Με τρία γκολ σε επτά αγώνες στα προκριματικά του Euro 2012, η Ελλάδα έχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα σε όλη την Ευρώπη, πίσω από την παραδοσιακή... δασκάλα του είδους Ιταλία. Το gazzetta.gr αναλύει.
Η εκπληκτική παρουσία της Εθνικής μας ομάδας σε μία ακόμα προκριματική φάση Euro, έρχεται να πιστωθεί και στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Η ομάδα του Σάντος ο οποίος συνεχίζει με μαεστρία την περπατημένη του Ρεχάγκελ προσθέτοντας τις δικές του πινελιές, προπορεύεται στο προκριματικό της όμιλο έχοντας καταφέρει να δεχτεί μόλις τρια γκολ σε επτά αναμετρήσεις.
Σε αυτό άλλωστε έχει συντελέσει και το γεγονός πως σε δύο δύσκολες έδρες όπως είναι αυτή του Ισραήλ και της Κροατίας η Εθνική μας κράτησε πίσω το μηδέν, ενώ σιγά σιγά βελτιώνει και την επιθετική της λειτουργία προσφέροντας παράλληλα ακόμα καλύτερο θέαμα τηρουμένων των αναλογιών.
Η άμυνα λοιπόν που μας έχρισε πρωταθλητές Ευρώπης το 2004, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη «γαλανόλευκη» στο τρίτο διαδοχικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτυχία διόλου ευκαταφρόνητη. Μάλιστα, τα τρία γκολ παθητικό σε επτά ματς που δίνουν μέσο όρο μικρότερο του ενός γκολ ανά δύο παιχνίδια, είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όλη την προκριματική φάση της γηραιάς ηπείρου (μαζί με τη Γαλλία), στην οποία λαμβάνουν μέρος 51 χώρες!
Πρώτη όλων είναι η... δασκάλα της άμυνας Ιταλία γνωστή τις περασμένες δεκαετίες για το κατενάτσιο της που την οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες. Οι Ιταλοί έχουν δεχτεί σε ισάριθμους με την Ελλάδα αγώνες μόλις ένα γκολ! Έπειτα, στη σχετική λίστα έρχονται οι Λευκορωσία, Αγγλία και Μαυροβούνιο που είναι ακριβώς στο ένα γκολ παθητικό ανά δύο ματς.
Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία τα ονόματα των παικτών της Εθνικής που έχουν παραταχθεί στην άμυνα αυτών των προκριματικών: Παπασταθόπουλος, Μόρας, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Βύντρα, Τοροσίδης, Μανιάτης, Ζαραδούκας, Σπυρόπουλος, Τζαβέλλας, αλλά και οι Κωνσταντόπουλος, Τζόρβας και Σηφάκης, ενώ φυσικά μερίδιο στην επιτυχία έχουν και όλοι οι διεθνείς μια και η ομαδικότητα της ελληνικής ομάδας αποτελεί το βασικό της «όπλο».
Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά πίνακας με τους κορυφαίους της άμυνας:
Θέση Χώρα Ματς Γκολ Μ.Ο.
1. Ιταλία 7 1 0,14
2. Ελλάδα 7 3 0,43
-. Γαλλία 7 3 0,43
4. Αγγλία 6 3 0,50
-. Μαυροβούνιο 6 3 0,50
-. Λευκορωσία 8 4 0,50
7. Κροατία 7 4 0,57
-. Σλοβενία 7 4 0,57
-. Βόρεια Ιρλανδία 7 4 0,57
-. Ρωσία 7 4 0,57