Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η… μαντινάδα της άμυνας!!

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε, αλλά μπήκε με το… δεξί στην Ευρωλίγκα της νέας σεζόν και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το αμυντικό «κλειδί» και την δουλειά που χρειάζεται για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Η… μαντινάδα της άμυνας
Στην μουσική, οι γρίφοι λύνονται με τα κλειδιά του Σολ, του Φα και του Ντο. Αν θέλει κανείς να παρομοιάσει ηχητικά τον φετινό Ολυμπιακό, θα διακρίνει το… γαλλικό κλειδί που είναι η άμυνα και θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμα για να γίνουν όμορφο τραγούδι (δεμένη ομάδα), οι ποιοτικοί στίχοι που… έγραψε με τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Για την ώρα, το ζητούμενο είναι να νικά και να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ώστε να φτάσει εκεί που έχει σχεδιάσει ο προπονητής και η διοίκηση. Όσοι βιαστούν να καταδικάσουν ή να απογοητευτούν, αρκεί να ανατρέξουν στο πρόσφατο παρελθόν για να αλλάξουν γνώμη και να μπολιαστούν με περισσότερη υπομονή.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Κόντρα στην αξιόμαχη Τσεντεβίτα, ήταν αρκετά επτά-οκτώ λεπτά αντρικής άμυνας για να μπει η πρώτη νίκη στο σακούλι. Ακολουθούν (μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό) δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια σε Βιτόρια και Λομβαρδία και σε περίπτωση στραβοπατήματος στην όμορφη Κρήτη, η κατάσταση μόνο άνετη δεν θα χαρακτηριζόταν. Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε από το 25΄και μετά πως όταν η άμυνα του θα δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες, ο αντίπαλος θα «ματώνει». Πρώτο «θύμα» ήταν οι Κροάτες, που για οκτώ λεπτά δεν έβαλαν πόντο. Ασφαλώς και δεν είναι ενδεικτικό τεστ η ταλαντούχα ομάδα του Μίρσιτς, όμως οι πρεμιέρες κρύβουν πάντα εκπλήξεις, ενώ το πρώιμο της σεζόν και τα δεδομένα προβλήματα που έχει ακόμα η ομάδα του Σφαιρόπουλου, δεν επιτρέπουν υποτίμηση καμίας ομάδας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε έχοντας καταγραφεί στα θετικά η πρώτη μεστή εμφάνιση του Πάτρικ Γιάνγκ. Ο Αμερικανός ήταν καταιγιστικός, αλλά το καλύτερο είναι πως ακόμα μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερα. Χρειάζεται και αυτός προσαρμογή, όπως όλη η ομάδα, που είναι φανερό πως ψάχνεται. Αν εξαιρέσει κανείς τους Πρίντεζη-Λοτζέσκι (καθοριστική η συμβολή τους στη νίκη, όπως και τα τρίποντα του Μάντζαρη), κανείς δε δείχνει να «πατάει» με σιγουριά. Ασφαλώς και δεν πέρασε απαρατήρητος ο Αγραβάνης. Ίσα-ίσα που στο οκτάλεπτο που βγήκαν οι… τανάλιες, οι άμυνες του ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμες για να γύρει οριστικά η πλάστιγγα στον Ολυμπιακό.

Στα αρνητικά, οι πολλές χαμένες βολές, τα ελεύθερα χαμένα τρίποντα, αλλά και τα δώδεκα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, όσο και αν αυτά ισορρόπησαν με τα 15 που μάζεψε στη δική του επίθεση. Είναι φανερό πως όλοι έχουν περιθώριο να βελτιωθούν ατομικά, να καταλάβουν επακριβώς τους ρόλους τους στην ομάδα. Αυτό θα επιφέρει τη συνολική άνοδο και τα αποτελέσματα θα έρχονται πιο εύκολα. Η συγκυρία των δύο πρόωρων ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (ιδιαίτερα αν έρθει και δεύτερη ήττα) αποτελεί τροχοπέδη για την ηρεμία, όμως οι βιαστικοί και μόνιμα… γκρινιάρηδες, θα πρέπει να καταλάβουν πως ακόμα είναι Οκτώβρης, κάτι που ισχύει για όλες τις ομάδες. Υπομονή λοιπόν…

Υ.Γ. Ο Χάκετ είναι φανερά «σφιγμένος» από την κούραση του Ευρωμπάσκετ, δεν έχει προσαρμοστεί και ιδιαίτερα διστακτικός στην επίθεση. Όταν πάρει μπρος…
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: