Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ο Κέιλορ Νάβας έχει φτερά!!

Ο Γιώργος Καραμάνος τα είχε γράψει λάθος για τον πορτιέρο από την Κόστα Ρίκα που στήνει «βασιλικά» ρεκόρ και κερδίζει το στοίχημα του Νο1 στη Ρεάλ.
Η συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να είναι εκείνος βασικός, ξεκίνησε από πέρσι. Μετά το εκπληκτικό Μουντιάλ που πραγματοποίησε, αλλά και όλη εκείνη την… μίρλα που υπήρχε γύρω από τον Ικερ Κασίγιας, ο Κέιλορ Νάβας έγινε talk of the town στη Μαδρίτη χωρίς καν να παίζει. Συνέβη δηλαδή για τους λάθος λόγους.
Το ίδιος ακριβώς σκηνικό στήθηκε γύρω από το όνομα του και τούτο το καλοκαίρι. Αυτή τη φορά μπλέχτηκε ως αντάλλαγμα με την μεταγραφή του Νταβίδ Ντε Χέα, η οποία χάλασε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Και πάλι λάθος ήταν ο λόγος δηλαδή. Κατά συνέπεια ο τρόπος που χειρίστηκε την περίπτωση του η Ρεάλ, τον μείωνε ξεκάθαρα και τον άφηνε εκτεθειμένο ως τον τερματοφύλακα που απλά της ξέμεινε και δεν ήταν επιλογή της.
Αρχικά ο πρόεδρος, Φλορεντίνο Πέρεθ έσπευσε να ζητήσει συγνώμη. Ο πορτιέρο από την Κόστα Ρίκα που άλλωστε ήταν ευτυχισμένος που δεν μετακινήθηκε, δεν είχε κανέναν λόγο να μην την αποδεχτεί και όλα τα υπόλοιπα μπήκαν σε παρελθοντικό χρόνο. Για να φτάσουμε λοιπόν στο τώρα, το σήμερα, το παρόν. Εκείνη η απολογία του Πέρεθ αναμφίβολα έχει μετατραπεί σε ευτυχία και θαυμασμό. Και όχι μόνο από εκείνον, μα απ’ όλον τον καλό ποδοσφαιρικό κόσμο που αποθεώνει τα ρεφλέξ του 28χρονου Νο1 της Βασίλισσας.




Ο Κέιλορ Νάβας σπάει τα κοντέρ και βρίσκεται μία ανάσα από διάφορα ρεκόρ κάτω από την εστία των Μαδριλένων. Το ένα πάντως, ίσως το πιο εντυπωσιακό το κατάφερε ήδη με το σφύριγμα της λήξης στο 3-0 επί της Λεβάντε το Σάββατο. Εγινε δηλαδή ο πρώτος πορτιέρο της ομάδας που δεν δέχτηκε γκολ σε πέντε αναμετρήσεις στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» από το ξεκίνημα της σεζόν. Ηταν οι τέσσερις για την La Liga και το ματς με τη Σαχτάρ για το Champions League.
Με τα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια πάντως για το πρωτάθλημα ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση του Κασίγιας από το 2008-’09. Ουδέποτε ο θρύλος της Ρεάλ έφτασε τα πέντε clean sheets εντός στην καριέρα του με τα λευκά. Το απόλυτο απαραβίαστο ρεκόρ ανεξαρτήτου έδρας βέβαια απέχει αρκετά και το έχει ο Πάκο Μπούγιο με οκτώ αγώνες (14-22 αγωνιστική) από το 1994-’95.
Το άλλο εκπληκτικό επίτευγμα του Νάβας είναι τα μόλις δύο τέρματα που έχει δεχτεί γενικά στη σεζόν σε 10 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Και τα δύο ήταν στο πρωτάθλημα (Μπιλμπάο, Ατλέτικο) και εάν το πάρει κανείς μόνο εντός στην Ισπανία, είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τον σύλλογο. Την έστησε το 1997-’98 ο Γερμανός, Μπόντο Ιλγκνερ που στην 8η αγωνιστική είχε δεχτεί μονάχα ένα.
Ο Κοσταρικανός που είναι ήδη θρύλος για τους συμπατριώτες του, δεν χρειάζεται είναι αλήθεια να επεμβαίνει συχνά. Σε αυτό βοηθάει η γενικότερη ανασταλτική φιλοσοφία που προσπαθεί να εμφυσήσει στην ομάδα του ο Ράφα Μπενίτεθ. Κάπως έτσι η Ρεάλ έχει βρεθεί να έχει δεχτεί τα λιγότερα σουτ εντός εστίας από κάθε άλλη ομάδα της Primera. Είναι δηλαδή 24 οι φορές που χρειάστηκε να επέμβει ο ήρωας μας, για να αποκρούσει το 94,2% αυτών. Μιλάμε δηλαδή για τρομερό ποσοστό και το κορυφαίο στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.||

Κατά συνέπεια, σταδιακά και δικαιωματικά κερδίζει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του και του κοινού. Ακόμα και οι δύσπιστοι οφείλουν να αναθεωρήσουν. Μεταξύ αυτών κι εγώ, που δεν αμφέβαλα για την ικανότητα του στις αποκρούσεις, αλλά για το ότι δεν ήταν καλός με τα πόδια (σ.σ.: ΕΔΩ το σχετικό άρθρο), κάτι που απαιτείται σε ένα τόσο μεγάλο club, όπου το παιχνίδι ξεκινάει να στήνεται από πίσω. Και εκεί δείχνει ότι το έχει. Μπορεί να μην είναι επιπέδου Νόιερ, αλλά βλέποντας τη συμβολή του συνδυαστικά, αξίζει να είναι το Νο1 στη Ρεάλ.


 
 
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: