Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Γαλλία ανέλαβε το Euro 2016


Επιμέλεια: Δ.Μ.

H Γαλλία είναι η «εκλεκτή» της UEFA για να διοργανώσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2016, σύμφωνα με απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που πάρθηκε την Παρασκευή (28/5) στην Γενεύη της Ελβετίας.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, δίνοντας το «χρίσμα» στην χώρα του, και όχι στην Ιταλία ή την Τουρκία που επίσης είχαν θέσει υποψηφιότητα. Η ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης του 2016 είναι ότι για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στην τελική φάση24 εθνικές ομάδες.

Όπως έγινε γνωστό, η Ιταλία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ενώ στην τελική διαδικασία η Γαλλία επικράτησε της Τουρκίας με ψήφους 7-6. Οι αρχές της Γαλλίας στοχεύουν στη χρηματοδότηση του EURO 2016 με ένα μείγμα δημόσιων κεφαλαίων και συνεταιρισμούς του δημοσίου με ιδιώτες, με το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί να προβλέπεται ότι θα φτάσει το 1.7 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία έχει διοργανώσει στο παρελθόν την τελική φάση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1960, η οποία ήταν ένα μίνι τουρνουά τεσσάρων ομάδων (οι οικοδεσπότες κατετάγησαν 4οι μετά την ήττα 2-0 από την Τσεχοσλοβακία), ενώ φιλοξένησε εκ νέου τα τελικά της διοργάνωσης το 1984, όταν οι «τρικολόρ», με αρχηγό τον Πλατινί, κατέκτησαν το τρόπαιο (2-0 στον τελικό την Ισπανία).

Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησαν οι Γάλλοι ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, με τους «τρικολορ» να κατακτούν τον παγκόσμιο τιτλο με ηγέτη τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Οι έντεκα πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της τελικής φάσης είναι: Μπορντό, Λανς, Λιλ, Λιόν, Νανσύ, Νίκαια, Μασσαλία, Παρίσι( με δύο γήπεδα), Σεντ Ετιέν, Στρασβούργο και Τουλούζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: