Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν το χρυσό!!

Σε αναζήτηση θυρίδων όλος ο πλανήτης …
Δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν το χρυσό!
Με το χρυσό να κονιορτοποιεί κάθε ιστορικό ρεκόρ ανόδου, τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συνέχιση του ράλι στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων και τις διεθνείς χρηματαγορές έρμαια των πολιτικών και οικονομικών «ανισορροπιών» σε Ευρώπη και Αμερική, τα μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά πολύτιμων μετάλλων βρίσκονται αίφνης αντιμέτωπες με ένα μεγάλο πρόβλημα: αυτό της αποθήκευσης και φύλαξης του χρυσού, της διαχείρισης του τρομακτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος που καλούνται να εξυπηρετήσουν.
Με δυο λόγια το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον δεν είναι το πώς θα μπορέσει κάποιος να επενδύσει τα κεφάλαιά του σε χρυσό, αλλά το που θα αποθηκευθεί η τρομακτική – σε σύγκριση με μόλις πριν από έναν χρόνο – ποσότητα χρυσού που κυκλοφορεί στις αγορές. Και μπορεί ο μέσος επενδυτής να επενδύει απλώς σε συμβόλαια επί του πολύτιμου μετάλλου, πλην όμως τράπεζες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και μεγάλοι θεσμικού συγκεντρώνουν ποσότητες του μετάλλου και αναζητούν εναγωνίως εγκαταστάσεις για την ασφαλή αποθήκευσή του!
Κάπως έτσι η υπ΄αριθμόν ένα εταιρεία του κλάδου, η ελβετική Swiss Precious Metals, ανακοίνωσε την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης χρυσού που διατηρεί στη Σιγκαπούρη, εκεί που πριν από 11 μήνες είχε εγκαινιάσει μια κολοσσιαία «θυρίδα», το μεγαλύτερο ιδιωτικό θησαυροφυλάκιο στον πλανήτη. Μόνο που στο ενδιάμεσο η ζήτηση, η πελατεία της και οι ποσότητες που κλήθηκε να διαχειριστεί πενταπλασιάστηκαν!!!
Ανάλογα «προβλήματα» αντιμετωπίζουν και μεγάλες τράπεζες, όπως η Barclays Capital και η Deutsche Bank. Ο βρετανικός οίκος ομοίως σχεδιάζει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης χρυσού, στη Βρετανία αλλά και στις ΗΠΑ, ενώ σε αναζήτηση λύσης βρίσκεται η γερμανική τράπεζα.
Επίσης, άλλες δύο εταιρείες φύλαξης, οι The Brink’s Co. και Perth Mint, προχωρούν σε επέκταση των εγκαταστάσεών τους, ενώ πληροφορίες θέλουν ακόμα και την Βank of America να σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει μια εγκαταλελειμμένη (!) από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπόγεια εγκατάστασή της, στην καρδιά της Νέας Υόρκης …
Όσον αφορά τώρα στο … κίνητρο που έχουν όλες αυτές οι εταιρείες για να προχωρήσουν σε τόσο ευρείας κλίμακας επενδύσεις, η απάντηση είναι απλή: οι πελάτες των εταιρειών φύλαξης πολύτιμων μετάλλων πληρώνουν ετησίως περίπου το 1% της αξίας του χρυσού που αποθηκεύουν ως φύλακτρα!
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: