Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Στο πλευρό των μεταναστών ο Βαλόν Μπεχράμι!!


Μνήμες από το παρελθόν ξυπνούν στον Μπεχράμι οι εικόνες των προσφύγων που του θυμίζουν την ιστορία ξεριζωμού της δικής του οικογένειας.

Στο πλευρό των μεταναστών ο Βαλόν Μπεχράμι
«Αν δεν έχεις βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, το σκέφτεσαι ίσως για 20 δευτερόλεπτα, δεν σταματάς ώστε να βάλεις τον εαυτό σου βαθύτερα σε αυτή την κατάσταση. Εγώ καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους και την απελπισία τους. Μερικοί βιάζονται να κρίνουν», αναφέρει το θέμα των Σύριων μεταναστών ο Βαλόν Μπεχράμι σε συνέντευξή του στην Independent.

Ένα θέμα που σίγουρα «χτυπάει καμπανάκι» στο μυαλό του ποδοσφαιριστή καθώς πριν από περίπου 25 χρόνια η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κόσσοβο λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, παρότι όπως παραδέχεται ο ίδιος: «Τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο τώρα στη Συρία. Ελπίζω η Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί και κάνει ο,τι μπορεί για να βοηθήσει».

Όπως υποδέχθηκε η Ελβετία την οικογένεια Μπεχράμι όταν έφυγε από το Κόσσοβο το 1990. «Όλα ξεκίνησαν με μικροπροβλήματα ανάμεσα στο Κόσσοβο και τη Σερβία. Μια μέρα όμως οι γονείς μου αποφάσισαν πως εκεί δεν υπήρχε μέλλον και έπρεπε να φύγουμε» και ένα βράδυ του Δεκέμβρη πήραν το λεωφορείο για την Ελβετία όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν στα ελβετοιταλικά σύνορα: «οι πρώτοι τρεις μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Βλέπαμε με την αδερφή μου τους γονείς μου να κλαίνε, κλαίγαμε κι εμείς. Κάθε μέρα κλαίγαμε».

Ο Μπεχράμι όμως, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, υπήρξε από τους τυχερούς. Οι συνθήκες βελτιώνονταν όσο περνούσε ο καιρός, οι γονείς του βρήκαν δουλειά και ο ίδιος ανακάλυψε την αγάπη του για το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο: «Η επιλογή μου να παίξω με την Εθνική Ελβετίας ήταν για μένα ένας τρόπος να δείξω την ευγνωμοσύνη μου για όσα μου έχει προσφέρει αυτή η χώρα».

Παρόλα αυτά ο 30χρονος μέσος νιώθει πως έχει το ποδοσφαιρικό χρέος απέναντι στο Κόσσοβο ώστε να δημιουργήσει την δική του Εθνική ομάδα. Μάλιστα το 2012 μαζί με άλλους συμπαίκτες του οι οποίοι είχαν καταγωγή από το Κόσσοβο έστειλαν επιστολή στην ΦΙΦΑ με την οποία ζητούσαν να αναγνωριστεί η Εθνική ομάδα ώστε να μπορεί να παίρνει μέρος σε επίσημες διοργανώσεις. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: