Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Μαρούπα: «Χωρίς εκκαθάριση δεν ανεβαίνει ο Άρης»


Μαρούπα: «Χωρίς εκκαθάριση δεν ανεβαίνει ο Άρης»

Διευκρινήσεις έδωσε η Ειρήνη Μαρούπα για τα όσα ορίζει ο νέος νόμος σχετικά με το θέμα της εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ.

Διευκρινήσεις έδωσε η Ειρήνη Μαρούπα για τα όσα ορίζει ο νέος νόμος σχετικά με το θέμα της εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τακτοποιηθεί πρώτα το ζήτημα αυτό για να μπορέσει να ανέβει ο Άρης.

«Ο Αθλητικός Νόμος αυτό που λέει ξεκάθαρα είναι ότι δεν ανέχεται δύο αθλητικές ανώνυμες εταιρείες συγχρόνως στον ίδιο Ερασιτέχνη. Κατά τον πλέον σαφή τρόπο, εξηγεί ότι θέλει να έχει εκκαθαριστεί μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο η προηγούμενη ΠΑΕ, που έχει πέσει κατηγορία ή πτωχεύσει, και αφού διαγραφεί από το μητρώο ανωνύμων εταιρειών, τότε να υπάρξει καινούρια. Μάλιστα, λέει ότι αν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που δεν έχει τελειώσει η εκκαθάριση, ανέβει κατηγορία -οπότε πρέπει να ξαναγίνει ανώνυμη εταιρεία- τότε αναβιώνει η παλιά και αρχίζει ξανά από την αρχή και προσπαθεί να διευθετήσει τα χρέη της ως κανονική ανώνυμη εταιρεία», ανέφερε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Ειρήνης Μαρούπα στο Metropolis:

Για το τι ισχύει:

«Ο Αθλητικός Νόμος αυτό που λέει ξεκάθαρα είναι ότι δεν ανέχεται δύο αθλητικές ανώνυμες εταιρείες συγχρόνως στον ίδιο Ερασιτέχνη. Κατά τον πλέον σαφή τρόπο, εξηγεί ότι θέλει να έχει εκκαθαριστεί μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο η προηγούμενη ΠΑΕ, που έχει πέσει κατηγορία ή πτωχεύσει, και αφού διαγραφεί από το μητρώο ανωνύμων εταιρειών, τότε να υπάρξει καινούρια. Μάλιστα, λέει ότι αν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που δεν έχει τελειώσει η εκκαθάριση, ανέβει κατηγορία -οπότε πρέπει να ξαναγίνει ανώνυμη εταιρεία- τότε αναβιώνει η παλιά και αρχίζει ξανά από την αρχή και προσπαθεί να διευθετήσει τα χρέη της ως κανονική ανώνυμη εταιρεία. Υπήρξε μία κατάσταση που αντιμετωπίστηκε με την προηγούμενη σύνθεση της ΕΕΑ, στην οποία συμμετείχα, όπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αν κάποιος που εκβιάζει τον επενδυτή για να πάρει χρήματα δεν ολοκληρώνει την εκκαθάριση, τότε τι θα γίνει; Υπό αυτό το πρίσμα ζητήσαμε και λάβαμε μία γνωμοδότηση, η οποία έλεγε ότι μπορούν να συνυπάρξουν και δύο ανώνυμες αθλητικές εταιρείες χωρίς να έχει τελειώσει η εκκαθάριση της προηγούμενης. Έτσι βάλαμε νερό στο ποτήρι μας. Κύλησε ο καιρός και φάνηκε από την εμπειρία που είχαμε, ότι η γνωμοδότηση αυτή διεστράφη και οι ομάδες το πήραν με τη λογική ότι δεν πειράζει αν συνυπάρχουν στο διηνεκές δύο εταιρείες με την παλιά να μην εκκαθαρίζεται ποτέ. Η ΑΕΚ είχε εκκαθαριστεί. Η Λάρισα έχει πρόβλημα. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορεί να επανέρχεται το ίδιο πρόσωπο. Να μην έχει εκκαθαρίσει την παλιά, να αφήνει τα χρέη στο Δημόσιο και στους αθλητές. Να έρχεται ο καινούριος με έναν παρένθετο. Είδαμε ότι αν εμείνουμε σε αυτήν την πρακτική δημιουργούμε ένα νομικό δεδικασμένο που έρχεται σε αντίθεση με το γράμμα του νόμου και το πνεύμα του νόμου. Ο νόμος θέλει καθαρά πράγματα. “Ποιος είσαι κύριε; Αυτός. Δεν πήγαν καλά τα οικονομικά σου. Κάνε ξεκαθάρισμα των λογαριασμών σου, πλήρωσε, εκποίησε ή κάνε ό,τι θες, μέσα σε διάστημα 30 μηνών και μετά καθαρός πια ο Ερασιτέχνης έχει το γήπεδό του και ξαναρχίζει από την αρχή με έναν καινούριο άνθρωπο που θέλει να βάλει τα χρήματά του στην ομάδα για να διεκδικήσει ανόδους και πρωταθλήματα».

Για την παρερμηνεία που είχε γίνει με το νόμο:

«Υπό αυτό το πρίσμα αλλάξαμε τη νομολογία και καταλήξαμε ότι αν δεν έχει εκκαθαριστεί η προηγούμενη ομάδα, απαγορεύεται να συσταθεί καινούρια. Η διάταξη ήταν σαφέστατη και δεν χρειάζεται καινούρια. Πρακτικά δεν αλλάξαμε ούτε την ερμηνεία. Είδαμε ότι η πραγματικότητα μας έφερε σε ένα τετελεσμένο που η προηγούμενη διευθέτηση, που είχαμε κάνει σε σχέση με το άρθρο αυτό, παρεξηγήθηκε και παρερμηνεύθηκε προς τον κακό σκοπό. Δεν μπορούν να έχουν ως έδρα το ίδιο γήπεδο δύο ΠΑΕ. Μετά γιατί να μην γίνουν τρεις ή 13; Γιατί ο κάθε επόμενος να μην κάνει χρήση του ίδιου τρόπου διευθέτησης, να μένουν ανεξόφλητα χρέη προς τράπεζες, προς ομάδες, προς αθλητές, προς Δημόσιο. Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν σοβαρά προβλήματα με το Δημόσιο. Και φτου ξανά από την αρχή κάθε ένα ή δύο χρόνια ανεβαίνουμε, ξανακατεβαίνουμε και άντε πάλι».

Για το ενδεχόμενο να εκπνεύσει η προθεσμία των 30 μηνών για το Ρύσιο:

«Αν εκπνεύσει η προθεσμία ισχύουν άλλα πράγματα και αν δεν εκπνεύσει ισχύουν άλλα πράγματα. Εδώ όμως πρέπει να δούμε τι θα γίνει και να επισπεύδουν τη διαδικασία γιατί έχουν δικιά τους ευθύνη και αστική και ποινική. Οι εκκαθαριστές και τα δικαστήρια έχουν ευθύνη. 30 μήνες είναι δύο χρόνια. Δηλαδή πόσο να κρατήσει η εκκαθάριση; Όλη τη ζωή μας; Εδώ που έχει φτάσει η Ελλάδα και το ποδόσφαιρο, όλα καταρρέουν, ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας τις διεκπεραιώνουμε. Πάντα η ΕΕΑ θα αντιμετωπίζει με επιείκεια, ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τον αθλητισμό, είναι έντιμοι και νόμιμοι επιχειρηματίες, επενδύουν στον αθλητισμό και το κάνουν για το καλό της πατρίδας».

Στο ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό είχε μιλήσει και ο Λάκη Κλεώπας, μέλοςτης διοίκησης του Άρη.

Για τη Γενική Συνέλευση:

«Καταρχάς να πω συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παντελή Παντελίδη, τώρα το έμαθα. Πάμε στην εκκαθάριση. Αποφασίστηκε χθες αργά το βράδυ να καλέσουμε σε Γενική Συνέλευση την υπό εκκαθάριση ΠΑΕ Άρης, για να τρέξουμε γρήγορα τα πράγματα. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και το μόνο που θέλουμε όσοι ασχολούμαστε με την εκκαθάριση, είναι ο Άρης του χρόνου να είναι στη Football League. Είναι κρίμα μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια, είναι κρίμα για όλους τους φιλάθλους που είμαστε Αρειανοί και όλα τα παιδιά, να μην τελειώσει αυτό το πράγμα. Δεν έχω σπουδάσει νομικά, οικονομικά έχω σπουδάσει. Βάσει του νόμου αυτή τη στιγμή, ό,τι και να συμβεί, ο Άρης θα ανέβει. Δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο νέος νόμος. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν η εκκαθάριση να έχει τελειώσει μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος ή την έναρξη του καινούριου. Γι’ αυτόν τον λόγο καλούμε την Γενική Συνέλευση και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Για το τι αποφασίστηκε:

«Να καλέσουμε σε Γενική Συνέλευση τα μέλη της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ Άρης. Το μόνο θέμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το Ρύσιο. Η ΠΑΕ Άρης έχει ένα περιουσιακό στοιχείο, το Ρύσιο. Πρέπει το Ρύσιο να τελειώσει. Ήδη μας καθυστερούν για διάφορους λόγους, αλλά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εμάς μας ενδιαφέρει ο Άρης και τίποτα άλλο. Ούτε έχουμε κέρδος, ούτε φταίμε. Γιατί πολλοί μας κατηγορούν».

Για τα όσα είπε η Ειρήνη Μαρούπα:

«Τα είπε πολύ ξεκάθαρα η κ. Μαρούπα. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε και εμείς να αποφύγουμε αυτή τη στιγμή. Να έχουμε τελειώσει, να έχουμε καθαρίσει και να πάει η καινούρια ΠΑΕ που θα γίνει στη Football League, να μπορέσει να σταθεί και να κρατήσει το όνομα του Άρη εκεί που του αξίζει. Τα είπε πάρα πολύ σωστά. Ήταν ξεκάθαρη».

Για το γεγονός ότι πρέπει να τελειώσει η εκκαθάριση άμεσα:

«Το αντιλαμβάνομαι και το ξέρω, γι’ αυτό το αποφασίσαμε τη Γενική Συνέλευση. Στις 10 Μαρτίου είναι η Γενική Συνέλευση. Έχει δημοσιευθεί στο Γενικό Μητρώο και ελπίζω όλοι οι Αρειανοί να σταθούν πλάι μας ώστε ο Άρης να βρεθεί εκεί που πρέπει να είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: