Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ποιος έχει το πιο μεγάλο!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο gazzetta μία πρώτη προσέγγιση ενόψει του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας. 
Είμαστε πια στην εβδομάδα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Σίγουρα ένα Ολυμπιακός-Ξάνθη δεν έχει την αίγλη ενός τελικού π.χ. Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, όμως είναι ένας τελικός, ένα τρόπαιο. Και για τον Ολυμπιακό ένα νταμπλ. 
Κι επειδή έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι σε τέτοια ματς κερδίζει αυτός που το θέλει περισσότερο, αναπόφευκτα έρχεται το ερώτημα, ποια από τις δύο ομάδες έχει το μεγαλύτερο κίνητρο ενόψει του αγώνα του Σαββάτου.
Από τη μία έχεις τον Ολυμπιακό να θέλει τη νίκη για να τελειώσει με ωραίο τρόπο μία δύσκολη χρονιά. Γιατί όπως και να το κάνουμε, αν κάνεις το νταμπλ κι έχεις και ένα Τσάμπιονς Λιγκ με εννιά πόντους, εκ των οποίων τους έξι με Γιουβέντους κι Ατλέτικο, μπορείς να μιλάς μετά για μία αρκετά επιτυχημένη σεζόν. Αντίθετα, αν χάσεις το Κύπελλο, θα είναι μία πικρή τελευταία γεύση και τέλος πάντων θα έχεις δώσει και δικαιώματα να «σου την πουν» για τις δυνατότητες σου ως ομάδα, αφού θα έχεις ηττηθεί όχι από κάποιον μεγάλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά από ένα πραγματικά καλό αντίπαλο, όμως απλά της πρώτης οκτάδας του πρωταθλήματος.
Σίγουρα έχουν κίνητρα σημαντικά κι ο προπονητής και κάποιοι παίκτες, αφού τούτη την στιγμή δεν είναι δεδομένη η παρουσία τους στο σύλλογο και του χρόνου. Αναφέρομαι και στον Περέϊρα και στους Μιλιβόγεβιτς, Εντινγκά, Φουστέρ, αλλά και στην πιο ιδιαίτερη περίπτωση του Μήτρογλου, όπως όμως και σε παιδιά σαν τον Χάρα και τον Ντουρμάζ και τον Κασάμι.
Όμως, κι όλοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ξέρουν ότι παίρνοντας και το Κύπελλο θα έχουν την ησυχία τους το καλοκαίρι. Κι όχι τους οπαδούς του Ολυμπιακού να τους μουρμουράνε για ενάμιση μήνα, μέχρι δηλαδή να αρχίσει η προετοιμασία. Και, πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου μικρό κίνητρο αυτό το πράγμα…
Όπως δεν είναι μικρό πράγμα για τον σύλλογο γενικότερα το νταμπλ, σε μία εποχή που δέχεται επιθέσεις και πολεμική από πολλές και διαφορετικές πλευρές, οι περισσότερες μάλιστα εξωαγωνιστικές.
Από την άλλη έχεις την Ξάνθη με το εξόφθαλμο κίνητρο ότι παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ένα τελικό Κυπέλλου κι άρα έχει την πρόκληση να κυνηγάει τον πρώτο τίτλο της! Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Μία επαρχιακή ομάδα να φτάνει κοντά σε μία τόσο μεγάλη στιγμή!
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το γόητρο για την Ξάνθη. Υπάρχει και τεράστιο οικονομικό κίνητρο. Διότι για μεν τον Ολυμπιακό το να πάρει κι αυτό το τρόπαιο σημαίνει απλά ένα σχετικά μικρό ποσό για το ταμείο του, αλλά για την Ξάνθη σημαίνει εισροή κάποιων εκατομμυρίων Ευρώ στο δικό της ταμείο!
Μην ξεχνάμε ότι ο Κυπελλούχος Ελλάδας, εάν δεν είναι και πρωταθλητής (όπως ο Ολυμπιακός), παίζει στη νέα σεζόν απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όπερ σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ξάνθη θα εισπράξει από την ΟΥΕΦΑ 2,5 εκ. Ευρώ-προσέξτε αυτό, ακόμη κι έξι ήττες να κάνει στα έξι παιχνίδια της! Τα ποσά είναι φοβερά για ένα τέτοιο σύλλογο.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς κι ο προπονητής κι αρκετοί παίκτες της Ξάνθης θα παίξουν και για την πάρτη τους, για μία μεταγραφή η, για ένα καλύτερο συμβόλαιο. Κι ο Λουτσέσκου, αλλά και οι Κλέϊτον, Καπετάνος, Σολτάνι, Παπάζογλου, Κυριακίδης, Φλίσκας, των οποίων λήγουν τα συμβόλαια, όπως βέβαια κι οι Γούτας και Μπέρτος, που είναι υποψήφιοι για μεταγραφή.
Όπως εύκολα λοιπόν βλέπουμε, κι οι δύο ομάδες έχουν ισχυρά κίνητρα για να καταθέσουν ποιότητα και ψυχή το Σάββατο το βράδυ. Ποια έχει τα μεγαλύτερα, σε συνδυασμό και με την παράμετρο αξία και κλάση βεβαίως, θα απαντηθεί μόνο στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Φαβορί υπάρχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Σε ένα 90λεπτο, το αουτσάϊντερ έχει τις δικές του σοβαρές πιθανότητες.
Τα δε κίνητρα της Ξάνθης είναι πολύ σοβαρά και μπορεί να την καταστήσουν εξαιρετικά ανταγωνιστική. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά εγώ το λέω από σήμερα Τρίτη: θα χρειαστεί ο προπονητής κι οι παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν τα μάτια τους τετρακόσια αν δεν θέλουν να χάσουν αυτό το νταμπλ...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: