Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ένα ποδοσφαιρικό σοκ και τίποτα παραπάνω…!!

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο gazzetta.gr για την ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο «Καυτανζόγλειο» και τις αντιδράσεις εντός κι εκτός ομάδας. 
Γίνονται αυτά στο ποδόσφαιρο; Κατά του ΠΑΟΚ σίγουρα γίνονται… Τέτοια παιχνίδια όπως το χθεσινό ο ΠΑΟΚ τα «παθαίνει» και όσοι είναι κοντά του, έχουν συνηθίσει… (Προοδευτική-ΠΑΟΚ 3-3 το 1997 και ενώ ο ΠΑΟΚ έχανε μέχρι το 87΄ με 2-1, το γύρισε σε 2-3 μέσα σε τρία λεπτά, πρόλαβε να χάσει και πέναλτι στο 91΄ με τον Φραντζέσκο και τελικά… έφερε 3-3 με γκολ του Αλμανίδη!!).
 
Σε τέτοιες βραδιές βέβαια «ζυγίζονται» και οι αντιδράσεις. Πρώτα εντός ομάδας και μετά εκτός..
 
(Σήμερα δεν θα θυμίσω τι γράφαμε περί υπομονής και τι απαντούσαν πολλοί που από χθες τα έχουν ξεχάσει όλα... Ας μείνουμε σε ότι έγινε εντός γηπέδου).
 
Διαβάζεις ότι το Ηρακλής-ΠΑΟΚ έληξε 3-3 και φαντάζεσαι ότι… οι δύο ομάδες έπαιξαν μπαλάρα. Αφού πρώτα σημειώσω ότι το Βέροια-Ατρόμητος 0-1 ήταν απείρως πιο ποιοτικό, συνεχίζω και θυμίζω:
 
Στο Καυταντζόγλειο χθες, ο μέτριος ΠΑΟΚ, ήταν ο μόνος που δημιουργούσε.
 
Ήταν η ομάδα που χωρίς αρκετούς διακριθέντες, παρήγαγε παιχνίδι, έβγαλε καθαρές φάσεις χωρίς να μείνει εκτεθειμένη πίσω, προσπάθησε να κρατήσει μπάλα και ήταν ανώτερη σε όλους τους τομείς.
 
Αλλά... Η σύγκριση με τον Ηρακλή (δείχνει αδύναμος τελικά…) ίσως και να μην είναι σωστή για να κρίνεις μία κατάσταση… (Θυμηθείτε ότι ο Ηρακλής σε ροή παιχνιδιού χθες, δημιούργησε ΜΟΝΟ μία κατάσταση, από εκείνη την κακή προβολή του Κυριακίδη εντός περιοχής ΠΑΟΚ. Ότι άλλο έκανε ήταν από στημένη μπάλα και από την ασίστ του Σάμπο χωρίς πίεση! Σε αυτά τα δώρα του ΠΑΟΚ όμως θα επιστρέψουμε αργότερα).
 
Ας το γενικεύσουμε λοιπόν. Κι’ ας προσθέσουμε ότι  είδαμε χθες σε αυτό το μαγικό 3-3, σε ότι μας παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ φέτος.
 
Ο ΠΑΟΚ που χτίζεται εδώ και λίγο καιρό, έχει ταυτότητα.
 
Παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με απίστευτα ποσοστά κατοχής…
 
Ο φετινός ΠΑΟΚ του Τούντορ έχει εισαγάγει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο παιχνίδι με τρία στόπερ και λειτουργεί σωστά και κυρίως ισορροπημένα ως ομάδα.
 
Αυτός ο ΠΑΟΚ είναι οργανωμένος και δεν δέχεται γκολ όντας εκτεθειμένος.
 
Αυτή η ομάδα φτιάχνει ορθολογικά αρκετές φάσεις σε κάθε παιχνίδι.
 
Είναι μία ομάδα που παρά το ότι κάνει φοβερά δώρα με ατομικά λάθη, ανατρέπει αποτελέσματα και γυρίζει παιχνίδια με σχέδιο και όχι τυχαία…
 
Πολύ περισσότερο (μαζί και με το χθεσινό παιχνίδι) ο ΠΑΟΚ σε κανένα ματς πρωταθλήματος που έδωσε (και σε όλα τα ευρωπαϊκά πλην Ντόρτμουντ) δεν ήταν χειρότερος του αντιπάλου!
 
Αλλά… αυτή η νέα ομάδα υπήρχε περίπτωση να ΜΗΝ έχει αδυναμίες;
 
1) Κάθε φάση που ο αντίπαλος βρίσκει εστία, γράφει και γκολ…
 
2) Κάθε γέμισμα με την μπάλα ψηλά στην περιοχή του ΠΑΟΚ είναι κατά 60-70% γκολ για τον αντίπαλο.
 
3) Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που δέχεται τα περισσότερα γκολ από κεφαλιές αντιπάλων.
 
4) Κάθε στημένο αντιπάλου είναι κατά 40-50% γκολ, μια και ο τερματοφύλακας της ομάδας παίρνει αποφάσεις με χαρακτηριστική καθυστέρηση.
 
5) Δεν έχει σταθεροποιηθεί κάποιος παρτενέρ του Τζιόλη και έτσι η παρουσία Σάμπο βοηθάει περισσότερο τους αντιπάλους…
 
6) Στην επίθεση ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει δέκα τελικές για να σκοράρει μία φορά, την ώρα που άλλες μεγάλες Ελληνικές ομάδες έχουν 1/5.
 
7) Έχουν αξιοποιηθεί λίγοι παίκτες του ρόστερ αν και τώρα χτίζεται κορμός...
 
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες μεμονωμένες αδυναμίες… Οι οποίες θα ξεπεραστούν και οι οποίες σαφώς είναι λιγότερες από τα προτερήματα του συνόλου.
 
Όλα τα παραπάνω (που εν πολλοίς είδαμε και στο Καυταντζόγλειο έτσι ώστε να διαμορφωθεί το μαγικό 3-3) είναι απογοητευτικά; Είναι πράγματα που πρέπει να οδηγούν σε απαξιωτικά σχόλια για τον προπονητή, για το ρόστερ, για τις επιλογές, επειδή χθες ο Μπερμπάτοφ δεν κάνει το δίκαιο 2-4 και τελικά το ματς λήγει με το εξωπραγματικό 3-3;
 
Αλλιώς βλέπουμε το ποδόσφαιρο, με πολλούς από όσους σχολίασαν το χθεσινό παιχνίδι επηρεασμένοι (όπως γίνεται στην Ελλάδα) ΜΟΝΟ από το αποτέλεσμα… Οι οποίοι εντελώς άλλα θα έγραφαν με εύστοχο το πέναλτι Μπερμπάτοφ και άλλα γράφουν τώρα… Από μία στιγμή ΚΑΙ ΜΟΝΟ!
 
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι πραγματικά σε καλό δρόμο…
 
Αρκεί να καταφέρει και να διαχειριστεί τις συνέπειες τέτοιων σοκαριστικών αποτελεσμάτων… Γιατί και αυτή είναι τεράστια υπόθεση για μία μεγάλη ομάδα… 
 
* Περιμένει κανείς σχόλιο για την διαιτησία; Αυτά τα έχουμε γράψει 100 φορές. Ο Κουκουλάκης είναι καλός και καθαρός διαιτητής. Και χθες η συνολική του διαιτησία είναι ισορροπημένη. Αυτά…
 
Ο ΠΑΟΚ φέτος μαζί του έχει το 0-0 με την Ξάνθη όπου ο Τούντορ είχε αγανακτήσει επειδή δεν παίζονταν ποδόσφαιρο και το χθεσινό, όπου στο τέλος φυσικά και μπορεί να σφυρίξει φάουλ υπέρ του Όλσεν, αφού Βέλιος και Περόνε δεν έχουν στόχο να διεκδικήσουν την μπάλα εντός μικρής περιοχής και τον παρεμποδίζουν με πρόθεση… Και τι έγινε όμως; Δεν κέρδισε ο ΠΑΟΚ… Οκ!
 
(Ξέρω ότι πολλοί άλλοι από αυτά θα ξεκινούσαν το σχόλιο… Εδώ όμως κολωτούμπες δεν γίνονται…).
 
Το επαναλαμβάνουμε: Μας ενδιαφέρει η φιλοσοφία των σφυριγμάτων (και όχι 1-2 μεγάλες φάσεις) μας ενδιαφέρει το ποιόν του κάθε διαιτητή και η συνολική του παρουσία σε ένα παιχνίδι, αλλά και στο χώρο γενικά. Όλοι είναι γνωστοί πλέον. Για τον Κουκουλάκη ότι και να κάνει σε 1-2 μεγάλες φάσεις, λέξη δεν πρόκειται να γράψω. Απόδειξη του πόσο καθαρός είναι ΚΑΙ το γεγονός ότι ενώ είχε καλές παρουσίες, ενώ έπαιζε στην Ευρώπη (σε αντίθεση με άλλους) οι «φωστήρες» της ΚΕΔ τον «έκοψαν» από τους διεθνείς! Αυτός τώρα που θα φύγει από τον χώρο, θα μπορεί να περπατάει με όρθιο το κεφάλι. Δεν θα κρύβεται, δεν θα ντρέπεται…
 
* Κατά τα άλλα λυπάμαι για όσους ΔΕΝ διάβασαν γραμμή από το blog της Κυριακής, που αναφέρονταν αποκλειστικά στη νέα μαφιόζικη επίθεση κατά ανθρώπου της διαιτησίας με σκοπό τον επηρεασμό του χώρου, αλλά σχολίαζαν από κάτω τα δικά τους, νομίζοντας ότι  κάτι άλλο γράφονταν. Τα σχόλια ήταν εκτός τόπου και χρόνου… Όλο το blog απευθύνονταν στους ΠΑΟΚτσήδες με ερώτηση για το αν θέλουν και η ομάδα τους να «μπλέξει» με αυτές τις τακτικές, αλλά το 70% έγραφε για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός και πώς κρίθηκε…
 
Κρίμα...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: