Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η νέα «Γη της Επαγγελίας»

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 και για κάμποσα χρόνια οι ατζέντηδες όλου του κόσμου είχαν ανακαλύψει... χρυσάφι στην Ελλάδα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης.
Η νέα «Γη της Επαγγελίας»
Ηταν το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης (όπως ανέφερε το μότο της τότε ΕΣΑΚ και νυν ΕΣΑΚΕ) και είχαν καταφθάσει στη χώρα μας τα καλύτερα ονόματα ξένων παικτών. Οχι μόνο στις ομάδες της κορυφής (που τότε δεν ήταν δύο, αλλά περισσότερες καθώς η Λίγκα ήταν άκρως ανταγωνιστική) αλλά και στις λεγόμενες... μεσαίες. Μήπως θυμάστε πού αγωνίζονταν παίκτες όπως ο Πι Τζέι Μπράουν ή ο Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ; Μέχρι και ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ την πρώτη του γνωριμία στην Ελλάδα την είχε κάνει μέσω της... Λάρισας!
Ο κύκλος έκλεισε βέβαια. Από ένα σημείο και μετά «μάζεψαν» όλα τα ονόματα οι Ισπανοί, που πάντως δεν παρασύρθηκαν σε τρέλες και ούτε προχωρούσαν σε υπερκοστολόγιση! Για το συγκεκριμένο θέμα ήταν παρόντες οι Ρώσοι στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν έκαναν τη δική τους επανάσταση. Το χρήμα έτρεχε σαν ποτάμι στη Ρωσία. Οι ατζέντηδες είχαν πάντα έτοιμο έναν... μπαμπούλα, που δεν ήταν αναγκαστικά η μεγάλη ΤΣΣΚΑ, ρώσικης προέλευσης, προκειμένου να πιέσουν τις άλλες ομάδες να ανεβάσουν την προσφορά τους. Τα τρελά λεφτά που δίνονταν στη Ρωσία είχαν ξεπεράσει εκείνα που ξοδεύτηκαν στα 90s στη χώρα μας.
Καθώς περάσαμε την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα εμφανίζεται το νέο μπασκετικό χρυσωρυχείο: η Τουρκία! Πολλές επενδύσεις επάνω στο μπάσκετ κάνουν οι Τούρκοι και είναι έτοιμες οι ομάδες τους να προσφέρουν πολλά χρήματα στους παίκτες. Πλέον σταδιακά η Λίγκα της Τουρκίας φαίνεται πως περνά στην πρώτη σειρά προτίμησης των ατζέντηδων προκειμένου να «βολέψουν» τους πελάτες τους αλλά και να... βολευτούν οι ίδιοι, που βέβαια θα πάρουν μεγαλύτερη προμήθεια. Από τη στιγμή, δε, που θα... χωθούν στο κόλπο θα μπορέσουν να διοχετεύσουν και να μοιράσουν κι άλλους πελάτες τους στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.
Μπορείτε να μας βρείτε έναν καλό free agent για τον οποίο ΔΕΝ έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρεται ομάδα της Τουρκίας; Μάταιος ο κόπος.
Με δεδομένο ότι η κρίση έχει αρχίσει κι αγγίζει κόσμο και τα μπάτζετ θα πέσουν (όχι μόνο στην Ελλάδα) πέρα από την (νέα «Γη της Επαγγελίας») Τουρκία θα δείτε κόσμο να... καταφεύγει σε πρωταθλήματα άγνωστα σε μας, όπου το χρήμα ρέει άφθονο: Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα! Και για να σας προλάβουμε, περιμένετε λίγο και θα δείτε πώς θα «μπουκάρουν» ξαφνικά οι Γερμανοί!
Πηγή: Goal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: