Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Έτσι κερδίζεις τα πλέι οφ…!!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τα κριτήρια που καθορίσουν τη νικήτρια ομάδα των πλέι-οφ και όσα χρειάζεται να κάνει ο ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει την κορυφή στο μίνι-πρωτάθλημα.
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία των πλέι οφ αγώνων για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Μία έξτρα διαδικασία που μονιμοποιήθηκε για καθαρά οικονομικούς λόγους (μεγάλωσε το πρόγραμμα και οι μεταδόσεις) ενώ βοηθάει -λίγο- έτσι ώστε στο φινάλε της χρονιάς, να μην υπάρχουν πολλές αδιάφορες ομάδες.
 
Σε αυτά τα οκτώ χρόνια έχουν αποδειχθεί μερικά πράγματα που αφορούν την πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση των έξι συνεχόμενων αγώνων, μέσα σε ένα διάστημα 20 καλοκαιρινών ημερών. Κακά τα ψέματα πρόκειται για κάτι επίπονο: Αρχίζει το καλοκαίρι, ανεβαίνει η θερμοκρασία, τελειώνει η χρονιά από δυνάμεις, αλλά είσαι υποχρεωμένος να δώσεις έξι συνεχόμενα ντέρμπι σε διάστημα τριών ημερών το ένα από το άλλο, για να πετύχεις και τον πιο σημαντικό στόχο της σεζόν. Το πλεονέκτημα των τελευταίων ετών, είναι ότι όλες οι ομάδες που συμμετέχουν, κερδίζουν θέση στην Ευρώπη.
 
Τα οκτώ χρόνια μας δείχνουν ότι συνήθως τα πλέι οφ τα κερδίζει ο Παναθηναϊκός. Μία μεγάλη ομάδα δηλαδή που επιβάλλονταν, είχε μεγαλύτερες αντοχές, ίσως και μεγαλύτερο ρόστερ. Μόνο πέρυσι δεν τα κατάφερε βαθμολογικά, αφού η πρωτιά του χαρίστηκε με το σκανδαλώδες -3 που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ που φέτος ελέγχεται από την δικαιοσύνη για την σύστασή της και τους σκοπούς που εξυπηρετούσαν οι αποφάσεις της.  
 
Ποδοσφαιρικά, την φετινή σεζόν, η μάχη των τεσσάρων δείχνει πιο ισορροπημένη από ποτέ. Δεν εμπνέουν Παναθηναϊκός ή ΠΑΟΚ ότι είναι πού ανώτεροι από Αστέρα και Ατρόμητο.
 
Λεπτομέρειες θα κρίνουν την μάχη, όπως…
 
Η προετοιμασία των ομάδων. Ποια δούλεψε καλύτερα και μπορεί να παρουσιάσει κάτι νέο σε σχέση με ότι έδειχνε τον περασμένο μήνα.
 
Το ρόστερ, οι δυνάμεις και οι μικρότερες απώλειες της κάθε ομάδας. Ποιος θα αντέξει στο εξουθενωτικό 20ήμερο;
 
Η αύρα και το κλίμα που επικρατεί γύρω από κάθε ομάδα.
 
Οι προσωπικότητες που έχει κάθε ομάδα για να «τραβήξουν» και τους άλλους.
 
Η καλύτερη άμυνα και η πιο εύστοχη επίθεση. Ποιος θα κρατήσει περισσότερες φορές το μηδέν; Ποια ομάδα θα έχει καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στην επίθεση; (Ουσία δηλαδή).
 
Για τον ΠΑΟΚ πιο συγκεκριμένα:
 
Ο Γεωργιάδης έχει εμπειρία αυτής της ξεχωριστής διαδικασίας (έπαιξε άλλες δύο φορές) και ξέρει τα μυστικά της. Οι τραυματισμοί όμως μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα. Το κλίμα γύρω από την ομάδα δεν ήταν τόσο καλό και δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίστη για την πρωτιά. 
 
Από την άλλη εδώ και ένα μήνα ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται (φυσική κατάσταση και τακτική) εντατικά γι’ αυτά τα παιχνίδια.
 
Είναι βέβαιο, ότι το πρώτο εκτός έδρας ματς με τον Ατρόμητο, θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο.  
 
Και κάτι άλλο…
 
Οι πιο σημαντικοί παίκτες για τον ΠΑΟΚ σε αυτή την διαδικασία, είναι αυτοί που παίζουν στις κρίσιμες θέσεις του ρόστερ (εκεί που δεν υπάρχουν πολλές λύσεις) αλλά και οι προσωπικότητες που θα «τραβήξουν» τους άλλους.
 
Πιο συγκεκριμένα: Ο Κόστα που είναι νικητής. Ο Τζαβέλλας που είναι από τους ελάχιστους «αρχηγούς» μέσα στην ομάδα οι οποίοι έχουν επαφή και μπορούν να «σπρώξουν» τους άλλους. Ο Τζιόλης που όταν είναι καλά, γεμίζει απίστευτα το κέντρο. Ο Μακ, που είναι ο μόνος με ατομική ενέργεια.
 
Kαι φυσικά ο καλύτερος σκόρερ Αθανασιάδης. 
 
Στο φινάλε: Στοιχηματίζουμε ότι στα δώδεκα ματς θα έχουμε πάνω από οκτώ under…  
 
* Οι πρώτοι ορισμοί διαιτητών δεν μπορούν να αφήσουν ήσυχο κανέναν. Παππάς και Βοσκάκης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην χρονιά στην διαμόρφωση της βαθμολογίας και είναι μέσα σε αυτούς τους 6-7 που μοιράστηκαν συγκεκριμένες αποστολές.
 
* Σήμερα έχει πλέι οφ και στο μπάσκετ με δύο τελικούς στην Θεσσαλονίκη. Εφόσον ο ΠΑΟΚ τα καταφέρει κόντρα στο Ρέθυμνο η συνέχεια της σεζόν, με την συνεχόμενη εναλλαγή ποδοσφαίρου-μπάσκετ σε κρίσιμα ματς θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: