Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στις 16 Μαΐου (Σαν σήμερα)

2001 Με αυτογκόλ στην παράταση και σκορ 5-4 η Liverpool νικά την Deportivo Alaves σε έναν συγκλονιστικό αγώνα και κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά από 17 χρόνια.

1999 Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης που ξεκίνησε στις 13 του ίδιου μήνα στην Βουλγαρία. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 6η θέση με 27 βαθμούς. Ο Τάσος Στεφανίδης κατακτά το αργυρό στα 130 κιλά μετά την ήττα του στον τελικό από τον Ρώσο Alexander Karelin, ο Δημήτρης Αβράμης το χάλκινο στα 76 κιλά, ο Χρήστος Γκίκας την 4η θέση στα 63 κιλά και ο Κώστας Θάνος την 8η θέση στα 97 κιλά.

1999 Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει το πρώτο της πρωτάθλημα στο Όλντ Τράφορντ μετά το 1965 νικώντας την Τόττεναμ με 2-1. Ο Δανός τερματοφύλακας των «μπέμπηδων» Peter Schmeichel κάνει την τελευταία του εμφάνιση στο ίδιο γήπεδο μετά 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

1999 Ο Michael Schumacher κερδίζει το Grand Prix του Μονακό και φτάνει τις 16 νίκες για την Ferrari σπάζοντας το ρεκόρ του Niki Lauda (15 νίκες).

1998 Ο Νίκος Νταμπίζας είναι ο πρώτος Έλληνας που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στον αγώνα Άρσεναλ-Νιουκάστλ (2-0) στο Γουέμπλεϊ.

1996 Κυκλοφορεί το «Three Lions», ο επίσημος ύμνος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Την μουσική έχει γράψει το ποπ/ροκ συγκρότημα «The Lightning Seeds» ενώ τους στίχους οι κωμικοί David Baddiel και Frank Skinner. Η θυρεός της Αγγλίας που εμφανίζει τα τρία λιοντάρια υιοθετήθηκε από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, προς το τέλος της ζωής του το 1199.

1975 Η 35χρονη Γιαπωνέζα Junko Tabei γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατακτά το Έβερεστ.

1973 Ο Χρήστος Μίχας διαιτητεύει τον αγώνα Μίλαν-Λιντς (1-0) στον τελικό του Κύπελλου Κυπελλούχων στη Θεσσαλονίκη και τιμωρείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη διαιτησία του που αδικεί τη Λιντς. Σκηνοθέτης, και μάλιστα στην παρθενική του αθλητική μετάδοση, ο Κώστας Περπερίδης.

1949 Η Ελλάδα χάνει από την Τουρκία με 1-2 στο γήπεδο της Λεωφόρου σε αγώνα για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου.

1949 Ο Alf Ramsey παίρνει, μετά από τρία χρόνια με τη Σαουθάμπτον, μεταγραφή για την Τότεναμ.

1948 Ο 36χρονος πρίγκηπας Igor Troubetzkoy λαμβάνει μέρος στο Grand Prix του Μονακό οδηγώντας μία Ferrari 166 Tipo. Είναι η πρώτη Ferrari στην ιστορία της εταιρείας, που καταφέρνει να τερματίσει σε Γραν Πρι, ενώ ο οδηγός έχει νικήσει την προηγούμενη χρονιά τον φημισμένο αγώνα Targa Florio της Σικελίας. Ο πρίγκηπας θα γίνει ευρύτερα γνωστός από τον γάμο του με την πολυεκτομμυριούχο Αμερικανίδα Barbara Hutton, εγγονή του Frank W. Woolworth, ιδρυτή των πολυκαταστημάτων, και λίγο πριν χωρίσουν θα μυήσει τον Lance Reventlow, γιο της από προηγούμενο γάμο, στους αγώνες αυτοκινήτου. Ο νεαρός Λανς με τη σειρά του εξελιχθεί σε σχεδιαστή και κατασκευαστή του αγωνιστικού αυτοκινήτου Scarab, αλλά θα σκοτωθεί νέος σε αεροπορικό δυστύχημα.

1939 Ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων είναι αυτός μεταξύ των Philadelphia Athletics και των Cleveland Indians (8-3) στο Shibe Park της Φιλαδέλφεια.

Από: galanissports data

Δεν υπάρχουν σχόλια: