Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ο αφανής ήρωας της φετινής Μπαρτσελόνα!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τον Ραφέλ Πολ, τον προπονητή φυσικής κατάστασης της Μπαρτσελόνα, στον οποίο ανήκει μεγάλο μερίδιο της φετινής αγωνιστικής εικόνας των Καταλανών.
Πέρσι τέτοια εποχή η Μπαρτσελόνα έχανε μέσα στην έδρα της το πρωτάθλημα από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Φέτος ήταν αυτή που πανηγύρισε τον τίτλο μέσα στο σπίτι της αντιπάλου της. Η διαφορά δεν εστιάζεται μόνο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και πως ήρθε αυτό. Στο φινάλε της περσινής σεζόν, το «ντεπόζιτο» των Καταλανών είχε αδειάσει και μαζί του όλη η ομάδα. Αντίθετα, η φετινή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η Μπαρτσελόνα δείχνει φρέσκια στον αγωνιστικό χώρο. Σαν να μην φτάνει στο τέλος της η σεζόν (έχει ήδη δώσει 57 παιχνίδια), αλλά σαν να βρισκόμαστε κάπου στη μέση.
Το... βιογραφικό
Αυτή η διαφορά έχει ονοματεπώνυμο. Ραφέλ Πολ. Πρόκειται για το γυμναστή των Καταλανών, ο οποίος με το «μαγικό ραβδάκι» του έχει στο πικ τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, ακόμη και αυτή την εποχή. Τι κι αν είναι γεννημένος μόλις στις 13 Ιανουαρίου 1987, το βιογραφικό του προκαλεί... ίλιγγο. Πτυχίο φυσικής αγωγής, μάστερ στην πρόληψη τραυματισμών στον αθλητισμό και διδακτορικό στη σωματική προετοιμασία. Επίσης, διαθέτει δίπλωμα προπονητή UEFA B, ενώ έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «Η σωματική προετοιμασία στο ποδόσφαιρο». Όλα αυτά σε ηλικία μόλις 28 ετών.
Αχώριστο δίδυμο με τον Λουίς Ενρίκε
Στο Καμπ Νου πήγε φέτος μαζί με τον Λουίς Ενρίκε. Καθόλου τυχαία συνάντηση, αφού οι δυο τους δουλεύουν μαζί εδώ και τέσσερα χρόνια. Το 2011 ο Ισπανός προπονητής πήρε μαζί του τον Πολ στη Ρόμα και το 2013 στη Θέλτα. Μαζί υπέγραψαν και διετές συμβόλαιο το περασμένο καλοκαίρι με την Μπαρτσελόνα. Όπως δείχνουν και τα γεγονότα, ο Λουίς Ενρίκε εμπιστεύεται τυφλά το γυμναστή του και ενδεχομένως αποτελεί απαράβατο όρο για τον τεχνικό των «μπλαουγκράνα» να έχει μαζί του τον Ραφέλ Πολ σε κάθε ομάδα που εργάζεται.
Τα tips στην προπόνηση
Ποιο είναι το μυστικό του 28χρονου γυμναστή; Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όλοι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα φορούν ειδικά γιλέκα με ενσωματωμένο GPS, το οποίο δίνει στο τεχνικό επιτελείο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και την πιθανότητα κάποιου μυϊκού τραυματισμού στο μέλλον. Έτσι, ο Λουίς Ενρίκε (που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία) μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει ποιος ποδοσφαιριστής του είναι καταπονημένος.
Το γεγονός πως οι δυο τους είναι λάτρεις της τεχνολογίας, δε σημαίνει πως αυτό αποτελεί από μόνο του λόγο για τη μη ύπαρξη τραυματισμών τη φετινή σεζόν. Ο Πολ έχει έναν ακόμη ιδιαίτερο τρόπο. Ακόμη και τις ασκήσεις φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών τις κάνει με τη χρησιμοποίηση μπάλας. Κάτι που λατρεύουν οι παίκτες. Πόσο μάλλον αυτοί της Μπαρτσελόνα που είναι στο DNA τους ο τρόπος παιχνιδιού με την μπάλα στα πόδια.
Μερίδιο στην επιτυχία
Ίσως το συνεχόμενο rotation του Λουίς Ενρίκε στο ξεκίνημα της σεζόν να είχε κάποιον βαθύτερο λόγο, λοιπόν. Ίσως και όχι. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή για τους Καταλανούς είναι πως ο προπονητής τους έχει σταματήσει τα πειράματα και όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι ετοιμοπόλεμοι (ο Σουάρες προφυλάχθηκε με την Ατλέτικο για να είναι 100% έτοιμος στους δύο τελικούς με Αθλέτικ Μπιλμπάο και Γιουβέντους) για το πολυπόθητο τρεμπλ. Αν φτάσουν στην κατάκτησή του οι «μπλαουγκράνα» τα φώτα θα πέσουν περισσότερο στο MSN της επίθεσης και λιγότερο στον Λουίς Ενρίκε. Ένας ακόμη, όμως, που θα έχει μερίδιο στην πιθανή επιτυχία θα είναι ο αφανής ήρωας της Μπάρτσα. Ο γυμναστής Ραφέλ Πολ.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: