Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

«Σβήσ' το τώρα αυτό»!

Στην προτελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός παίζει τα ρέστα του στη Μόσχα  και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται τα παλιά «μπιπ» του Ιωαννίδη και παρακαλεί τα μικρά παιδιά να μη διαβάσουν αυτό το κείμενο!
Και οι... αρκούδες που επέζησαν του χιονιά και (σε αντίθεση με τον φουκαρά τον Σήφη στο Ρέθυμνο,  ο οποίος δεν άντεξε το κρύο στη λίμνη των Ποταμών) κυκλοφορούν ακόμη στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας ξέρουν καλά πως  η ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός παίζουν τα ρέστα τους απόψε στην USH Arena.
Τα ρέστα τους, εκτός από κάτι ψιλά, που οι μεν Μοσχοβίτες θα τα δώσουν σε ευρώ στο Μιλάνο, οι δε Πειραιώτες (λίγο προτού βγει ο Επιτάφιος) στο Νέο Φάληρο πάλι σε ρούβλια, καθώς θα υποδεχθούν τη Νίζνι Νόβγκοροντ...
Μολονότι οι ομόχρωμοι της Ελλάδας και της Ρωσίας άργησαν να γνωριστούν και να κάνουν τις πρώτες συστάσεις τους, έχουν προλάβει μέσα σε μια εικοσαετία να παίξουν 27 φορές, συμπεριλαμβανομένων ενός τελικού της Ευρωλίγκας ( Κωνσταντινούπολη/ 2012), ενός ημιτελικού (Λονδίνο/2013) και δυο σειρών πλέι οφς, εκ των οποίων η πρώτη υπήρξε κολασμένη και παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη...
Εδώ ήρθαμε που λένε και στο σινεμά, διότι όντως το πρώτο ραντεβού τους έγινε στα τυφλά, με αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός να μην καταλάβει από πού του έρχονταν τα απανωτά κτυπήματα στο δεύτερο ημίχρονο και μέχρι να πει κύμινο είχε σωριαστεί στο καναβάτσο, σε ένα από τα πιο περίεργα ανάμεσα στα 504 ματς της 55άχρονης ευρωπαϊκής διαδρομής του...
Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαρτίου του 1995 και ανήμερα των γενεθλίων του θύτη του στους τελικούς των προηγούμενων δυο Φάιναλ Φορ, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε για πρώτη φορά στην ιστορία του, την ΤΣΣΚΑ στη «Σάλα Γιουνιβερσάλ»: επρόκειτο για τον πρώτο αγώνα της σειράς των πλέι οφς (η οποία έμελλε να σημαδευθεί από την υπόθεση της δηλητηρίασης των Ρώσων πριν από τον τρίτο αγώνα στον Πειραιά) κι ενώ στο όγδοο λεπτό το σκορ ήταν 11-22 και στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου 43-42 (με τους γηπεδούχους  να μην μπορούν να αναχαιτίσουν τον Εντι Τζόνσον), αίφνης, μαύρισε ο ουρανός και άρχισε η καταιγίδα!
Κυριολεκτώ στα περί ενός από τα πιο περίεργα ματς που έχει παίξει ποτέ ο Ολυμπιακός, διότι ως δια μαγείας στο δεύτερο ημίχρονο δεν εμφανίστηκε ποτέ στο γήπεδο κι έμεινε στα αποδυτήρια! Με ένα κρεσέντο απέναντι σε μια ωσεί παρούσα ομάδα, η ΤΣΣΚΑ σφυροκόπησε ανελέητα τον Ολυμπιακό, πέτυχε ένα επί μέρους σκορ 52-23 και επικράτησε με το πολύ εμφατικό 95-65, προεξάρχοντος του (μετέπειτα παίκτη του Ηρακλή) Βασίλι Καράσεφ, ο οποίος πέτυχε triple-double figureμε 21 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ!!
Το ακόμη πιο περίεργο γεγονός της υπόθεσης είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν επλήγη τόσο από τους σεσημασμένους σουτέρ της ΤΣΣΚΑ (από τους οποίους έμελλε να την πάθει την επόμενη χρονιά), αλλά από τους άγνωστους ψηλούς της, όπως ο Κουρασόφφ και ο Γκρεζίν!
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΤΣΣΚΑ (26/48δ., 8/16τρ., 19/20β., 38ρ., 23ασ., 14λ.): Πανόφ 11, Κουντέλιν 20, Κορνέγεφ 2, Μοργκουνόφ 4, Βαντέεφ, Κουρασόφ 6, Καράσεφ 21, Γκρεζίν 12, Σπιριντόνοφ 6, Κισούριν 13
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (17/38δ., 4/12τρ., 19/29β., 24ρ., 20ασ., 20λ.): Λιμνιάτης 2, Σιγάλας 9 (7ασ.), Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 28 (5/12δ., 4/8τρ., 6/7β., 8ρ.), Νάκιτς, Φασούλας 7, Τόμιτς 4, Τάρλατς 10, Βολκόφ 5.

Στο τέλος του ματς ποιος είδε και ποιος άκουσε τον Ιωαννίδη και δεν έτρεξε να κρυφτεί! «Στα τέσσερα χρόνια που είμαι προπονητής του Ολυμπιακού, πρώτη φορά ντρέπομαι τόσο πολύ για λογαριασμό σας. Δεν έχετε τσίπα μέσα σας και γίναμε ρεζίλι» ωρυόταν μέσα στα αποδυτήρια και για να μην πάει χαμένη η οργή του, έστειλε τον συνονόματο του «Ολλανδό» στη συνέντευξη Τύπου όπου ο στάνισλαβ Ερέμιν περίμενε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και βγήκε στον διάδρομο για να συνεχίσει το «χώσιμο» εις επήκοον των ελλήνων δημοσιογράφων...
«Εσείς μήπως καταλάβατε τι έγινε σήμερα;» άρχισε τον δεύτερο «Φιλιππικό» του και έδωσε μόνος την απάντηση στη σωκρατική ερώτηση; «Λοιπόν, επειδή ούτε εσείς καταλάβατε, θα σας το πω εγώ. Σήμερα έπαιζαν από τη μια οι χορτασμένοι κι από την άλλη οι πεινασμένοι, Στη ζωή ο οιοσδήποτε είναι πεινασμένος θα... γαμάει πάντοτε τον χορτάτο! Για να νικήσεις σε ένα τέτοιο ματς πρέπει να πεινάς, να έχεις καρδιά και να είσαι στρατιώτης κι όχι λόρδος, λιμοκοντόρος και Σερ».
Η ατμόσφαιρα στο αεροπλάνο της επιστροφής ήταν χειρότερη κι από κηδεία, με τον Σωκράτη Κόκκαλη που είχε ακολουθήσει την αποστολή να προσπαθεί κάποια στιγμή να μεταστρέψει το κλίμα, πιάνοντας την κουβέντα με τον Εντι Τζόνσον και τον Αλεξάντερ Βολκόφ και στο τέλος εθεάθησαν κι οι τρεις να βάζουν τα γέλια!
Η σειρά επέστρεψε στον Πειραιά, όπου ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ της Σαραγόσα, νικώντας δυο φορές τη (μισή, μετά τη δηλητηρίαση) ΤΣΣΚΑ, μάλιστα στα τελευταία λεπτά του τρίτου αγώνα, ο «Ξανθός» απέσυρε δυο παίκτες και οι δυο ομάδες τελείωσαν σε στιλ 3 on 3!!!
Από εκείνη την... άγρια νύχτα της Μόσχας πέρασαν οκτώ μήνες και μετά τον δρόμο προς τη Σαραγόσα, οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες, αυτή τη φορά στην πρώτη φάση της σεζόν 1995-96, που κατέληγε στο Παρίσι.
Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στη Μόσχα και ο αγώνας της 2ας Νοεμβρίου έφερε γρηγορότερα απ΄ ό,τι συνήθως τον βαρύ ρώσικο χειμώνα, άλλωστε  τέτοια εποχή το 1941 ήταν που ο «κόκκινος στρατός» του Ζούκοφ ξεπάστρεψε τις γερμανικές μεραρχίες και τις ανάγκασε να κάνουν μεταβολή!
Αυτή τη φορά το ματς ήταν ίδιο, αλλά... διαφορετικό! Το οξύμωρο σχήμα εξηγείται διότι ο Ολυμπιακός έφαγε 96 πόντους (εκ των οποίων 58 στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά έβαλε 91 και εντέλει έσκαψε μόνος του τον λάκκο στον οποίο έπεσε!  Σαν να μην έφτανε η τρομακτική ευστοχία των Ρώσων από τα 6μ.75 (15 στα 22 τρίποντα!), οι «ερυθρόλευκοι» αυτοκτόνησαν καθώς στα τελευταία πενήντα δευτερόλεπτα του θρίλερ υπέπεσε σε τέσσερα λάθη, «έφαγε» επτά πόντους, ενώ αστόχησαν κιόλας συνολικά σε 13 βολές!
Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο +8 (70-78), αλλά τα αλλεπάλληλα χαρακίρια του και ο σεληνιασμός του Γκουντέλιν ανέτρεψαν άρδην το σκηνικό (96-91), χαράμισαν τη συναρπαστική εμφάνιση  του Ρίβερς και έδωσαν την ευκαιρία στους Ρώσους να πάρουν την εκδίκηση τους.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΤΣΣΚΑ (17/37δ., 15/22τρ., 17/18β., 25ρ., 31ασ.) Βέτρα 10 (2/2τρ.) , Νουόσου 12, Πανόφ 6, Κουντέλιν 24 (1/2δ., 6/10τρ., 9ασ.), Κορνέγεφ 2, Κουρασόφ 2, Καράσεφ 22 (4/5τρ., 9ασ.), Σπιριντόνοφ 4, Κισούριν 14 (3/5τρ.)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (28/42δ., 4/7τρ., 23/36β., 22ρ., 14ασ.): Μπακατσάς, Σιγάλας 10 (4ρ., 5ασ., 7λ.),  Μπέρι 14, Νάκιτς 13, Φασούλας 7, Τάρλατς 16 (6ρ.), Ρίβερς 31 (9/10δ., 2/5τρ., 7/8β., 2ρ., 5ασ.)
Εάν στις 9 Μαρτίου η οργή του Ιωαννίδη αφορούσε τη διαφορά των τριάντα πόντων και την εξαφάνιση της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο, αυτή τη φορά το φύσαγε και δεν κρύωνε για τα μοιραία λάθη, χώρια η ειρωνική δήλωση του Ερέμιν ότι «πέρυσι είχαμε νικήσει με διαφορά τριάντα πόντων κι εφέτος που είμαστε καλύτεροι περίμενα να τους ρίξουμε σαράντα»! Ενώ λοιπόν έξω από τα αποδυτήρια ο Ρίβερς το φιλοσοφούσε με τη γλαφυρή δήλωση «χτίζουμε ένα σπίτι και απόψε πετάξαμε ένα τούβλο», λίγο πιο πέρα ο αναψοκοκκινισμένος «Ξανθός» προσπαθούσε να πνίξει τον καημό του στα τσιγάρα και όσο μιλούσε, τόσο φούντωνε!
«Τι με ρωτάτε; Δεν τα είδατε; Αυτοκτονήσαμε, γράψτε το με κεφαλαία γράμματα. Τους χαρίσαμε ένα δικό μας ματς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν έχω παράπονο από την παλικαριά των παιδιών, άλλωστε εδώ πριν από μερικούς μήνες φάγαμε τριάντα πόντους στο κεφάλι, αλλά δεν συγχωρώ τις βλακείες που κάναμε στο τέλος. Άλλο να χάνεις με κατεβασμένα χέρια κι άλλο να βγάζεις μόνος σου τα μάτια του. Δεν πάει να σούταραν και με 80% στα τρίποντα. Θα τους νικούσαμε, εάν δεν κάναμε δυο λάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ε, δεν γίνεται να ζούμε με... βιορυθμούς»!
Κι ενώ η συνέντευξη στα όρθια φαινόταν να τερματίζεται, ο απεσταλμένος της EΡΑ Σπορ, Λευτέρης Σαρελάκος είχε τη φαεινή ιδέα να σχολιάσει «ναι, κύριε Ιωαννίδη, αλλά αυτοί τα έβαζαν όλα». Τον αγριοκοίταξε τότε ο «Ξανθός» και του μούνταρε: «Στα αρχίδια μου, που τα έβαζαν όλα»! Προτού αποσώσει την κουβέντα του ο προπονητής του Ολυμπιακού είδε το κόκκινο φωτάκι στο κασετόφωνο του Σαρελάκου, κατάλαβε ότι η αθυρόστομη έκρηξη είχε καταγραφεί και χωρίς να μαλακώσει, έδωσε την... εντολή του...
«Σβήσ' το τώρα αυτό»!!!

Την ίδια στιγμή ο «killer» του Ολυμπιακού, Ιγκόρ Κουντέλιν έλεγε γελώντας ότι «μην σας φαίνεται που έβαζα τρίποντα από τα εννέα μέτρα, γιατί στις προπονήσεις κλείνω τα μάτια και σουτάρω από τη γραμμή του βόλεϊ που είναι στα έντεκα»!
Στις 11 Ιανουαρίου του 1996 η ΤΣΣΚΑ άλωσε και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 78-72 (Τάρλατς 21, Νάκιτς 13, Φασούλας 13- Νουόσου 21, Κισούριν 16, Καράσεφ 13) και αυτές οι δυο νίκες την έσπρωξαν προς το Φάιναλ Φορ του Παρισιού, στον ημιτελικό του οποίου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό.
Δυο χρόνια αργότερα, κι ενώ ο Ιωαννίδης βρισκόταν στον πάγκο της ΑΕΚ, στη Μόσχα έμελλε να εκτροχιαστεί το «εξπρές του Ιβκοβιτς»: Στις 12 Νοεμβρίου του 1997, ο (υπερασπιζόμενος, αλλά ανεπιτυχώς το «triple crown» της προηγούμενης σεζόν) Ολυμπιακός που μετρούσε 16 σερί νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα, ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ η οποία είχε πάλι στον πάγκο της τον Ερέμιν με 77-58 (Νταϊνέκο 18, Γουέμπ 15, Γιουντίν 13- Χόκινς 13, Καρνισόβας 11).
Στο Top 16 της σεζόν 2002-03, η ΤΣΣΚΑ δραπέτευσε από τον Κορυδαλλό χάρη στις εύστοχες βολές του Νίκου Χατζηβρέττα (77-79), με τον Ιβκοβιτς να κοντοστέκεται για να απαντήσει σε έναν οπαδό του Ολυμπιακού που του φώναζε για τη διαιτησία: «Ελα βρε αγάπη μου εδώ να πιούμε ένα ουϊσκάκι και να το συζητήσουμε»!
Εναν χρόνο αργότερα οι Ρώσοι πέρασαν σαν σίφουνας από το ίδιο γήπεδο (69-93), όπως και το 2004-05 από το ΣΕΦ (64-85), ενώ στα πλέι οφς της σεζόν 2007-08 ο Κουϊντέλ Γουντς τους εκτέλεσε εν ψυχρώ στη Μόσχα (74-76), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό. Η ΤΣΣΚΑ άλωσε το ΣΕΦ (73-83) και στον τρίτο αγώνα, με τον Μεσίνα να πενθεί τον θάνατο του αδερφού του, επιβλήθηκε με 81-56 και απέκλεισε τους «ερυθρόλευκους» για να προχωρήσει η ίδια και να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Η αποστολή επέστρεψε το ίδιο βράδυ πίσω με τσάρτερ έχοντας μαζί της και τον Θοδωρή Παπαλουκά, που είχε ήδη προϊδεασθεί να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να ξαναφορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. 
Οι δυο ομάδες δεν είχαν παρτίδες τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τις ξανάνοιξαν τη σεζόν 2011-12 γράφοντας καινούργια κεφάλαια...
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2012, πάλι στο Τop 16 η ΤΣΣΚΑ γάζωσε τον Ολυμπιακό στη Μόσχα με σκορ 96-64, καθώς άρχισε το ματς με 18/20 σουτ εκ των οποίων 10 στα 10 τρίποντα και έκλεισε το -μαρτυρικό για τους «ερυθρόλευκους»- πρώτο ημίχρονο με 10/13 δίποντα, 11/12 τρίποντα και σκορ 54-26 (Βοροντσλέβιτς 15, Τεόντοσιτς 14, Λαβρόβιτς 12- Σπανούλης 12).

Οι Μοσχοβίτες είχαν επικρατήσει και στο ΣΕΦ με 86-78, αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά: μια αχλάδα την οποία, όπως αποδείχθηκε το βράδυ της 11ης Μαϊου στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης, καλλιεργούσε στον κήπο του και έδρεψε τους καρπούς της στη λήξη του τελικού της Ευρωλίγκας (62-61 από το -19), ο Γιώργος Πρίντεζης, φαρμακώνοντας τον Μίλος Τεόντοσιτς, τον Γιόνας Καζλάουσκας και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο!

Έναν χρόνο αργότερα στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ, στην O2Arena του Λονδίνου, ο Ολυμπιακός, προεξάρχοντος του νυν παίκτη της ΤΣΣΚΑ, Κάιλ Χάινς, σττραγγάλισε τους Μοσχοβίτες (69-52) και προκρίθηκε στον τελικό, όπου διέλυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης και πέτυχε το repeat.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός τερμάτισε το αήττητο επί 15 συναπτά  ματς, σερί της ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκας (84-76) και το επόμενο κεφάλαιο σε αυτό το τόσο πολύτομο, ώστε να μοιάζει με εγκυκλοπαίδεια, βιβλίο θα γραφτεί απόψε στη Μόσχα.
Το επόμενο, μέχρι το μεθεπόμενο...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: