Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

"Μαύρες σελίδες ενόψει στον Παναθηναϊκό"

Από τον περασμένο Ιανουάριο γράφαμε πως το οικονομικό "κραχ" βρίσκεται προ των πυλών για τον Παναθηναϊκό. Δυστυχώς για τον κόσμο του το κανόνι έσκασε! Για πρώτη φορά ειπώθηκε η λέξη "χρεοκοπία" κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. και για πρώτη φορά οι μέτοχοι μίλησαν ανοιχτά για "πωλήσεις και αποδεσμεύσεις" παικτών.
Τα ταμεία της ΠΑΕ είναι άδεια και το έλλειμμα είναι δυσβάσταχτο. Η εφετινή σεζόν θα κλείσει στα -7 εκ. ευρώ και θα φτάσει τα -26 εκ. ευρώ την επομένη χρονιά, έχοντας ήδη αφαιρέσει τα συμβόλαια των Ζιλμπέρτο Σίλβα και Λουίς Γκαρσία (περίπου 4 εκ. ευρώ συνολικά) τα οποία λήγουν τον Μάιο.
Κοινώς και να μπουν - που δεν θα μπουν - τα 15 εκ. ευρώ που αποφασίστηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, οι περικοπές είναι μονόδρομος για το σύλλογο. Δηλαδή πωλήσεις παικτών, αποδεσμεύσεις και μειώσεις αποδοχών σε συμβόλαια.
Ωστόσο επειδή είναι ζήτημα αν θα μπουν τελικά 5-6 εκ. ευρώ στην αύξηση, ο Παναθηναϊκός οδηγείται σε περικοπές-μαμούθ για να καλύψει το έλλειμμα των 26 εκ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και ουδείς μέτοχος δείχνει τη διάθεση να σηκώσει το οικονομικό βάρος της ΠΑΕ, έρχονται "μαύρες" μέρες και ο Παναθηναϊκός θα ζήσει καταστάσεις που δεν τις έχει βιώσει ποτέ.
Ονόματα δεν ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την κατηγορία των πωλήσεων: Σισέ, Λέτο, Νίνης, Τζόρβας και Μπουμσόνγκ θα βγουν εκ των πραγμάτων στο "σφυρί", ενώ θα ζητηθούν μειώσεις σε παίκτες, των οποίων τα συμβόλαια ξεπερνούν τις 700-800 χιλιάδες ευρώ, όπως οι Κατσουράνης και Καραγκούνης.
Και επειδή τα νέα συμβόλαια θα είναι πλέον κάτω από το 1 εκ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να αντικαταστατήσει τους πρωτοκλασάτους παίκτες του με ποδοσφαιριστές όπως ο Μπλάνκο, ο Αμπντούν και ο Μόρας. Παράλληλα θα προωθηθούν παιδιά από τις Ακαδημίες.
Η πολυμετοχικότητα με την υπάρχουσα μορφή της απέτυχε. Η μοναδική λύση θα ήταν να βρεθεί ένας που θα πληρώνει και θα αποφασίζει αλλά επειδή δεν υπάρχει αυτή η λύση στον ορίζοντα, ο Παναθηναϊκός θα ζήσει καταστάσεις που έχουν βιώσει παλαιότερα ο Ολυμπιακός (Κοσκωτάς), ο ΠΑΟΚ (Μπατατούδης) και η ΑΕΚ (ENIC).
Κοινώς παρανομαστής όλων ο νεοπλουτισμός και το μοίρασμα εκατομμυρίων, δραχμών πρώτα και μετά ευρώ που είχε σαν συνέπεια το φόρτωμα των ομάδων με τεράστια συμβόλαια και δυσβάσταχτες υποχρεώσεις, οι οποίες όταν αποχώρησαν αυτοί που τα έκαναν στην κάθε περίπτωση, άφησαν τις ομάδες έρμαιο μπροστά σε μαύρες δεκαετίες σε όλες τις περιπτώσεις.
Πηγή: contra.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: