Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Μηδενισμός, μετακινήσεις και... λεφτά


Παναγιώτης Μπιτσαξής...... Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση των φορέων του ποδοσφαίρου με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή την Τρίτη. Πλέον αποφασίστηκε στον νέο πειθαρχικό κώδικα να περιλαμβάνεται η ποινή του μηδενισμού σε περίπτωση επεισοδίων, αλλά και να επιτραπούν οι μετακινήσεις οπαδών.

Πλέον ανοίγει και ο δρόμος για να μπορέσουν οι ομάδες να πάρουν τα λεφτά του ΟΠΑΠ, από την στιγμή που η Πολιτεία είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος και ο νομικός σύμβουλος Θόδωρος Κουρίδης, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ Νικόλας Πατέρας, μαζί με τους Πατρίκ Κομνηνό, Γιώργο Μποροβήλο, Γιώργο Λούβαρη και Κώστα Πηλαδάκη.

Ο Παναγιώτης Μπιτσαξής, δήλωσε: "Υπήρξε συμφωνία για μηδενισμό ομάδων σε περίπτωση επεισοδίων ευρείας κλίμακας. Για πρώτη φορά οι ομάδες απειλούνται με κυρώσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογες με την έκταση των επεισοδίων. Υπάρχει επιπλέον και η ποινή κεκλεισμένων των θυρών, από μία ως τέσσερις αγωνιστικές, ανάλογα με την έκταση των επεισοδίων και αν υπάρχει περίπτωση υποτροπής. Μιλήσαμε για τη βία και την αξιοπιστία των ελληνικών πρωταθλημάτων και για πρώτη φορά όλες οι πλευρές καταλήξαμε σε συμπεράσματα κοινής αποδοχής.

Η αναστολή της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου θα επανεξεταστεί από το ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν. Θα πρέπει βέβαια να συμπεριληφθούν ρήτρες για τη βία, ανεξάρτητες από τον αυστηρό πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ αλλά και κίνητρα για ομάδες που τα γήπεδά τους δεν είναι θέατρο βίας και συμπλοκών μεταξύ των φιλάθλων. Αυτές οι ομάδες θα έχουν πολύ καλύτερη μεταχείριση χρηματοδοτικά αν η απόδοσή τους στα θέματα βίας είναι πολύ καλή στο τέλος του χρόνου".

Για τις μετακινήσεις των οπαδών, είπε: "Σε πρώτο επίπεδο και στην έκταση που δεν σημειώνονται επεισόδια, οι οργανωμένες μετακινήσεις θα επιτραπούν. Ομως αν γίνουν επεισόδια, ο ίδιος ο πειθαρχικός κανονισμός της ΕΠΟ θα επιβάλει την απαγόρευση των μετακινήσεων".

Τέλος για τους ύποπτους αγώνες, είπε: "Οι φάκελοι μέχρι το σημείο που απεστάλησαν περιέχουν απλές ενδείξεις τέλεσης σοβαρών αδικημάτων. Εχει δρομολογηθεί η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου στο οποίο η προσυμφώνηση αποτελεσμάτων εντάσσεται στη πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος. Αν η ροή των φακέλων εξακολουθήσει στο ρυθμό που έγινε φέτος, η Πολιτεία επιφυλάσσεται να εκτιμήσει σε γενική μορφή την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα. Μάλιστα, με εισήγηση στον ΟΠΑΠ, πιστεύω ότι και η ίδια η ΟΠΑΠ ΑΕ δεν θα διστάσει να αφαιρέσει ολόκληρη κατηγορία από το στοίχημα".

Από την πλευρά του ο Σοφοκλής Πιλάβιος τόνισε: "Η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για τη βία που μπορούν να υλοποιηθούν. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα. Η ΕΠΟ συνεργάζεται με την Πολιτεία αλλά και την Superleague. Συζητήσαμε και πράγματα που μπορεί να κάνει στο θέμα της βίας και η Πολιτεία. Δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Δεν είναι πανάκεια ο νέος πειθαρχικός κώδικας, υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: