Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Κοντονής: «Ο νόμος θα εφαρμοσθεί με κάθε κόστος»

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για τη θητεία του ως υφυπουργός Αθλητισμού, σημειώνοντας πως στον επαγγελματικό αθλητισμό πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αυστηρή τήρηση των νόμων.

Κοντονής: «Ο νόμος θα εφαρμοσθεί με κάθε κόστος»
Σίγουρος πως η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της Κυριακής και εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα, είναι να συνεχίσει να τηρούνται οι νόμοι που αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό με κάθε κόστος παρουσιάστηκε ο Σταύρος Κοντονής μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι εφόσον υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς, όποιος και να αναλάβει το πόστο που κατείχε, τότε ο στόχος θα είναι να εφαρμοσθεί στο ακέραιο η νομοθεσία ενώ έβαλε κατά της ΕΠΟ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η Ομοσπονδία παγιδεύει το νόμο.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία των όσων δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής στην εκπομπή «Αποκάλυψη τώρα»:

Για τα όσα βίωσε ως υφυπουργός αθλητισμού: «Υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις, γιατί υπάρχουν μεγάλα ανοιχτά ζητήματα στον αθλητισμό. Αυτό το αντιλήφθηκα εγώ και ο κόσμος. Έπεσα συγκυριακά θέλω να πιστεύω σε μια κατάσταση αδιανόητη για μένα με πολύ μεγάλη βία».

Για το αν η βία τροφοδοτείται από τη διαφθορά: «Το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μιλάμε για μια αδιαφανή κατάσταση, για διαφθορά του επαγγελματικού αθλητισμού και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Αιτία αποτελεί και η συνήθεια ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να δρουν με αδιαφανή τρόπο».

Για το αν οι δημοσιογράφοι πρέπει να ασχολούνται με τα κακώς κείμενα του χώρου: «Μέσω του στοιχήματος γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ασχολείστε. Στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, όμως, υπάρχουν γραφίδες που λειτουργούν με εμετικό τρόπο που αλλοιώνουν την πραγματικότητα προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων. Ήταν κάτι που διαπίστωσα κατά τη θητεία μου στο υπουργείο».

Για το τι περιμένουμε αν βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ: «Να ξέρετε ότι οι υπουργοί της αριστεράς ούτε χρηματίζονται ούτε εκβιάζονται. Εμένα δεν προσπάθησαν να με χρηματίσουν. Σε ένα πεδίο που υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα δεν αποκλείεται να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Δεν εκβιάζεται κανένας και δεν θα γίνουν χατίρια. Είμαι σίγουρος ότι όποιος βρεθεί στη θέση που κατείχα σε κυβέρνηση αριστεράς θα πράξει το καθήκον του.

Για το τι πρέπει να περιμένει κάποιος αν συνεχίσει ο ίδιος ως υφυπουργός αθλητισμού: «Πρώτον θα εφαρμοστεί ο νόμος με κάθε κόστος. Αν δεν εφαρμοστεί στο σύνολό του, για παράδειγμα δεν μπορεί η ΕΠΟ να εξαιρεί από δικαιοδοτικά όργανα να εξαιρεί με απίθανο τρόπο όσα έχουν ψηφιστεί. Αυτό για μένα είναι το πρώτο ζητούμενο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας το νόμο κατά το δοκούν. Από τις λίστες που είχαμε τόσα χρόνια, από τις φοροαπαλλαγές, από τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών, λειτουργούσε αυτό το καθεστώς και στον αθλητισμό. Πρέπει σε όλα αυτά να βάλουμε τελεία».

Για το σχόλιο του για τα τελευταία φαινόμενα «φίμωσης» αθλητικών δημοσιογράφων: «Είδα την απόλυση του Αλέξη Σπυρόπουλου που τον θεωρώ ως ένα από τους πλέον αξιόπιστους του χώρου. Μου προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη το γεγονός. Μου κάνει αρνητική εντύπωση η στάση του ΠΣΑΤ όταν τους καλέσαμε για να λάβουμε δράση σε τέτοια γεγονότα».

Για το αν με την προεκλογική περίοδο βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να παραβούν τους νόμους: «Αν μερικοί νομίζουν με τις εκλογές γλίτωσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πω ότι μπορεί στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε».

Για την επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα: «Διαπίστωσα κατά την εκτέλεση ενός έργου ότι το νόμιμο κοστολόγιο ήταν σε τέτοιο βαθμό ιλιγγιώδες που δεν το χωράει ο νους σας. Το κόστος κατεδάφισης έφτανε στις 264.000 ευρώ. Ζητώντας προσφορές είδαμε ότι η πιο ακριβή ήταν 10.000 ευρώ. Είναι απώλεια εσόδων του κράτους τεράστιο. Δεν μπορούν να γίνουν σπατάλες για τους αυλοκόλακες της κάθε κυβέρνησης. Αν υπήρχε ένας φραγμός σε όλα αυτά, τότε δεν θα είχαμε φτάσει στα μνημόνια».

Για την πιθανότητα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης ανθρώπων στις ομοσπονδίες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα: «Εγώ νομίζω ότι όσοι υπηρετούν αυτές τις θέσεις, πρέπει οι ίδιοι να βάζουν ένας τέλος. Δεν γίνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι για δύο θητείες και πρόεδρος ομοσπονδιών να είναι επί δεκαετίες. Δεν λέω, όμως, ότι τόσα χρόνια δεν έγινε έργο».

Για το αν διαπίστωσε κακές προθέσεις από τις συναντήσεις που είχε με τους παράγοντες των ομάδων: «Δεν θέλω να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά το ότι αμφισβητήθηκαν οι καλές κυβέρνησης είναι γεγονός. Δεν θέλαμε να επέμβουμε στο αυτοδιοίκητο, αλλά δεν θέλαμε και ένα καθεστώς αυτονομίας. Οι άνθρωποι της ΕΠΟ ακόμα παγιδεύουν το νόμο με τα όσα έχουν κάνει με τα δικαιοδοτικά της όργανα. Υπήρχε τα τελευταία χρόνια μια έντονη αμφισβήτηση από όλους τους φιλάθλους. Όταν εγώ αναφέρομαι ότι πρέπει να υπάρξει ισονομία, βλέπω ότι όντως υπάρχει μια παθογένεια. Αλλιώς δεν θα κάναμε καμία κουβέντα».

Για τη ρίζα του κακού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο: «Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι παράγοντες των ομάδων προς ιδίον όφελος είναι η ριζα του κακού. Επομένως πρέπει εδώ να μπει τάξη. Το κοινό και οι θεατές θα είναι σε θέση να κρίνουν τις προθέσεις του καθενός. Έχω αναφέρει τις συνέπειες στους ανθρώπους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, και ο καθένας ας κανονίσει την πορεία του».

Για τη στελέχωση του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ από μη τακτικούς δικαστές: «Για αυτό μίλησα για παγίδευση του νόμου. Είναι παράβαση του νόμου και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, αν μας αναλογεί ευθύνη θα εξαντληθεί ο νόμος. Κανένας δεν μπορεί να γελοιοποιεί το νόμο».

Για το ρόλο της EEA: «Η ΕΕΑ λειτουργεί στο ίδιο νομικό πλαίσιο. Της δώσαμε μια παραπάνω δυνατότητα σχετικά με ζητήματα βίας και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ανέλαβε να διεκπεραιώσει σημαντικές υποθέσεις, οι αποφάσεις θα κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη. Εγώ ποτέ δεν παρενέβη στο έργο της. Αυτό το τήρησα με ιερή ευλάβεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: