Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δυο-τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα στημένα…!!

Ο Άρης Ασβεστάς αναλύει αλλά και ξεκαθαρίζει κάποιες παρανοήσεις που έχουν γίνει για το σκάνδαλο των στημένων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δυο-τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα στημένα…
Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και είναι λογικό αυτό. Γιατί είναι ελεύθερος ο Ψωμιάδης και γιατί τελικά τιμωρήθηκε η Καβάλα; Γιατί ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε αυτούς που ασκήθηκε και γιατί έμειναν αρκετά πρόσωπα και ομάδες απ’ έξω; Τι θα γίνει αν κάποιες ομάδες υποβιβαστούν;
Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ για να λύσουμε όλες τις απορίες, αλλά το κυριότερο να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα διότι έχουν γίνει πολλές παρανοήσεις!
Πρώτον, 
ο Μάκης Ψωμιάδης είναι προσωρινά ελεύθερος. Η προφυλάκιση του ή η ελευθερία του, δεν έχει κριθεί ακόμη. Υπήρξε απλώς μια διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή για το αν έπρεπε να προφυλακιστεί. Αυτό τελικά θα κριθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Εκείνοι θα αποφασίσουν αν τελικά θα προφυλακιστεί ή όχι.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά να αφεθεί ελεύθερος, δεν σημαίνει επ ουδενί ότι αθωώθηκε. Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο όταν ο Μάκης Ψωμιάδης δικαστεί. Θυμίζω ότι η υπόθεση αυτή έχει πάνω από εκατό κατηγορούμενους οι οποίοι διώκονται ποινικά. Μόνο τρεις από αυτούς έχουν προφυλακιστεί! Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είναι αθώοι. Παραμένουν κατηγορούμενοι.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η προφυλάκιση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν είναι παίξε-γέλασε! Για να προφυλακιστεί κάποιος για ένα χρόνο ή ενάμισι πριν οδηγηθεί στο δικαστήριο, πρέπει να συντρέχουν σοβαρότατοι λόγοι. Προφυλάκιση σημαίνει ότι πρέπει να σε βάλω από τώρα μέσα, πολύ πριν δικαστείς, διότι αν σε αφήσω ελεύθερο είσαι άκρως επικίνδυνος να τελέσεις άμεσα το ίδιο έγκλημα. Επίσης σε προφυλακίζω διότι είμαι βέβαιος ότι αν σε αφήσω ελεύθερο θα την κοπανήσεις στο εξωτερικό και μετά δεν θα σε βρίσκω για να σε δικάσω!
Ο ανακριτής έκρινε πως για τον Μάκη Ψωμιάδη δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι. Ο εισαγγελέας είχε άλλη γνώμη. Γι’ αυτό θα αποφασίσουν κάποιοι άλλοι τις επόμενες ημέρες.
Η καταδίκη του Ψωμιάδη και της Καβάλας από την αθλητική δικαιοσύνη, δεν έχει καμία σχέση με το αν ο Μάκης έχει κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Είπαμε: η ελευθερία μέχρι τη δίκη, δεν σημαίνει απαλλαγή από τις κατηγορίες. Ή να το πούμε αλλιώς: το ότι καταδικάστηκε ο Ψωμιάδης και η Καβάλα από τους αθλητικούς δικαστές για συμμετοχή σε χειραγώγηση δύο αγώνων, δεν σημαίνει ότι ο Μάκης πρέπει απαραιτήτως να κριθεί και προφυλακιστέος. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Άλλο τα αθλητικά, άλλο τα ποινικά (όπου σημειωτέον οι κατηγορίες είναι απείρως βαρύτερες, από αυτές με τις οποίες δικάστηκε από την αθλητική δικαιοσύνη).
Δεύτερον,
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ (ή η ίδια η ΕΠΟ, δεν έχει σημασία) δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα κατηγορητήρια για τις ομάδες, τους παράγοντες και τους υπόλοιπους που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Συνεπώς και εμείς μείναμε με ορισμένες απορίες. Όπως το γιατί δεν διώχθηκαν και κάποιες άλλες ομάδες που εμπλέκονται. Ωστόσο, κάποια στοιχεία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε…
Συγκεκριμένα, η Καλλιθέα, τα Τρίκαλα, ο Εθνικός, ο Εθνικός Αστέρας, η Κέρκυρα και ο Παναιτωλικός, φαίνεται να ευνοούνται από το πιθανό γεγονός ότι τα παιχνίδια τους με την Ηλιούπολη που περιλαμβάνονται στη δικογραφία (ο Παναιτωλικός είναι για το περσινό ματς με τον Ιωνικό) δεν κρίθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της Football League ως στημένα (ή κρίθηκε πως η εμπλοκή τους τελεί εν αγνοία τους), στο δεύτερο δικαστήριο που έγινε τον Αύγουστο κατά Ηλιούπολης και Τσακογιάννη. Για το κομμάτι αυτό , η πειθαρχική δεν δημοσιοποίησε ποτέ το σκεπτικό της, συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς αναφέρεται για αυτά τα ματς.
Τα ίδια ισχύουν και για το Κόρινθος-Παναχαϊκή 0-1 για το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη.
Η εμπλοκή του Αστέρα Τρίπολης είναι ξεχωριστή. Πέραν της έκθεσης της ΟΥΕΦΑ που χαρακτηρίζει «διεφθαρμένο» το παιχνίδι Αστέρας-Πανθρακικός 3-1 στις 28/3/2010, υπάρχουν και συνομιλίες του 2011, κυρίως με τον Μπέο. Μόνο που σε αυτές εμφανίζεται ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα, Δημήτρης Μπάκος, στον οποίο δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, άγνωστο γιατί!
Από την άλλη, πιθανόν η πειθαρχική δίωξη να αφορά το περσινό Αστέρας-Ολυμπιακός Βόλου 2-1, για το οποίο υπάρχει μια σχετική αναφορά στην πρώτη δικογραφία με τις συνομιλίες Μπέου-Μπάκου.
Όπως και να έχει, έχουμε επανειλημμένως πει πως θα υπάρξει και τρίτο, ίσως και τέταρτο «κύμα» πειθαρχικών διώξεων, που θα αφορά τα υπόλοιπα ματς των εκθέσεων της ΟΥΕΦΑ και τις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ. Σε αυτό, μπορεί να συμπεριληφθούν όλοι οι παραπάνω που δεν διώχθηκαν, αλλά και οι υπόλοιποι για τους οποίους η αθλητική δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη επιληφθεί. Όπως για παράδειγμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης (που έχει δύο ποινικές διώξεις) ή ο διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος, το όνομα του οποίου ακούγεται σε συζητήσεις Μαρινάκη-Μπέου, ενώ η διαιτησία του στο περσινό ντέρμπι των «αιωνίων» σχολιάζεται και σε συνομιλία Μπέου-Κανελλόπουλου.
Γι’ αυτούς, αλλά και τους υπόλοιπους που ακούγονται στις συνομιλίες και εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της αθλητικής δικαιοσύνης, πιθανόν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς να περιμένουν την απολογία τους στον 9ο τακτικό ανακριτή, Γιώργο Κασίμη και μετά θα επιληφθούν, αν κρίνουν ότι χρειάζεται.
Τρίτον,
Οι πειθαρχικά διωκόμενες ομάδες απειλούνται με υποβιβασμό και τα πρόσωπα με δια βίου απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Αυτά τα περί δεδικασμένου που έχει δημιουργηθεί με την αφαίρεση βαθμών σε Βόλο και Καβάλα, τα ακούω ολίγον… βερεσέ. Αυτή ήταν μια ποινή εκτός λογικής, που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό και δεν στηρίζεται ούτε καν με το σκεπτικό που εκδόθηκε. Συνεπώς είναι ένα κακό δεδικασμένο, που η αθλητική δικαιοσύνη πρέπει να αφήσει πίσω της.
Τα άρθρα 21Α και 21Β του πειθαρχικού κώδικα περί δωροδοκίας και στοιχηματισμού, είναι σαφή: ή υποβιβασμός ή αθώωση! Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών. Είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν θα πάψει να είναι ένα ακόμα σκάνδαλο.
Για τις ομάδες της Β’ και της Γ’ Εθνικής που πιθανόν να υποβιβαστούν, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα πρωταθλήματα δεν έχουν ξεκινήσει. Όποιος καταδικαστεί, θα υποβιβαστεί στην επόμενη κατηγορία. Το πρόβλημα είναι στη Σούπερ Λίγκα που έχει ξεκινήσει. Αν υποβιβαστεί ομάδα, δεν μπορεί να πάει να παίξει σε άλλη κατηγορία. Απλώς θα σταματήσει να παίζει και θα χάνει τα παιχνίδια της στα χαρτιά!
Υπάρχει, βέβαια και κάτι άλλο: τι θα κάνει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με τις ομάδες που θα καταδικαστούν; Θα ανακαλέσει τα πιστοποιητικά τους; Αν γίνει αυτό (που καλώς να γίνει, βέβαια) το μπάχαλο θα γιγαντωθεί. Αλλά είπαμε: δεν πειράζει! Ό,τι γίνεται, γίνεται για καλό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: