ένα κόσμο που έχει μόνο νικητές και χαμένους, αλλά όσο επιβραβεύεται το αρνητικό ποδόσφαιρο, το άθλημα βρίσκεται σε κίδυνο».
Ο ηδονοβλεψίας και ο ηλίθιος
Η αντιπαλότητα άρχισε να γίνεται πιο έντονη όταν ο Πορτογάλος το «χόντρυνε» και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στο τεχνικό της Άρσεναλ: «Είναι ηδονοβλεψίας! Του αρέσει να βλέπει. Υπάρχουν άνθρωποι που στο σπίτι τους έχουν ένα τηλεσκόπιο και παρακολουθούν τις άλλες οικογένειες. Έτσι και ο Αρσέν, συνεχώς μιλάει, για τη Τσέλσι». Όπως ήταν λογικό ο Βενγκέρ αντέδρασε και χαρακτήρισε το σχόλιο εξωφρενικό και ασεβές για να συμπληρώσει: «Αυτά γίνονται όταν δίνεις επιτυχίες σε ηλίθιους ανθρώπους. Γίνονται ακόμα πιο ηλίθιοι!».
Συνέχεια από απόσταση!
Μπορεί το Σεμπτέμβριο του 2007 ο Μουρίνιο να αποχώρησε από τον πάγκο της
Τσέλσι, ωστόσο παρά την απόσταση που χώριζε τους δύο άντρες οι σειρήνες του πολέμου δε σίγησαν. Ένα χρόνο αργότερα ο Πορτογάλος δήλωσε: «Οι Άγγλοι που λατρεύουν τα στατιστικά, ξέρουν ότι ο Βενγκέρ έχει ποσοστό νικών μόνο 50%»; Με τη σειρά του ο τεχνικός της Άρσεναλ βρήκε την αφορμή που εψαχνε για να επιτεθεί στον «εχθρό» του, όταν ο Πορτογάλος ήταν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης και προέτρεψε τους Σέρχιο Ράμος και Τσάμπι Αλόνσο να δεχτούν κίτρινες κάρτες για να λείψουν από έναν αγώνα ανευ ιδιαίτερης σημασίας. «Ήταν ειλικρινά απαίσιο θέαμα. Είναι κρίμα να βλέπεις μια μεγάλη ομάδα να κάνει τέτοια πράγματα».
Σπεσιαλίαστας στην αποτυχία
Με την επιστροφή του «εκλεκτού» στον πάγκο της Τσέλσι, όπως ήταν λογικό η κόντρα αναζωπυρώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2014 και ενώ οι «μπλε» ήταν πρωτοπόροι στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Μουρίνιο στις δηλώσεις του συνεχώς κατέβαζε τους τόνους υποστηρίζοντας ότι η ομάδα του δεν ήταν έτοιμη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Γιατί το κάνει; Φοβάται την αποτυχία» δήλωσε ο Βενγκέρ όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Ποιος είδε τον Πορτογάλο και δεν τον φοβήθηκε! «Αυτός είναι ειδικός στην αποτυχία, όχι εγώ. Αν υποθέσουμε ότι έχει δίκιο, είναι γιατί εγώ δεν αποτυγχάνω πολλές φορές. Η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ειδικός. Οκτώ χρόνια χωρίς τίτλο! Αυτό είναι αποτυχία».
Στα χέρια!
Μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενων λεκτικών αντιπαραθέσεων, στη τελευταία συνάντηση των δύο προπονητών, η κόντρα πέρασε στο επόμενο επίπεδο. Στις 5 Οκτωβρίου του 2014, στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ένα σκληρό μαρκάρισμα του Γκάρι Κέιχιλ στον Αλέξις Σάντσες εξόργισε τον τεχνικό της Άρσεναλ και έφερε τους δύο άντρες αρκετά κοντά, πέρα των επιτρεπτών ορίων. Ο Βενγκέρ, εμφανώς εκνευρισμένος, έσπρωξε τον Μουρίνιο και χρειάστηκε η παρέμβαση του τέταρτου διαιτητή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Δεν έπρεπε να αντιδράσω με αυτό τον τρόπο. Αν με προκάλεσε ο Μουρίνιο; Έτσι ένιωσα» δήλωσε ο Βενγκέρ μετά το περιστατικό. Ο «εκλεκτός» από την άλλη θεώρησε ότι ο Γάλλος θα έπρεπε να αποβληθεί συμπληρώνοντας: «Αν το έκανα εγώ, θα μου απαγορευόταν η είσοδος στα στάδια».
Το αήττητο του Πορτογάλου και ο Φάμπρεγας
Μέχρι σήμερα ο Αρσέν Βενγκέρ έχει αντιμετωπίσει τον Ζοσέ Μουρίνιο δώδεκα φορές. Ο απολογισμός τραγικός, καθώς μετράει επτά ήττες ενώ τα υπόλοιπα παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Με άλλα λόγια ο Γάλλος δεν έχει καταφέρει να φύγει ούτε μία φορά νικητής από το γήπεδο όταν στον αντίπαλο πάγκο καθόταν ο Πορτογάλος. «Καταρχήν δεν έχουμε χάσει και τις δώδεκα φορές. Έχουμε φτάσει κοντά στη νίκη πολλές φορές, αλλά πάντα είχαν πολύ δυνατή ομάδα», δήλωσε ο τεχνικός της Άρσεναλ, τονίζοντας επίσης ότι κατά τη γνώμη του η προϊστορία δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε μία αναμέτρηση.
Ένα ακόμα θέμα συζήτησης εν όψει του ντέρμπι της Κυριακής, είναι ο Σεσκ Φάμπρεγας. Ο Ισπανός αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» μεταξύ των δύο αντρών το περασμένο καλοκαίρι όταν αποφάσισε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και να επιστρέψει στο Νησί. Ο Φάμπρεγας επέλεξε τελικά την ομάδα του Μουρίνιο και όχι το σύλλογο και τον άνθρωπο που τον ανέδειξαν στα πρώτα βήματα της καριέρας του. «Διάλεξε εμάς γιατί ήθελε να κερδίσει τίτλους» δήλωσε ο Μουρίνιο βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στην κόντρα του με την Άρσεναλ και τον Βενγκέρ.
Οι Άγγλοι λατρεύουν τις αντιπαλότητες μεταξύ των προπονητών και ανέκαθαν έκαναν ο,τι μπορούσαν για να τις συντηρήσουν. Κόντρες σαν αυτές του Μπράιαν Κλαφ με τον Ντον Ρέβι και του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τον Κένι Νταλγκλίς έχουν μείνει στην ιστορία και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέλλον δίπλα σε αυτά τα ονόματα θα μπαίνουν και αυτά των Αρσέν Βενγκέρ και Ζοσέ Μουρίνιο.
Πηγή:england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: