Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Θέλεις να γίνεις προπονητής στην Πρέμιερ Λιγκ; Γίνε κεντρικός αμυντικός!!

Εννέα από τους είκοσι προπονητές της Πρέμιερ υπήρξαν στα νιάτα τους στόπερ και με βάση αυτό το ιδιαίτερο στατιστικό, το sport-fm.gr κάνει μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν τους.

Θέλεις να γίνεις προπονητής στην Πρέμιερ Λιγκ; Γίνε κεντρικός αμυντικός!
Εννιά από τους 20 προπονητές της φετινής Πρέμιερ Λιγκ (συμπεριλαμβανομένου του Γιούργκεν Κλοπ) είναι πρώην κεντρικοί αμυντικοί ενώ μόλις ένας υπήρξε «καθαρός» σέντερ φορ και αυτός είναι ο Μαρκ Χιουζ, στο τιμόνι της Στόουκ. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως το να έχεις παίξει σέντερ μπακ, σου εξασφαλίζει και την επιτυχία καθώς περισσότεροι είναι οι προπονητές που διαπρέποντας στα αγωνιστικά τους χρόνια στο χώρο του κέντρου, κατέκτησαν ως προπονητές το πρωτάθλημα.

Στην πρώτη χρονιά της Πρέμιερ Λιγκ στους πάγκους των ομάδων κυριαρχούσαν προπονητές που ήταν επιθετικοί. Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Κένι Νταλγκλίς, Τρεβορ Φράνσις, Τζο Ρόϊλ, Στιβ Κόπελ και Μπόμπι Γκουντ, όλοι τους υπήρξαν τρομεροί επιθετικοί πριν γίνουν προπονητές. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει με τα χρόνια.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους πρώην αμυντικούς – πλέον προπονητές που οδηγούν τις εννέα από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

Μανουέλ Πελεγκρίνι

Δυνατός στον αέρα και από τους εξαιρετικά ευφυείς αμυντικούς στην τακτική, υστερούσε σε τεχνική, πράγμα το οποίο δεν τον εμπόδισε να καταγράψει 28 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Χιλής. Το παρατσούκλι πάντως «Μηχανικός» δεν το πήρε από την στρατηγική του σαν παίκτης ή σαν προπονητής, αλλά από τις σπουδές του

Αρσέν Βενγκέρ

Παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι θυμούνται την ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν αρκετά ικανός για να καταγράψει συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας αλλά και στο Κύπελλο Κυπελλούχων με τη φανέλα της Στρασμπουργκ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέσος αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε στο κέντρο της άμυνας. Η απουσία ταχύτητας στο παιχνίδι του δεν του επέτρεψαν την μεγάλη καριέρα, παρόλα αυτά η Άρσεναλ του χρόνια τώρα μόνο από ταχύτητα δεν υστερεί.

inner

Σλάβεν Μπίλιτς

Από τους νεώτερους της λίστας. Σκληρός και αδιάλλακτος, επιβλητικός στο γήπεδο αλλά σίγουρα με αρκετά προβλήματα πειθαρχίας. Παίζοντας σε Κροατία και Γερμανία απέκτησε τεράστιες εμπειρίες αλλά το ζενίθ της καριέρας του ήταν η παρουσία του στο κέντρο της άμυνας της Γουέστ Χαμ αλλά και της Έβερτον.

inner

Μαουρίτσιο Ποκετίνο

Δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια καριέρας σε Αργεντινή, Ισπανία και Γαλλία όλα ως κεντρικός αμυντικός και 20 συμμετοχές στην εθνική Αργεντινής δεν τα λες και λίγα. Βέβαια ο τωρινός προπονητής της Τότεναμ παρά το γεγονός ότι ήταν σέντερ μπακ, ήταν πάντα μια διαρκή απειλή για τις αντίπαλες άμυνες, στις στημένες φάσεις.

inner

Ρόναλντ Κούμαν

Ένας ασυνήθιστος κεντρικός αμυντικός για την εποχή του, ο νυν προπονητής της Σαουθάμπτον. Το σήμα κατατεθέν του Κούμαν ήταν οι μεγάλες μακρινές πάσες αλλά και η υψηλή τεχνική, που του επέτρεπε να εκτελεί με απίστευτη ευστοχία στημένες φάσεις. Αργός και αυτός σαν τον Βενγκέρ, γρήγορες οι ομάδες του, όπως και του Βενγκερ…

inner

Γιούργκεν Κλοπ

Ο νέος μεγάλος αστέρας του Λίβερπουλ! Ο «normal … one» ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως επιθετικός, αλλά λίγο η ταχύτητα του λίγο το δυναμικό του παιχνίδι, έκαναν τους προπονητές του να τον γυρίσουν στην άμυνα. Το γεγονός αυτό ίσως να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, καθώς το να παίζει στην άμυνα δίνοντας κατευθύνσεις και εμψυχώνοντας τους συμπαίκτες του, του έδωσε την ικανότητα να επικοινωνεί και να εμπνέει!

inner

Γκάρι Μονκ

Ένας πραγματικός ηγέτης στο χορτάρι! Ο Γκάρι Μονκ μετέφερε το πνεύμα του ηγέτη στα αποδυτήρια και ήταν αυτό που του έδωσε τη θέση στη Σουόνσι το 2014, αντικαθιστώντας τον Μίκαελ Λάουντρουπ. Άλλωστε είχε δέκα χρόνια στο κέντρο της άμυνας της Σουόνσι σε όλες τις κατηγορίες που αγωνίστηκε.

inner

Έντι Χάου

Λογίζεται ως ένας από τα νεότερα διαμάντια της προπονητικής στο νησί. Από μικρός όμως λογίζονταν ως ένας από τους αμυντικούς που θα αφήσουν εποχή. Τελικά μάλλον δεν έδειξε ποτέ τις πραγματικές του δυνατότητες μετά τους απανωτούς τραυματισμούς στα γόνατα. Μόλις στα 29 του ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα και με την αγαπημένη του Μπόρνμουθ βρίσκεται πλέον στην Πρέμιερ Λιγκ.

inner

Σαμ Άλαρνταϊς

Ο «big sam» ως κεντρικός αμυντικός ήταν μια αξιόπιστη λύση για όλες τις ομάδες των κατώτερων κατηγοριών αλλά όχι της Πρέμιερ Λιγκ. Έντεκα διαφορετικές ομάδες κατάφερε να αλλάξει ο (εδώ και μια εβδομάδα) νέος προπονητής της Σάντερλαντ. Η ικανότητα του να καθοδηγεί τις άμυνες είναι αυτή που τον έχουν κάνει έναν από τους αξιόπιστους προπονητές στην Αγγλία και έναν από αυτούς που δεν έχουν δει ποτέ ομάδα τους να υποβιβάζεται από την Πρέμιερ.

inner
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: