Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η απίστευτη ιστορία του Αϊβορ Πάουελ!!!

http://pounasetora.blogs.sportnet.gr/files/2010/05/powell.jpgΣύνταξη στα… 93 για τον αειθαλή Αϊβορ Πάουελ! Κι αν το όνομά του δεν σας λέει τίποτα, ειδικά στους… νεότερους, εδώ είμαστε. Η στήλη του «LOST» διαφωτίζει την εκπληκτική ιστορία ενός… μαθουσάλα του ποδοσφαίρου και ρέκορντμαν, με καταχώρηση στο βιβλίο «Guinness»!

Κατ’ αρχάς, τι σχέση έχει ο Πάουελ με την Ελλάδα; Την περίοδο 1967-68, εκτός από τον Νίκο Πάγκαλο και τον Δημήτρη Καλογιάννη, από τον πάγκο του ΠΑΟΚ πέρασε και ο Ουαλός προπονητής Αϊβορ Πάουελ. Κοουτσάρισε τον «δικέφαλο» του Βορρά σε 13 αγώνες (με ρεκόρ 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες), επέστρεψε στην πατρίδα του κι από τότε δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα… δικά μας.

Πού είναι το ρεκόρ; Αναλογιστείτε ότι γεννήθηκε στις… 5 Ιουλίου 1916, ένα χρόνο πριν μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ «Guinness»ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία προπονητής σε όλο τον κόσμο και η σύνταξη ήρθε μόλις… προχθές! Ο Πάουελ εργαζόταν ως προπονητής στο πανεπιστήμιο Μπαθ και μάλιστα προ ολίγων μηνών τον τίμησε η βασίλισσα Ελισσάβετ ως «Μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για την πολύχρονη προσφορά του!

Ο γεννημένος στο Μπάργκοντ της Ουαλίας Πάουελ προπονούσε ποδοσφαιριστές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ επί 37 σερί χρόνια!

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’30 στην Μπαρνέτ και κατόπιν φόρεσε τη φανέλα των ΚΠΡ (1937-1948), Αστον Βίλα (1948-51), Πορτ Βέιλ (1951), Μπάρι Τάουν (1951-52) και Μπράντφορντ (1952-54), στις τελευταίες δύο ήταν παίκτης-προπονητής. Επαιξε και οκτώ φορές με την εθνική Ουαλίας. Υπήρξε εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και μάλιστα το 1948 η μετακίνησή του στην Άστον Βίλα είχε κοστίσει στους «χωριάτες» το ποσό-ρεκόρ για την εποχή των 17.500 στερλινών!

Ως προπονητής εργάστηκε διαδοχικά από το 1951 ως το 1968 σε Πορτ Βέιλ, Μπράντφορντ, Καρλάιλ, Μπαθ Σίτι και… ΠΑΟΚ. Μάλιστα στην Καρλάιλ διαδέχθηκε τον μεγάλο Μπιλ Σάνκλι ενώ είχε συνεργαστεί με τα κορυφαία ονόματα του βρετανικού ποδοσφαίρου, όπως ο Μπίλι Μπρέμνερ, ο Τζάκι Τσάρλτον και Νόρμαν Χάντερ.

Συνάμα, συνδέθηκε με μεγάλη φιλία με τον θρυλικό Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, τον οποίο έκανε κουμπάρο του αργότερα ενώ το 1973 ανέλαβε το πόστο του στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, όπου υπολογίζεται ότι πέρασαν απ’ τα… χέρια του περίπου 4.000 παίκτες!

Ευλόγως το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, θέλοντας να τον τιμήσει, όρισε ένα ποσό υποτροφίας για αθλητές, στο οποίο έδωσε τ’ όνομά του Πάουελ.

«Νιώθω τόσο περήφανος απ’ όλα όσα έκανα. Υπήρξα πολύ, μα πάρα πολύ ευτυχισμένος στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και το εννοώ αυτό» δήλωσε σχετικά με την… απόσυρσή του, σε ηλικία 93 ετών, από την προπονητική!

Ο διευθυντής των σπορ του Πανεπιστημίου Γκεντ Ρόντι τόνισε: «Ο Αϊβορ Πάουελ αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας και αποπνέει αληθινό πάθος και ενθουσιασμό για το ποδόσφαιρο. Νιώθουμε προνομιούχοι που συνεργαστήκαμε μαζί του στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ για πάνω από τρεις δεκαετίες γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι». Επιμελεια koubanezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: