Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Εθνική Ισλανδίας: Η «Σταχτοπούτα» ζει το παραμύθι της!! (pics)


Εθνική Ισλανδίας: Η «Σταχτοπούτα» ζει το παραμύθι της (pics)

Η Ισλανδία είναι το μικρότερο κράτος που θα δώσει το «παρών» σε τελικά διοργάνωσης και το sport-fm.gr παρουσιάζει την ιστορία των «παικτών εσωτερικού χώρου» και των «ψαράδων με δίπλωμα UEFA B».

Πριν από περίπου 18 εκατομμύρια χρόνια, ένα γεωλογικό ατύχημα στάθηκε ικανό να δημιουργήσει στον Ατλαντικό Ωκεανό ένα «βράχο» που κατοικήθηκε μόλις πριν από 1.100 χρόνια, παρόλο που οι αρχαίοι Έλληνες το ήξεραν ως «Θούλη» και το θεωρούσαν το «άκρο» της γης, από τα ταξίδια του Πυθέα τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Η Ισλανδία όμως, απασχόλησε την παγκόσμια οικουμένη με το περιβόητο «ισλανδικό θαύμα», αφού οι «Σπαρτιάτες του Βορρά» κατάφεραν να ανακάμψουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μετά την οικονομική κατάρρευση.

Φαίνεται όμως, πως οι ψαράδες κάτοικοι εκείνου του «βράχου» στον Βόρειο Ατλαντικό, ξέρουν από... «θαύματα», αφού εκτός από το οικονομικό, επιφύλασσαν και ένα... ποδοσφαιρικό θαύμα, μιας και θα βρεθούν στα τελικά του Euro 2016.

Με μόλις 330.000 κατοίκους, όσους περίπου έχει το Ηράκλειο της Κρήτης, η Ισλανδία κατάφερε με την πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας, να γίνει το μικρότερο κράτος που θα βρίσκεται σε τελική φάση διοργάνωσης και ταυτόχρονα το πρώτο, με λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Στις 12 του Δεκέμβρη, οι Ισλανδοί θα βάλουν τα κοστούμια τους και θα βρεθούν στην «πόλη του φωτός», το Παρίσι, προκειμένου να δουν για πρώτη φορά την ομάδα τους να μπαίνει σε μπαλάκι και γυάλα για να μάθει τους αντιπάλους της.

Πως όμως κατάφερε ένα ανύπαρκτο ποδοσφαιρικά κράτος, να φτάσει στο σημείο να κάνει θαύματα;

Παίκτες «εσωτερικού χώρου»

Όταν το σπουδαιότερο εξαγώγιμο ποδοσφαιρικό προϊόν της Ισλανδίας, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν, ξεκινούσε το 1997 στη Βάλουρ Ρέκιαβικ, ήξερε ότι θα έπρεπε να αφήσει τα εδάφη της πατρίδας του, αφού το ποδόσφαιρο δεν ήταν κάτι μόνιμο και απασχολούσε την ποδοσφαιρική κοινότητα, μόλις τέσσερις με πέντε μήνες το χρόνο, την περίοδο δηλαδή του καλοκαιριού.

Οι καιρικές συνθήκες και το βαρύ ψύχος, καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο να υπάρξει ποδοσφαιρική ανάπτυξη. Όμως οι δαιμόνιοι Ισλανδοί αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να δουν το πράγμα πιο ζεστά – παρά το κρύο - και να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο, κάνοντας μια αληθινή «επανάσταση».

Έτσι, αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τις υποδομές και να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα που τους δημιουργούσε η φύση.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, προέβη στην κατασκευή γηπέδων εσωτερικού χώρου, τα οποία καθιστούσαν δυνατό το να παίζεται μπάλα όλο το χρόνο. Σήμερα σε μια περιοχή μόλις 330.000 ανθρώπων, υπάρχουν 30 γήπεδα εσωτερικού χώρου διεθνών προδιαγραφών.

inner

Πλέον σε κάθε χωριό υπάρχει από ένα γήπεδο εσωτερικού χώρου, ενώ παρόμοιες εγκαταστάσεις μικρότερου μεγέθους βρίσκονται ακόμα και μέσα στα σχολεία.

Δεν είναι τυχαίο πως στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ-21 το 2011 στο οποίο πήραν μέρος οι Ισλανδοί, τους είχε δοθεί το παρατσούκλι «παίκτες εσωτερικού χώρου».

inner

inner

Οι «ψαράδες» έγιναν προπονητές με... δίπλωμα

Με τις υποδομές να τρέχουν και να εξελίσσονται, οι Ισλανδοί έπρεπε να δημιουργήσουν τους «δασκάλους» που έπρεπε να στελεχώσουν τα ποδοσφαιρικά «σχολεία».

Κάθε ψαράς, ακόμα και από το πιο απομακρυσμένο ψαροχώρι, κλήθηκε να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα, όχι από μακριά αλλά από μέσα, αποκτώντας εξειδίκευση.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισλανδίας, αναφέρουν πως στη χώρα υπάρχουν 639 προπονητές με δίπλωμα UEFA B.

Στην Ισλανδία θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση να μπαίνουν σωστά οι ποδοσφαιρικές βάσεις από τις μικρές ηλικίες και για αυτό το λόγο δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Η γειτνίαση με την Αγγλία, βοήθησε η αλήθεια είναι στο να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν ευκολότερα όσοι Ισλανδοί επιθυμούσαν να ασχοληθούν με το κομμάτι της προπονητικής.

Το παράδειγμα του Γκούντγιονσεν

Ο Γκίλφι Σίγκουρτσον που αγωνίζεται στη Σουόνζι αλλά και ο Φινμπόγκασον του Ολυμπιακού, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της συνέπειας και της σωστής οργάνωσης του ποδοσφαίρου που συντελέστηκε στην Ισλανδία από το 2000 και έπειτα.

Όμως ακόμα και τώρα που οι Ισλανδοί έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα, όταν μιλάει κανείς για ισλανδικό ποδόσφαιρο, ένα όνομα έρχεται στο μυαλό.

Αυτό του Εϊντούρ Γκουντγιόνσεν, με τη σπουδαία καριέρα στην Τσέλσι, τη Μπαρτσελόνα, τη Μονακό, την Τότεναμ και εσχάτως στη δύση της καριέρας του και την ΑΕΚ.

inner

Ο Ισλανδός ποδοσφαιριστής όμως ήταν ένας μικρός ποδοσφαιρικός θεός στην πατρίδα του. Οι πιτσιρικάδες μεγάλωναν με την αφίσα του στο δωμάτιο τους και ονειρεύονταν μια μέρα να πετύχουν τα μισά από όσα αυτός.

Αυτό από μόνο του είναι άκρως σημαντικό για μια τόσο μικρή περιοχή.

«Μεγάλωσαν παίζοντας με εμένα στο PlayStation και ήθελαν να μου μοιάσουν» δήλωσε πρόσφατα για τους νεαρούς συμπαίκτες του στην εθνική ο Γκούντγιονσεν, αποδεικνύοντας πόσο πολύ λειτούργησε ως ποδοσφαιρικό πρότυπο για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς παικτών. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: