Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κατέστρεψε τη ζωή του με στημένα ματς!

Η απίστευτη ιστορία του Κροάτη διεθνή, Μάριο Τσίζμεκ που έχασε τα πάντα και οδηγήθηκε στη φυλακή λόγω της εμπλοκής του σε στημένους αγώνες. Η κραυγή αγωνία του.

Κατέστρεψε τη ζωή του με στημένα ματς!
Ο Mario Cizmek είναι ο ποδοσφαιριστής που έχασε τα πάντα, όπως δηλώνει.
Ο πρώην Κροάτης διεθνής είναι ένα από τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών θύματα των στημένων παιχνιδιών και όχι ο ένοχος. Ο Mario είναι από τα πολλά παραδείγματα.
"Ο Mάριο Τσίζμεκ είχε μία 16χρονη σταδιοδρομία στο ποδόσφαιρο. Ο Κροάτης διεθνής υπέγραψε το 1994, στα 18 του χρόνια, συμβόλαιο με την FC Ζάγκρεμπ. Έχει παίξει στις κορυφαίες επαγγελματικές ομάδες της Κροατίας, σε Ισραήλ και Ισλανδία και είχε παρουσίες στις ομάδες νέων.
"Ζούσα για το ποδόσφαιρο"
"Έπαιξα περισσότερο από 250 παιχνίδια στην Α’ Εθνική κατηγορία της Κροατίας» λέει ο Mάριο. Ώσπου μπλέχτηκα σε κάποιες καταστάσεις. Έπαιζα κάθε παιχνίδι μου με αφοσίωση και επαγγελματισμό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καθ΄όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας μου ζούσα για το ποδόσφαιρο και έδειξα ότι το Κροατικό ποδόσφαιρο είναι άξιο προσοχής".
"Παρ΄όλα αυτά, βίωσα μετά την λήξη των περισσότερων συμβολαίων μου ότι πάντα υπήρχε ένα χρωστούμενο υπόλοιπο είτε μεγάλο είτε μικρό. Η καθημερινή μου ζωή ήταν περισσότερο μάχη επιβίωσης παρά ποδοσφαιρική σταδιοδρομία, ωστόσο διασκέδαζα κάθε στιγμή που ήμουνα στο γήπεδο".
"Όλα τα πράγματα άρχιζαν να χειροτερεύουν όταν ήμουν στην FC Κροάσια Σεσβέτε. Κάθε μέρα άκουγα υποσχέσεις – ότι οι συνάδελφοι μου και εγώ θα πληρωθούμε και πως αυτά που μας χρώστούσαν θα πληρωνόντουσαν σύντομα. Ακούσαμε αυτές τις υποσχέσεις ξανά και ξανά. Μήνα μετά από μήνα. Αλλά, τίποτα δεν συνέβαινε. Δεν πληρωθήκαμε".
Η αρχή του τέλους
"Όλη η ομάδα ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης. Με θυμό και λύπη, πηγαίναμε στις προπονήσεις μας και φυσικά δεν αισθανόμασταν κανέναν ενθουσιασμό. Το αθλητικό μας πνεύμα είχε εξαφανιστεί. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτό το τέλμα ήταν να βρούμε καινούρια ομάδα, αλλά, το πρόβλημα ήταν ότι για να μας αφήσει ελεύθερους η ομάδα ζητούσε πολύ υψηλή αποζημίωση, που εμείς δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Δεν υπήρχε τρόπος να λύσουμε τις συμβάσεις μας".
"Καταγγείλαμε το γεγονός στην ομοσπονδία με αίτημα την αποδέσμευση μας με την καταβολή των δεδουλευμένων μας, αλλά, οι ακροάσεις και η εκδίκαση των καταγγελιών μας διήρκεσαν έως και ένα χρόνο και έτσι ήμασταν αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στην ομάδα για αρκετούς ακόμα μήνες".
"Είμασταν απελπισμένοι και αρχίζαμε να χάνουμε την εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Η απελπιστική μας κατάσταση, μας έκανε πιο ευάλωτους και λειτούργησε ως παρότρυνση και ενθάρρυνση σε μας, για να πέσουμε στην παγίδα των στημένων παιχνιδιών".
Ο συνδετικός κρίκος των στημένων
"Ένας από τους οργανωτές των στημένων παιχνιδιών είναι ένας πολύ γνωστός εκπαιδευτής στην τοπική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ήταν πάντα κάπου γύρω από το γήπεδο, σε μέρη που οι ποδοσφαιριστές είχαν τις κοινωνικές τους συναντήσεις δηλαδή σε καφετέριες. Ήταν στην κυριολεξία δικός μας άνθρωπος. Χρησιμοποίησε πολύ καλά τις ψυχολογικές του γνώσεις και με αυτό τον τρόπο τον εμπιστευτήκαμε και αισθανόμασταν ασφαλείς μαζί του. Κάποιες φορές δάνειζε χρήματα σε μας και πάντα προσπαθούσε να μας πείσει ότι θα πετύχουμε την μεγάλη μεταγραφή. Φαινόταν σαν Σωτήρας και πραγματικά είχε μεγάλη επιρροή πάνω μας".
"Η ιστορία με τα στημένα παιχνίδια ξεκίνησε με την πρώτη μας αναμέτρηση με την FC Ζαντάρ. Θα ήταν μόνο αυτό το παιχνίδι…δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έπαιζα με σκοπό την ήττα. Αισθανόμουν απαίσια. Ήταν η χειρότερη εμπειρία της αθλητικής μου σταδιοδρομίας, αλλά δεν υπήρχε γυρισμός πλέον".
"Η διάθεση στα αποδυτήρια ήταν πολύ ευερέθιστη. Νιώθαμε μεγάλη πίεση. Αισθανόμουν ότι όλοι κοίταζαν προσεκτικά τις κινήσεις μου, όταν ήμουν στο γήπεδο".
"Δυστυχώς, όλα ήταν εκτός ελέγχου και δεν ήταν μόνο αυτό το πρώτο παιχνίδι αλλά ήταν μία σειρά παιχνιδιών, με τις Σλάβεν Μπελούπο, Βάρτεξ, FC Ζάγκρεμπ και Τσιμπάλια".
Άνεργος, διαβητικός, χωρίς φίλους...
"Ο οργανωτής ήταν όλο και περισσότερο αποφασιστικός και πιεστικός. Αισθανόμουν όλο και περισσότερο τσακισμένος. Ρωτούσα τον εαυτό μου εάν άξιζε τον κόπο να συνεχίσω καθώς έφτιαξα με μόχθο την καριέρα μου. Πέρυσι συνέλαβαν τον Μάριο Τσίζμεκ. Τώρα, ένα χρόνο μετά την σύλληψη μου, αναμένω τις ποινικές διαδικασίες να ξεκινήσουν. Με τιμώρησαν με την ποινή του ισόβιου αποκλεισμού. Είμαι άνεργος. Δεν έχω φίλους. Και έχω και διαβήτη. Έχασα τα πάντα και ειδικά αυτό που αγαπούσα περισσότερο από όλα, το ποδόσφαιρο".
"Όλες οι επιτυχίες μου έχουν σβηστεί λες και ποτέ δεν υπήρχαν. Και κάποιες φορές ήταν πολύ καλά. Σκόραρα πολλά κρίσιμα γκολ που κράτησαν την ομάδα μου στην Α’ Εθνική κατηγορία ή την άνοδό της στην Α’ Εθνική κατηγορία. Αισθανόμουν υπερήφανος".
"Έγινα ένας εγκληματίας"
"Σήμερα όλα αυτά έχουν σβηστεί, λες και δε συνέβησαν ποτέ. Έγινα ένας εγκληματίας. Θέλω να ΒΕΒΑΙΩΣΩ όλους τους ποδοσφαιριστές και τις ποδοσφαιρίστριες ότι θα χάσουν τα πάντα και το πιο αγαπημένο πράγμα στην ζωή τους, το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, εάν μπουν στη διαδικασία των στημένων αγώνων".
"Πραγματικά έσφαλα και το μετανιώνω. Ως άνθρωπος και γονέας ήθελα να εξασφαλίσω μία ζωή για την οικογένεια μου, μακριά από την μιζέρια. Πρέπει να τονίσω ότι ήμουν σε χείριστη οικονομική κατάσταση και η κακή διοίκηση της ομάδας συντέλεσε καθοριστικά για ότι συνέβη, όμως, το σύστημα δε μου επέτρεπε να μετακινηθώ σε άλλη ομάδα. Δεν προσπαθώ να δικαιολογηθώ, αλλά, πραγματικά μετάνιωσα για το γεγονός ότι άφησα τον εαυτό μου να παγιδευτεί σε εγκληματικό κύκλωμα και αυτό είναι πολύ οδυνηρό".
Εκτός φυλακής οι εγκέφαλοι των στημένων
"Από την άλλη πλευρά, μπορώ να σας πω ότι οι οργανωτές των στημένων παιχνιδιών απαλλάχθηκαν. Αγόρασαν την ελευθερία τους, πλήρωσαν τις εγγυήσεις τους με τα βρώμικα λεφτά. Και πάλι τριγυρνούν στα γήπεδα. Η κατάσταση στην Κροατία δείχνει ότι μεταχειρίζονται τους παίκτες χειρότερα από τους διοργανωτές που κατηγορούνται για στημένα παιχνίδια".
"Να προστατεύσουν τις επόμενες γενεές"
"Θέλω να εξιστορήσω την εμπειρία μου προς όφελος όλων και να πω σε κάθε ποδοσφαιριστή ότι επ΄ουδενί λόγο δεν πρέπει να διανοηθούν να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες, όπως εγώ. Επίσης, θέλω να προειδοποιήσω πολλούς αξιωματούχους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κροατίας να κοιτάξουν από κοντά, το τι συμβαίνει με τις ομάδες τους. Να ελέγχουν εάν οι ομάδες πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές και να τους προστατέψουν από ομάδες που συμμετέχουν σε στημένα παιχνίδια. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ".
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο ποδοσφαιριστών της Κροατίας HUNS που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωσή μου και κατανόησε τους λόγους συμμετοχής μου σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών της Κροατίας έχει κάνει τρομερή δουλειά για να με προστατέψει και να με βοηθήσει και γι΄ αυτό θέλω να μιλώ και να προειδοποιώ για τα στημένα παιχνίδια, σε σεμινάρια που θα διοργανώσει ο σύνδεσμος και να τονίζω πόσο λυπάμαι και πόσο μετανιώνω για αυτά που έκανα".
"Θέλω να πω σε όλους ότι καλύτερα είναι να απολαμβάνεις λιγότερα, παρά να χάσεις τα πάντα…".
* Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του ΠΣΑΠ και του Παγκόσμιου Συλλόγου Αμοιβόμενων Ποδοσφαιριστών (FIFPro).
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: