Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πιστός «στρατιώτης» Σπανούλης… αποστρατεύτηκε!

Ο Βασίλης Σπανούλης… κατετάγη το 1999 στην Εθνική ομάδα και έκτοτε -με εξαίρεση το 2014- ως πιστός «στρατιώτης» δεν την άφησε, ζώντας πολλές χαρές, αλλά και λύπες μέχρι την… απόλυσή του το 2015.

Ο πιστός «στρατιώτης» Σπανούλης… αποστρατεύτηκε
Συνήθως, οι φαντάροι μετρούν μία-μία τις ημέρες που έχουν για να απολυθούν. Όμως, ο «στρατιώτης» Βασίλης Σπανούλης δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς. Ο «Kill Bill»… κατετάγη –αμούστακο παιδί- το 1999 στην Εθνική ομάδα, υπηρετώντας μία θητεία 17 ετών, με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2014 όπου για ιατρικούς λόγους δεν κατάφερε να συμμετάσχει με την «επίσημη αγαπημένη» στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Ουδέποτε είδε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως… αγγαρεία και ουδέποτε παραπονέθηκε για τις… σκοπιές που του έδιναν. Κάθε καλοκαίρι ήταν εκεί, στο παρκέ και φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο. Γιατί, όπως και ο ίδιος το έχει δηλώσει πολλάκις, ήταν μεγάλη τιμή για εκείνον.

Όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και αφού μετά τη νίκη επί της Λετονίας στους αγώνες κατάταξης του Ευρωμπάσκετ του 2015 για τις θέσεις 5-8 η Εθνική εξασφάλισε μία θέση στο Προολυμπιακό τουρνουά, ο Βασίλης Σπανούλης, έχοντας αρκετά παράσημα και διακρίσεις με την «επίσημη αγαπημένη», ανακοίνωσε την… αποστράτευσή του στα 33 του.

Αυτά τα 17 χρόνια και με όλες τις Εθνικές ομάδες, ο «V-Span» μέτρησε συνολικά 210 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 2.306 πόντους, ενώ μόνο με την Ανδρών είχε 145 συμμετοχές με 1486. Τα… παράσημά του; Πολλά!

Το πρώτο ήρθε το 2000, όπου στο Πανευρωπαϊκό των Εφήβων (U18) κατέκτησε με την Εθνική το χάλκινο μετάλλιο, ενώ ένα χρόνο αργότερα, πήρε το ασημένιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Το 2002 ο Σπανούλης πήρε το τρίτο σερί μετάλλιο και μάλιστα ήταν χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Νέων (U20).

Στη συνέχεια, ήρθε η μπασκετική… ενηλικίωση του «Kill Bill», καθώς έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας των Ανδρών. Η πρώτη συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όπου εκεί κατετάγη πέμπτος με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όμως, το 2005 μετά τους «μικρούς» ήρθε η στιγμή να κατακτήσει το… Έβερεστ της Ευρώπης και με τους «μεγάλους» όταν η Εθνική μας κατέκτησε στο Βελιγράδι το δεύτερο Ευρωπαϊκό της.

Με την Εθνική ομάδα, ο Βασίλης Σπανούλης πήγε ακόμη πιο ψηλά, όταν το 2006 στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Την τελευταία φορά που η «επίσημη αγαπημένη» ανέβηκε σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης ήταν το 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο όπου και εκεί ο «V-Span» ήταν «παρών».

Αυτή είναι η… πρώτη φωτογραφία του Βασίλη Σπανούλη με το εθνόσημο και κρατά από το 2001.

inner

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο.

inner

Η πρώτη βαριά κούπα με την Εθνική και είναι φυσικά η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι.

inner

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι γεννημένος νικητής και έτσι η δεύτερη θέση στον κόσμο το 2006 δεν του… άρεσε και πολύ.

inner

Ευρωμπάσκετ 2009. Η Εθνική ομάδα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο, με τον «Kill Bill» να ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας και έβδομος σκόρερ στης διοργάνωση.

inner

Οι τελευταίες οδηγίες που έδωσε ως παίκτης της «επίσημης αγαπημένης» στην αναμέτρηση με τη Λετονία για τις θέσεις 5-8 του Ευρωμπάσκετ του 2015…

inner

Όμως, υπάρχουν και κάποιες στιγμές του Βασίλη Σπανούλη με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, όπου δεν χρειάζονται λόγια, αλλά καλύτερα μιλάει το… βίντεο.

Η εμφάνιση του «Kill Bill» κόντρα στις ΗΠΑ:



Το buzzer beater στη νίκη επί της Κροατίας στο Ευρωμπάσκετ του 2007, όπου αρχικά είχε… σπάσει τους αστραγάλους του Ζόραν Πλάνινιτς:



Οι 24 πόντοι που σημείωσε στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2007 κόντρα στην Ισπανία:



Το τρίποντο από το… σπίτι του στο Ευρωμπάσκετ του 2009 κόντρα στη Γαλλία:



Και μετά από 17 χρόνια, αυτό ήταν το τελευταίο του καλάθι με τη φανέλα της Εθνικής…



*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: