Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Σβετλάνα, φωτιά κι ατσάλι!

http://www.sportdog.gr/UserFiles/Image/imixrono/sveta1.jpgΗ Σβετλάνα γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1973 ως Βελίτσκοβιτς, ωστόσο έγινε διάσημη με το επώνυμο του συζύγου της, του περίφημου Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστότερου ως "Αρκάν"! Επίσης, την καλλιτεχνική της καριέρα συνοδεύει και το προσωνύμιο "Τσέτσα".

Ασφαλώς, το μεγαλύτερο γεγονός της ζωής της ήταν ο γάμος (το 1995, σε μια τελετή που κόστισε τότε ...1 εκ. δολάρια και με δώρο στη νύφη ένα καθαρόαιμο άλογο κούρσας φορτωμένο με διαμάντια) με τον Σέρβο πολέμαρχο Αρκάν, πρωτοπαλίκαρο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και διοικητή της παραστρατιωτικής ομάδας "Τίγρεις" στη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου στη δεκαετία του ΄90. Ο Αρκάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, δολοφονήθηκε το 2000 στο Βελιγράδι.

Η Τσέτσα ήταν η 5η γυναίκα του Αρκάν και η μοναδική που τού χάρισε ένα κορίτσι, μετά από τα επτά αγόρια που είχε αποκτήσει με τις προηγούμενες συντρόφους του!Μετά τη δολοφονία του Αρκάν, η χήρα Σβετλάνα, παρότι είχε ήδη δύο παιδιά μαζί του, "μπήκε στα παπούτσια του" και ανέλαβε πολλές από τις δραστηριότητές του, μία εκ των οποίων ήταν η προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας, Όμπιλιτς, την οποία ο Αρκάν είχε οδηγήσει από την αφάνεια μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος (σπάζοντας την απόλυτη κυριαρχία της Παρτιζάν Βελιγραδίου και του Ερυθρού Αστέρα), με τα ρεπορτάζ της εποχής να μιλούν για "τρομοκρατία" διαιτητών και αντιπάλων, που αναγκάζονταν να αγωνιστούν με το ...καλάζνικοφ στον κρόταφο!

Η Όμπιλιτς, φυσικά, στα χρόνια της προεδρίας της Τσέτσα δεν είχε ανάλογες επιτυχίες (προφανώς και ελλείψει πιέσεων...), ενώ αντιθέτως οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και τα τοπικά, ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η Σβετλάνα πήγαινε τότε στο γήπεδο ντυμένη με πανάκριβες γούνες και προκλητικά φορέματα, ενώ δεν δίσταζε να τιμωρεί αυστηρά τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αντιδρούσαν άσχημα, επισπεύδοντας την παρακμιακή πορεία της ομάδας.

Πάντως, τον Σεπτέμβριο του 2001, όταν ακόμα η Όμπιλιτς ήταν στα μεγάλα σαλόνια του σέρβικου πρωταθλήματος, η Τσέτσα είχε βρεθεί μια ανάσα από την προεδρία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, στη θέση του Μίλαν Μίλιανιτς. Την υποψηφιότητά της στήριξε και ο Βέλιμπορ Βάσοβιτς, ιστορικός αρχηγός του μεγάλου Άγιαξ, ο οποίος στην προεκλογική καμπάνια της τόνιζε πως η χήρα του Αρκάν ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που έκαναν σοβαρές οικονομικές επενδύσεις στο σερβικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, το μέλη της Ομοσπονδίας δεν πείστηκαν και εξέλεξαν τότε πρόεδρο τον σπουδαίο άσο του παρελθόντος, Ντράγκαν Στόικοβιτς. Σχεδόν 18 μήνες μετά τη δολοφονία του συζύγου της, η Τσέτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σερβική τηλεόραση, δηλώνοντας δακρυσμένη: "Ένα μου κομμάτι πέθανε εκείνη τη μέρα μαζί του. Θα τον αγαπάω πάντα, αυτόν και μόνο αυτόν, είμαι απόλυτα σίγουρη".

Δυόμισι χρόνια μετά το θάνατο του Αρκάν, η Τσέτσα έδωσε μια συναυλία προς τιμήν του στο "Μαρακανά" του Βελιγραδίου, μπροστά σε περισσότερους από 100.000 θεατές που συγκεντρώθηκαν να ακούσουν τα "τούρμπο - φολκλόρ" τραγούδια της. Σε κάποιο διάλειμμα, φώναξε προς το πλήθος που παραληρούσε: "Τον Αρκάν τον λάτρευα σαν θεό. Ήταν ένας μεγάλος πατριώτης"!

Εκείνη την περίοδο είχαν συζητηθεί πολλές δηλώσεις της για τον δολοφονημένο σύζυγό της. Σε τηλεοπτική εκπομπή είχε αποκαλύψει πως "με είχε σωστή πριγκίπισσα και μού έκανε όλα τα χατίρια", αλλά και πως "τού άρεσε πολύ να κάνουμε έρωτα παρά φύσιν"!

Το 2003 η Τσέτσα συνελήφθη στο Βελιγράδι, μαζί με δύο σωματοφύλακές της, για συμμετοχή στην δολοφονία του πρώτου εκλεγμένου πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς με δύο σφαίρες στην κοιλιακή χώρα από ελεύθερο σκοπευτή, έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι. Στην πολυτελή έπαυλη της Τσέτσα βρέθηκαν τότε αποθηκευμένα εκατοντάδες όπλα, η κατοχή των οποίων αποδιδόταν στη σερβική μαφία του προαστίου Ζέμουν του Βελιγραδίου! Η σερβική αστυνομία ισχυριζόταν πως η Τσέτσα είχε επαφές με τον κακοποιό Μίλοραντ Λούκοβιτς, πριν και μετά τη δολοφονία του Τζίτζιτς.http://www.sportdog.gr/Articles/Images/sd13/imgv3b_yxVkSRtKmX.jpgΤο σκάνδαλο (η Τσέτσα φυλακίστηκε για 121 μέρες, για τις οποίες εκδόθηκε και βιβλίο) επηρέασε αρχικά την καριέρα της. Ωστόσο με τον καιρό η λατρεία του κοινού εκδηλώθηκε και πάλι, με αποτέλεσμα να θεωρείται πια η πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια της Σερβίας, με πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων δίσκων στο ενεργητικό της και παρότι στη Βοσνία και την Κροατία εδώ και χρόνια επικρατεί σχετικό "εμπάργκο", λόγω του γάμου της με τον Αρκάν!

Τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια περί δεσμού με τον Φίλιπ Ζιβοζίνοβιτς, γιο του πρώην τενίστα Σλόμπονταν Ζιβοζίνοβιτς, σύζυγο μιας άλλης διάσημης τραγουδίστριας της Σερβίας, της Λέπα Μπρένα.

"Είμαστε απλώς δυο καλοί φίλοι", ισχυρίζεται η Τσέτσα, θέλοντας να απαντήσει στις φήμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: