Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μια ανελέητη, λονδρέζικη μάχη!

Το england365.gr ανατρέχει στα βιβλία της αγγλικής ποδοσφαιρικής ιστορίας και παρουσιάζει πέντε από τα αξιομνημόνευτα ντέρμπι ανάμεσα σε Τσέλσι και Άρσεναλ. Ο υποβιβασμός των «μπλε», η... χαλάστρα του 1991, το ματς του Βιάλι, ο «καθρέφτης» του 2011 και η «μαύρη» γιορτή των 1.000 παιχνιδιών του Βενγκέρ.
Η Τσέλσι θα χρειάζεται ακόμα μια νίκη για να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον φετινό τίτλο, εφόσον πάρει το «τρίποντο» σήμερα στο «Έμιρεϊτς».
Ο Αρσέν Βενγκέρ δεν έχει κερδίσει σε 12 παιχνίδια τον Ζοσέ Μουρίνιο και θέλει το 13ο να είναι... φαρμακερό, όμως δεν θέλει και πολύ για να γυρίσει μπούμερανγκ η κατάσταση.
Το england365.gr επέλεξε ένα δικό του Top-5 του μεγάλου ντέρμπι του Λονδίνου και παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια μεταξύ των «μπλε» και των «κανονιέρηδων».
Η ήττα του υποβιβασμού...
Η Τσέλσι ήξερε πως με ήττα στο «Χάιμπουρι» στις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 1978-1979 θα αποχαιρετούσε τη μεγάλη κατηγορία. Οι κακοί οιωνοί έκαναν την εμφάνισή τους από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, με την Άρσεναλ να παίρνει προβάδισμα δύο τερμάτων. Ο Γουόκερ μείωσε για τους «μπλε» στην επανάληψη και όσο κι αν κυνήγησαν αυτοί την ανατροπή της κατάστασης, οι «κανονιέρηδες» δεν τους έδωσαν δικαιώματα για να φτάσουν στο ευρύ 5-1 και να γεμίσουν δάκρυα τα μάτια των οπαδών της Τσέλσι. «Είμαι σε έναν καλό σύλλογο, αλλά με κακό υλικό» είχε πει μετά το ματς ο τότε προπονητής της ομάδας, Ντάνι Μπλαντσφλάουερ, που αποχώρησε στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν και ουδέποτε κάθισε πια σε πάγκο...

Η πρώτη απόπειρα να γίνουν... Invincibles
Την αγωνιστική περίοδο 1990-1991, η Άρσεναλ βρέθηκε στα πρόθυρα κατάκτησης του πρωταθλήματος δίχως ήττα. Θα έπαιρνε, δηλαδή, όλη τη δόξα των ... Invincibles, αν και εφόσον η ιστορία συνεχιζόταν όπως ακριβώς έχει γραφτεί για τους Λονδρέζους του 2004. Η Τσέλσι χάλασε το πάρτι των «κανονιέρηδων» που υπέστησαν τη μοναδική τους ήττα σε εκείνο το πρωτάθλημα, τον Φεβρουάριο του 1991. Σε εκπληκτική μέρα σε εκείνο το παιχνίδι ο Νάιτζελ Γουίντερμπερν, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 2-1 υπέρ των «μπλε».
Ο Βιάλι δεν ήθελε να τους δει με το τρεμπλ
Έχοντας προχωρήσει σε λύση της συνεργασίας με τον Ρουντ Γκούλιτ, αυτός που κλήθηκε να πάρει το «τιμόνι» στα χέρια του με την ιδιότητα του παίκτη – προπονητή της Τσέλσι, ήταν ο Τζιανλούκα Βιάλι. Στο πρώτο του παιχνίδι, λοιπόν, με τα ... νέα καθήκοντά του και με τους «μπλε» με την πλάτη στον τοίχο στον επαναληπτικό ημιτελικό του Λιγκ Καπ μετά το εις βάρος τους 2-1 στο «Χάιμπουρι», ήρθαν τα πάνω – κάτω! Οι «κανονιέρηδες» με σερί 12 αγώνων δίχως ήττα, είδαν την Τσέλσι να παίρνει τη σπουδαία νίκη με σκορ 3-1, με γκολ των Μαρκ Χιουζ, Ρομπέρτο Ντι Ματέο και Νταν Πετρέσκου! Το ματς είχε να παρουσιάσει εννέα κίτρινες κάρτες, την αποβολή του Βιεϊρά και πολλά δυνατά μαρκαρίσματα, ενώ ο Μπέργκαμπ ήταν εκείνος που μείωσε στο τελικό σκορ για την Άρσεναλ που έχασε την τεράστια ευκαιρία για το τρεμπλ, φτάνοντας στην κατάκτηση πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Ματς – καθρέφτης
Το τελικό 5-3 της Άρσεναλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τον Οκτώβριο του 2011, με τα τρία γκολ του Ρόμπιν Φαν Πέρσι που έκανε σμπαράλια την Τσέλσι, αποτελεί πραγματικά παιχνίδι – καθρέφτη των δύο ομάδων εκείνη τη σεζόν. Ο Ολλανδός επιθετικός των «κανονιέρηδων» πήρε την ομάδα πάνω του όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ οι «μπλε» με τον Αντρέ Βίλας – Μπόας στον πάγκο μέχρι τη στιγμή της απόλυσής του και της αντικατάστασής του από τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, έμοιαζαν ευάλωτη ομάδα την οποία μπορούσε να νικήσει οποιοσδήποτε. Ένα γλίστρημα του Τέρι που άφησε τον Φαν Πέρσι ολομόναχο να γράψει το 4-3 κόντρα στη ροή του αγώνα, ήταν καθοριστικό, με τον «RvP» να ολοκληρώνει το χατ-τρικ στις καθυστερήσεις. Η σεζόν, έκλεισε με τον θρίαμβο του Μονάχου για την Τσέλσι, που στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μια πολύ περίεργη χρονιά...
«Αρσέν, εδώ είναι το δικό μας πάρτι...»
Τον Μάρτιο του 2014, στο ντέρμπι του «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Αρσέν Βενγκέρ ήλπιζε σε ένα θετικό αποτέλεσμα με το οποίο θα γιόρταζε τα 1.000 παιχνίδια του στον πάγκο της Άρσεναλ. Η Τσέλσι δεν δέχεται να κάνει πάρτι κάποιος άλλος στην έδρα της και έτσι δεν έδειξε κανένα έλεος! Τελικό σκορ 6-0, απόλυτη διάλυση για τους «κανονιέρηδες», που δεν ήξεραν τι να πρωτοσώσουν και είδαν τον Γκιμπς να αποβάλλεται λανθασμένα για χέρι που έκανε ο Τσάμπερλεϊν πάνω στη γραμμή. Η ιστορική ήττα έβγαλε την Άρσεναλ οριστικά εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ενώ συνεχίστηκε και το αρνητικό σερί του Αλσατού που πλέον μετράει 12 παιχνίδια δίχως να έχει πάρει νίκη απέναντι στον Ζοσέ Μουρίνιο.




*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: