Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Bundesliga: Το πάρτι των… προπονητών είναι εδώ!!

Αν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στους πάγκους των ομάδων, στην φετινή Bundesliga σημειώθηκε... κυκλοφοριακή συμφόρηση!

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε... δέκα, αλλά 16 (!) αλλαγές προπονητών έγιναν στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία της Γερμανίας, αρχίζοντας από τα τέλη της περασμένης σεζόν. Η απομάκρυνση του Λουίς Φαν Γκάαλ από τον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου την προηγούμενη Κυριακή σήμανε την 13η αλλαγή από τον Μάιο του 2010. 

Αν υπολογίσουμε ότι ο προσωρινός αντικαταστάτης του Ολλανδού τεχνικού, Άντριες Γιόνκερ, θα αντικατασταθεί στο τέλος της σεζόν από τον νυν τεχνικό της Λεβερκούζεν, Γιουπ Χάινκες, ο οποίος θα δώσει την θέση του στον Ρόμπιν Ντουτ της Φράιμπουργκ, ενώ και ο Μάρκο Πετσαουόλι της Χόφενχαϊμ θα αποτελέσει παρελθόν στο τέλος της σεζόν, τότε τον προσεχή Ιούλιο θα φτάσουμε αισίως στον... μεγαλοπρεπέστατο αριθμό «16»!

Δέκα από τους 18 συλλόγους που συμμετέχουν στην Bundesliga προχώρησαν στην αντικατάσταση προπονητών, μη έχοντας ικανοποιηθεί από την απόδοση τους. Κάτι που γίνεται κατανοητό μέχρι ένα σημείο, αν αναλογιστούμε ότι το φετινό πρωτάθλημα ήταν από τα πιο ανατρεπτικά στην ιστορία του θεσμού.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Μπάγερν Μονάχου, Στουτγάρδη, Σάλκε και Βόλφσμπουργκ πραγματοποίησαν κακό ξεκίνημα και καμία δεν κατάφερε να ανακάμψει πλήρως, ωθώντας τις διοικήσεις τους να αλλάξουν συνολικά οκτώ τεχνικούς σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αποτέλεσμα; Η Βόλφσμπουργκ βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού, η Στουτγάρδη μόλις δύο βαθμούς πάνω από αυτή, η Σάλκε «βολοδέρνει» στη μέση της βαθμολογίας και η Μπάγερν Μονάχου κινδυνεύει να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.

Ομάδα    Προπονητής    Αιτία αποχώρησης  Αντικαταστάτης 
  Λόρεντς-Γκίντερ Κέστνερ  Λήξη θητείας υπηρεσιακού  Στιβ ΜακΛάρεν 
  Ρικάρντο Μονίζ  Λήξη θητείας υπηρεσιακού  Άρμιν Βεχ 
  Κρίστιαν Γκρος  Απολύθηκε    Γενς Κέλερ 
   Ζβόνιμιρ Σόλντο  Απολύθηκε  Φρανκ Σάφερ 
  Γενς Κέλερ  Απολύθηκε  Μπρούνο Λαμπαντία 
  Ραλφ Ράνγκνικ  Κοινή συναινέσει  Μάρκο Πετσαουόλι 
  Στιβ ΜακΛάρεν  Απολύθηκε  Πιερ Λιτμπάρσκι 
Μίκαελ Φρόντσεκ  Απολύθηκε  Λουσιέν Φαβρ 
  Άρμιν Βεχ  Απολύθηκε  Μίκαελ Ένινγκ 
  Φέλιξ Μάγκατ  Απολύθηκε  Ραλφ Ράνγκνικ 
Πιερ Λιτμπάρσκι  Λήξη θητείας υπηρεσιακού  Φέλιξ Μάγκατ 
  Μίκαελ Σκίμπε  Απολύθηκε  Κριστόφ Ντάουμ 
  Λουίς Φαν Γκάαλ  Απολύθηκε  Άντριες Γιόνκερ 
  Άντριες Γιόνκερ  Λήξη θητείας υπηρεσιακού  Γιουπ Χάινκες 
  Γιουπ Χάινκες  Λήξη συμβολαίου  Ρόμπιν Ντουτ 
  Μάρκο Πετσαουόλι  Απολύθηκε  Θα ανακοινωθεί 


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες που προαναφέραμε είχαν στις τάξεις τους προπονητές με πλούσια βιογραφικά. Ο Στιβ ΜακΛάρεν ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία της  Βόλφσμπουργκ, έχοντας οδηγήσει την προηγούμενη σεζόν την Τβέντε στην κατάκτηση του ολλανδικού πρωταθλήματος, ενώ  το καλοκαίρι του 2009 ο Κρίστιαν Γκρος έφτασε στην Στουτγάρδη ως πρωταθλητής Ελβετίας με την Βασιλεία.

Ο Φέλιξ Μάγκατ συγκαταλέγεται στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους προπονητές της Bundesliga, ενώ ο Λούις Φαν Γκάαλ κατέκτησε το νταμπλ της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου με την Μπάγερν Μονάχου, έχοντας θητεύσει με επιτυχία στο παρελθόν στις Μπαρτσελόνα, Άγιαξ και Άλκμααρ.

Στο μεταξύ, στην έξοδο φέρεται να είναι, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, και ο προπονητής του Αμβούργου, Μίκαελ Ένινγκ, ο οποίος βρίσκεται μόλις ένα (!) μήνα στην τεχνική ηγεσία της νέας του ομάδας. Φαβορί για να τον αντικαταστήσει είναι ο συνάδελφός του Χόλγκερ Στανισλάφσκι της Ζανκτ Πάουλι. Και το… πάρτι των προπονητών καλά κρατεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: