Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέσεις που δεν "σβήνονται"!!

Ο "Σάρας" βρίσκεται προ των πυλών του Παναθηναϊκού ύστερα από απουσία ενός έτους. Θυμηθείτε τις επιστροφές της τελευταίας 15ετίας στους "πράσινους".
Σχέσεις που δεν "σβήνονται"!
Θέμα ημερών είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Λιθουανός θα γίνει μόλις ο 5ος παίκτης -την τελευταία 15ετία- που επιστρέφει στο «τριφύλλι» έπειτα από ένα... διάλειμμα!
Δεν είναι και τόσες πολλές οι περιπτώσεις, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, ενώ ξεκαθαρίζουμε ότι μέσα σ' αυτές που παρουσιάζουμε δεν συμπεριλαμβάνονται υποθέσεις δανεισμού (όπως είχε γίνει π.χ. με τον Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος αγωνίστηκε για ένα χρόνο στον Πανιώνιο κι επέστρεψε στον Παναθηναϊκό).
Η πρώτη περίπτωση επιστροφής αφορά τον Κώστα Παταβούκα. Από την ΑΕΚ βρέθηκε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1993-1994 κι έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 1995-1996. Κρίθηκε ανεπαρκής από τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο για την Μπολόνια και τη Βίρτους.
Ενα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του '97, ο Μάλκοβιτς είχε ήδη αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφάσισε την επιστροφή του Παταβούκα, ο οποίος υπηρέτησε εκ νέου το «τριφύλλι» τα επόμενα δύο χρόνια -μέχρι να κλείσει την καριέρα του- ως αρχηγός της ομάδας.
Την τελευταία του διετία ο ρόλος του δεν ήταν πρωταγωνιστικός στο παρκέ, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός -ως αρχηγός, ισχυρή προσωπικότητα κι έμπειρος- στα αποδυτήρια όπου συνέβαλε τα μέγιστα.
Ο Αντώνης Φώτσης συνιστά από μόνος του την... απόλυτη περίπτωση επιστροφών (και όχι απλώς μίας επιστροφής) στον Παναθηναϊκό. Φόρεσε τα πράσινα την περίοδο 1997-1998 κι έμεινε στην ομάδα ως το τέλος της σεζόν 2000-2001 όταν κι αποχώρισε για το ΝΒΑ και τους Μέμφις Γκρίζλις.
Μετά από μια σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη επέστρεψε στους «πράσινους», αλλά μόλις για ένα χρόνο, καθώς το καλοκαίρι του 2003 αποχώρησε για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εν συνεχεία βρέθηκε στη Μόσχα και στην Ντιναμό, για να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο του 2008! Μετά από τρεις σεζόν στο «τριφύλλι», με 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ελλάδας και 2 τρόπαια Ευρωλίγκα, αποχώρησε για το Μιλάνο!
Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό τις σεζόν 2001-2002 και 2002-2003. Κατέκτησε 1 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο Ελλάδας και 1 τρόπαιο Ευρωλίγκα στο διάστημα αυτό πριν αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και στους Σιάτλ Σούπερσονικς.
Εν συνεχεία βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στην Ούλκερ όταν στα μέσα της περιόδου 2004-2005 του... χτύπησε την πόρτα ο Παναθηναϊκός! Η χρυσή τομή βρέθηκε (είχαν υπάρξει προχωρημένες επαφές από την αρχή εκείνης της σεζόν, αλλά η Ούλκερ ήταν ανένδοτη) και τον Ιανουάριο του 2005 ο Κουτλουάι επέστρεψε στην Αθήνα για να ξαναφορέσει τα πράσινα.
Η παρουσία του Κουτλουάι ήταν σημαντική όχι τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα (δεν χρειαζόταν άλλωστε, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε εύκολη αποστολή) όσο στην Ευρωλίγκα, καθώς οι «πράσινοι» επέστρεψαν σε φάιναλ φορ, μετά από 2 απουσίες, στη Μόσχα.
Ο Βασίλης Σπανούλης εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2005. Στο τέλος της περιόδου 2005-2006 αποφάσισε να κάνει το άλμα προς το ΝΒΑ και συγκεκριμένα προς τους Χιούστον Ρόκετς που τον είχαν επιλέξει στο ντραφτ. Μετά από μια «άγονη» σεζόν στο Χιούστον ο Σπανούλης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό που τότε μόλις είχε κατακτήσει το πρώτο triple crown της ιστορίας του. Ο «Kill Bill» έμεινε στον Παναθηναϊκό για τρία χρόνια, κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ελλάδας κι ένα τρόπαιο Ευρωλίγκα, πριν αποχωρήσει για τον Ολυμπιακό.
Σε λίγες μέρες μέσα σ' αυτήν τη... μικρή λίστα της τελευταίας 15ετίας θα ενταχθεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το καλοκαίρι του 2007 προκάλεσε πάταγο η απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό με δεδομένο ότι μέχρι τότε όλοι πίστευαν ότι ο παίκτης θα κατέληγε στον Ολυμπιακό! Αγαπήθηκε από τον κόσμο την τριετία του στην ομάδα (μέχρι και τη σεζόν 2009-2010) και τώρα ετοιμάζεται να ξαναφορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι.
Κώστας Παταβούκας
Το καλοκαίρι του '96, έπειτα από τρία χρόνια παραμονής, αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για τη Βίρτους Μπολόνια. Επέστρεψε ύστερα από ένα χρόνο, αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό έως το 1999, όταν κι έκλεισε την καριέρα του ως αρχηγός του «τριφυλλιού».
Αντώνης Φώτσης
Ο... ορισμός των επιστροφών! Αποχώρησε για πρώτη φορά το 2001 για το ΝΒΑ. Επέστρεψε για τη σεζόν 2002-2003, για να αποχωρήσει στο τέλος της και να... επιστρέψει ξανά το καλοκαίρι του 2008. Πριν από δύο μήνες έφυγε ξανά από τον Παναθηναϊκό με προορισμό το Μιλάνο.
Ιμπραήμ Κουτλουάι
Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό για δύο σεζόν και το καλοκαίρι του 2003 αποχώρησε. Επέστρεψε στα μέσα της περιόδου 2004-2005 και βοήθησε τους «πράσινους» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου αλλά και στην πρόκριση στο φάιναλ φορ της Μόσχας.
Βασίλης Σπανούλης
Επειτα από ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2006 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ μέσω των Χιούστον Ρόκετς. Ενα χρόνο αργότερα επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, όπου κι αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της σεζόν 2009-2010, πριν μετακινηθεί στον Ολυμπιακό!
Οι "παλαιότεροι"
Αν πάμε πιο μακριά από τη 15ετία, τότε θα σταθούμε στη μεγάλη επιστροφή του Τάκη Κορωναίου στον Παναθηναϊκό. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ο Κορωναίος, μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ιστορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, αποχώρησε στα μέσα της δεκαετίας του '80 για τον ΠΑΟΚ. Εν συνεχεία βρέθηκε στον Πανιώνιο και τελικά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει τη μεγάλη του καριέρα.
Ο Μιχάλης Κυρίτσης ήταν ο προπονητής με τον οποίο στον πάγκο ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το τελευταίο του πρωτάθλημα (1984) πριν από τα... πέτρινα χρόνια! Επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας στο τέλος της σεζόν 1996-1997 για να αντικαταστήσει τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Οπως επίσης ο Κώστας Πολίτης, που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για χάρη της Εθνικής στις αρχές της δεκαετίας του '80, επέστρεψε στον πάγκο του «τριφυλλιού» στις αρχές της περιόδου 1993-1994, αντικαθιστώντας τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς.
Ο Μηνάς Γκέκος είναι μια... ιδιαίτερη περίπτωση. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός κινήθηκε άμεσα για την απόκτησή του. Ο Γκέκος έμεινε για τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό κι επέστρεψε την περίοδο 1997-1998 ως... ασίσταντ κόουτς πλέον στο πλευρό του Λευτέρη Σούμποτιτς.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: