Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η μέρα που άλλαξε την Μπαρτσελόνα!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για όλα όσα έγιναν μετά την ήττα από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, που άλλαξε και την πορεία της Μπαρτσελόνα.
«Περιμένετε και θα δείτε τεράστιες αλλαγές». Ο Άντονι Θουμπιθαρέτα το περασμένο καλοκαίρι προσπαθούσε να μας βάλει στο κλίμα, να μας δώσει μία ιδέα του τι θα ακολουθούσε με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο.
«Πρέπει να εξελίξουμε την ιδέα, να την τελειοποιήσουμε, να την βελτιώσουμε», σχολίασε ο τελευταίος στην πρώτη του συνέντευξη τύπου. Θα βλέπαμε μία Μπαρτσελόνα που θα έπαιζε και tiki-taka, αλλά δε θα ήταν αυτοσκοπός. Που θα έπαιζε παιχνίδι κατοχής, αλλά θα έψαχνε και την αντεπίθεση. Που θα ήταν τακτικά πιο ολοκληρωμένη και θα μπορούσε να αιφνιδιάσει. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα.
Μία ήττα στη Βαρκελώνη είναι αρκετή να φέρει την καταστροφή. Κυρίως, διότι βγάζει όλα τα προβλήματα που έκρυβαν οι νίκες. Έτσι, όταν τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε η εντός έδρας ήττα από την Θέλτα (0-1), η πρώτη στην ιστορία της στο Camp Nou, μαζί ήρθε και η πρώτη κρίση. Μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων δεν είχαμε πολλά δράματα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η Ρεάλ εκείνο το διάστημα… πετούσε.
Μετά τα Χριστούγεννα, όμως, όλα άλλαξαν. Μέσι, Νεϊμάρ και Ντάνι Άλβες επέστρεψαν από τις διακοπές τους δύο ημέρες αργότερα από τους υπόλοιπους και δύο ημέρες πριν το εκτός έδρας ματς με τη Σοσιεδάδ. Τα τελευταία χρόνια αυτή ήταν η συνήθης πρακτική της Μπαρτσελόνα σχετικά με τις έξτρα άδειες. Κανένας δεν τους είπε ότι φέτος αυτό θα συνεπαγόταν και πάγκο στο ματς στο Anoeta. Έτσι, τα μεγάλα αστέρια των Καταλανών βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Η ήττα με 1-0 και η αδιαφορία τους όταν και οι 3 μπήκαν στην επανάληψη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Ξαφνικά το χάος. Την επόμενη μέρα η προπόνηση ήταν ανοιχτή για τα παιδιά (την επομένη ήταν η μέρα του Βασιλιά στην Ισπανία). Ο Μέσι δεν πήγε ποτέ και μετά από λίγες ώρες ο σύλλογος με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι είχε στομαχικές διαταραχές. Χειρότερο timing δε θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς μόλις 3 ημέρες νωρίτερα ο Τσάβι σε συνέντευξή του στην El Pais είχε πει ότι αυτή είναι απλά δικαιολογία για να μην πας στην προπόνηση όταν τρέχει κάτι άλλο…
Ο Τύπος στην Ισπανία τρελάθηκε. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η απόλυση του Θουμπιθαρέτα από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, ενώ ακολούθησε και η παραίτηση του βοηθού του, Κάρλες Πουγιόλ. Οι ιστορίες που έκαναν την εμφάνισή τους ήταν απίστευτες. Ο Λουίς Ενρίκε δεν μιλούσε στους παίκτες, έστελνε τους βοηθούς του στα αποδυτήρια και εκείνος έμενε στο γραφείο του, ενώ λειτουργούσε απολυταρχικά και αλαζονικά σε όλα τα θέματα.

Φυσικά, όλες αυτές οι υπερβολές ήταν μάλλον μυθεύματα. Ο Ζερεμί Ματιέ σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι μετά τις διακοπές το κλίμα ήταν τεταμένο. Σε μία προπόνηση ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα ήταν διαιτητής και ο Μέσι δεν έμεινε ευχαριστημένος όταν δεν του έδωσε ένα φάουλ. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», τόνισε ο Γάλλος μπακ στον RMC. «Αμέσως μετά την προπόνηση ο Λουίς Ενρίκε πήγε στα αποδυτήρια, οι δυο τους το συζήτησαν και το θέμα έληξε εκεί».
Μετά τα γεγονότα της Δευτέρας (05/01) ο Μέσι πήγε για προπόνηση την Τρίτη (06/01), όταν η υπόλοιπη ομάδα είχε ρεπό, ενώ το ντόμινο των εξελίξεων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (07/01), όταν ο πρόεδρος Μπαρτομέου αποφάσισε να διεξαχθούν εκλογές το καλοκαίρι, προκειμένου να «εκτονωθεί η πίεση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ημέρα ο Λουίς Ενρίκε έδωσε τη δική του συνέντευξη τύπου νωρίτερα, όπου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε. Γνώριζε ότι ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Σε ψηφοφορία της Sport, που είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο «Ruptura», «Ρήξη», το 68% των οπαδών ζητούσε την απόλυσή του. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι μετά την απόλυση του Θουμπιθαρέτα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, όμως αρνήθηκε (το ίδιο έσπευσε να κάνει και ο Μπαρτομέου) ότι του είχε δοθεί τελεσίγραφο από τη διοίκηση. Έμοιαζε να έχει χάσει όλους τους συμμάχους του.

«Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που όλοι θα πρέπει να ακολουθούν. Είναι μία από τις αρχές μου», είπε και οι φήμες ότι πρότεινε στη διοίκηση να επιβληθεί το μέγιστο πρόστιμο στον Μέσι έδιναν και έπαιρναν. Στο τέλος, ίσως να έμεινε μόνο και μόνο επειδή ήταν ο τελευταίος στη λίστα της εκκαθάρισης. Ίσως, όντως, η διοίκηση να πίστεψε ότι μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα.
Στη Βαρκελώνη επικρατούσε χάος, όμως γρήγορα τα πάντα άλλαξαν. Ο Λιονέλ Μέσι αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του στο BarcaTV, ενώ μετά από παρέμβαση του Μπαρτομέου Τσάβι, Ινιέστα και Μπουσκέτς συζήτησαν την κατάσταση με τον Αργεντίνο, πριν ο Μασκεράνο προστεθεί μαζί τους, για να ακολουθήσει η συζήτηση με τον Λουίς Ενρίκε.



Ο τελευταίος στην παρουσίασή του το προηγούμενο καλοκαίρι είχε προσδιορίσει τον εαυτό του ως «ηγέτη» του δύσκολου νέου πρότζεκτ. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες, πριν καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Μπαρτσελόνα έχει ηγέτη και δεν είναι ο προπονητής της. Από την πρώτη μέρα, έχοντας δει και τη φθορά του Μέσι την προηγούμενη σεζόν, ο Λουίς Ενρίκε προσπάθησε να βρει εναλλακτικές για τον σταρ της ομάδας. Τελικά, αυτό που έπρεπε να κάνει είναι απλά να στήσει την ομάδα γύρω του.
Οι αρχηγοί μίλησαν με τον προπονητή τους και όπως αποκάλυψε ο Guillem Balague στην εκπομπή La Liga Revista του Sky Sports συζήτησαν όχι μόνο για τη συμπεριφορά στον Μέσι, αλλά και για κάποιες αλλαγές στο σύστημα, που θα επέτρεπαν την ομάδα να απελευθερωθεί. Ο Λουίς Ενρίκε ήθελε η τριπλέτα στην επίθεση να παίζει πιο κοντά, με τον Μέσι σε ρόλο false 9, τα μπακ να παίρνουν τη θέση τους και τους μέσους να πατάνε περιοχή. Αυτό απαιτούσε πειθαρχία, τέλειο συγχρονισμό και ήταν πολύ δύσκολο να γίνει. Ο Μέσι ήθελε να παίζει δεξιά, όπως και έγινε.

«Έχουμε τρία… τέρατα στην επίθεση. Πλέον, υπάρχουν άλλοι δύο παίκτες που μπορούν να κάνουν ό,τι κάνει ο Μέσι. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους δίνουμε την μπάλα», είχε πει ο Τσάβι, που μαζί με τον Ινιέστα πλήρωσαν δημιουργικά το μάρμαρο, όμως απέδειξαν ότι ακόμη και αν δεν το ευχαριστιούνταν, πάνω απ’ όλα είναι το καλό της ομάδας.
Ο ξεροκέφαλος και αλαζόνας Λουίς Ενρίκε τους άκουσε. Στο τέλος, η Μπαρτσελόνα έκανε το treble, ενώ μετά από εκείνο το ματς στο Σαν Σεμπαστιάν στις αρχές του 2015, το ποσοστό νικών ανήλθε στο εκπληκτικό 79,93%, καλύτερο ακόμη και από την εποχή του Γκουαρδιόλα. Στο τέλος η λύση ήταν μία. Ο Μέσι πρέπει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και μαζί του το απολαμβάνει ολόκληρη η ομάδα. Την ημέρα που οι εφημερίδες της Μαδρίτης «σώθηκαν» όταν η Ρεάλ κατέκτησε την Euroleague και η Μπαρτσελόνα το πρωτάθλημα, η Marca κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο κομμένο στα δύο. «Το πρωτάθλημα του Μέσι» ήταν ο τίτλος για το τέλος της La Liga.

Πέρα από την εξαιρετική δουλειά στην τακτική, πέρα από την επιτυχία του να ενσωματώσει τους νέους, που έμοιαζαν να παίζουν για χρόνια στην Μπαρτσελόνα, πέρα από την μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, η μεγαλύτερη επιτυχία του στο τέλος είναι ότι παραμέρισε τον εγωισμό του. Κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο και φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε του συνέντευξη αφήνει τα πάντα ανοιχτά για το μέλλον. Η προσέγγιση έμεινε ίδια, η δουλειά, η προπόνηση. Αυτά δεν άλλαξαν. Το μόνο που άλλαξε ήταν ότι ο Λουίς Ενρίκε καταλάβαινε τους παίκτες του και εκείνοι επιτέλους τον προπονητή τους.
«Ήταν εκπληκτική χρονιά για μένα. Πρώτα με τη Θέλτα και στη συνέχεια με την Μπαρτσελόνα, που είναι παράδεισος. Είναι σαν την Disneyland», είχε πει ο τεχνικός των μπλαουγκράνα τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο πριν τη διακοπή. «Μάλλον είναι σαν την Μόρντορ», ήταν η απάντηση του Santi Nolla σε άρθρο του στην Mundo Deportivo. Λίγους μήνες αργότερα και η Μπαρτσελόνα είναι στην κορυφή της Ευρώπης, με τον Λουίς Ενρίκε να κάνει υποχωρήσεις, μία ήττα να αλλάζει τα πάντα και τους Καταλανούς να ζουν στον ονειρικό τους κόσμο…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: