Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτό και αν είναι "μπαμ"...

Ο Γιώργος Νοικοκύρης σχολιάζει τις εξελίξεις στην υπόθεση του Άλμπερτ Ριέρα, τονίζοντας πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέτυχε οικονομικά super deal, αλλά θεωρεί πως έκανε λάθος που τον πούλησε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Αυτό και αν είναι "μπαμ"...
Η επίσημη ανακοίνωση απομένει για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Άλμπερτ Ριέρα στην Γαλατάσαραι (λογικά θα βγει το Σάββατο) και είναι αλήθεια πως όπως και να το δει κανείς το θέμα δύσκολα θα καταλήξει στο ότι ο Ολυμπιακός έκανε καλά και άλλο τόσο δύσκολα στο ότι οι “ερυθρόλευκοι” έπραξαν λάθος. Και απο την μια πλευρά να το δείς και απο την άλλη υπάρχουν επιχειρήματα.
Πάμε λοιπόν στην πλευρά όσων θεωρούν πως ο Μαρινάκης έκανε το καλύτερο deal που θα μπορούσε να κάνει βάζοντας κοντά στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ και συνάμα γλιτώνοντας τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που έπαιρνε ετησίως ο Ριέρα στον Ολυμπιακό.
Οικονομικά μιλάμε για super deal! Δεν νομίζω οτι διαφωνεί κανείς σε αυτό. Ακόμη και σε αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή με την μεταγραφική περίοδο να έχει τελείωσει (εκτός των ελεύθερων παικτών) όταν έχεις στα χέρια σου μια τόσο ελκυστική πρόταση για έναν παίκτη που πληρώνεις αδρά αλλά δεν σου έχει προσφέρει ανάλογα με την “χρηματιστηριακή” του αξία, θέλει “άντερα” για να πεις “όχι”.
Συν τοις άλλοις δεν πρέπει να ξεχνάμε την οικονομική συγγυρία και την δεδομένη προσπάθεια που κάνουν στον Ολυμπιακό να μαζέψουν το έλλειμα και να φέρουν την ΠΑΕ σε πολύ καλύτερη κατάσταση μειώνοντας αισθητά και το περσινό άνοιγμα. Άρα εδώ που τα λέμε το έκανε το “μπαμ” ο Μαρινάκης και με αυτό (συν τα υπόλοιπα χρήματα που γλίτωσε απο παίκτες που δεν ήθελε, όπως π.χ. Ρόμενταλ, Ουρτάδο, Λεονάρντο) έρχεται σχεδόν “ίσα βάρκα, ίσα πανιά” το φετινό καλοκαίρι που μάλιστα έχουν γίνει 12 προσθήκες στο ρόστερ!
Πάμε τώρα στην αντίπερα όχθη. Ο Ριέρα δεν “έβγαλε μάτια” στην περσινή του πρώτη χρονιά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς πως μας έκανε να ξεχάσουμε τον Τζόρτζεβιτς ή πως ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Με σιγουριά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως ο Ριέρα απέδωσε σύμφωνα με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να τον φέρει ο Ολυμπιακός απο την Λίβερπουλ. Κρίνοντας τον λοιπόν βάση των χρημάτων που έπαιρνε σίγουρα περιμέναμε πολύ περισσότερα.
Θυμίζει κάτι απο Μπελούτσι που λόγω των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για το...ένα πόδι του, περιμέναμε πάρα πολλά απο έναν παίκτη που ήταν πολύ καλός αλλά δεν ήταν για τόσα λεφτά. Και εδώ που τα λέμε για να αφήσει την Λίβερπουλ, έστω και απο την στιγμή που δεν τον ήθελαν, και να έρθει στην Ελλάδα ήταν δεδομένο πως θα ήθελε “ηγεμονικό” συμβόλαιο, ακόμη και πάνω απο την αξία του.
Αν όμως δεν τον κρίνουμε βάση χρημάτων, τότε θα δούμε πως ο Ριέρα ήταν βασικός και αναντικατάστατος στον περσινό Ολυμπιακό, και ένας απο τους παίκτες-κλειδιά και για την φετινή σεζόν. Πρώτος πέρσι στις ασίστ, με γκολ και αρκετά καλή παρουσία. Συν τοις άλλοις απο την στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να πάρει επιθετικό στο φινάλε των μεταγραφών ήταν υπεραπαραίτητος για τον Βαλβέρδε καθώς τον υπολόγιζε για την μια θέση στα άκρα, ώστε να μπορεί να βάζει και στην επίθεση τον Μιραλάς.
Τώρα με την πώληση του Ριέρα τα αγωνιστικά πλάνα του Βαλβέρδε γίνονται άνω-κάτω! Στο Τσάμπιονς Λιγκ με δεδομένο πως έχουν μείνει εκτός λίστας οι Γκρίμπιτς, Χαβίτο, ο Βαλβέρδε μπορεί να υπολογίζει μόνο στους Φετφατζίδη και Αμπντούν. Επειδή όμως δεν μπορεί να παίξει (τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα) με αυτούς στα δύο άκρα, θα αναγκαστεί να τραβήξει στην μια πλευρά τον Μιραλάς και είτε να βάλει τον “Φέτφα” στην άλλη (ο Αλγερινός δύσκολα θα είναι έτοιμος για την Μαρσέιγ) είτε να κάνει “αλχημείες” και να βάλει τον Φουστέρ στην μια πλευρά και τον Γέστε ως μεσοεπιθετικό όπως έκανε στο φιλικό με την Ίντερ. Είτε κάτι άλλο που θα αναγκαστεί πλέον ο Βαλβέρδε να σκαρφιστεί. Με λίγα λόγια μπλέξιμο στο ρόστερ για τον Ισπανό!
Ένα ακόμη σημείο που έχει ενδιαφέρον για ανάλυση είναι και το πόσο τελικά ουσιαστική είναι η στήριξη του Βαλβέρδε απο την διοίκηση. Γιατί το λέω αυτό? Γιατί ο Βαλβέρδε δεν ήθελε με τίποτα να δοθεί ο Ριέρα ΤΩΡΑ που έχει κλείσει το ρόστερ. Είχε συνεναίσει στην πώληση του μέσα στην μεταγραφική περίοδο όπου θα μπορούσε να βρει αντικαταστάτη. Τώρα έχει “δεμένα” τα χέρια του. Αφού λοιπόν ο Βαλβέρδε δεν ήθελε, όπως λένε και επίσημα απο τον Ολυμπιακό, αφού και ο Μαρινάκης δεν ήθελε, όπως επίσης λένε επίσημα απο την ΠΑΕ, τότε γιατί δόθηκε? Η απάντηση πως τα λεφτά ήταν πολλά, είναι πειστικότατη και απολύτως λογική, αλλά γιατί δεν το λένε ξεκάθαρα απο τον Ολυμπιακό αλλά το ρίχνουν μόνο στον Ριέρα?
Ο Ισπανός και βέβαια θα ήθελε να πάει σε μια ομάδα που του προσφέρει και διπλάσιο συμβόλαιο απο αυτό που έχει αλλά και περισσότερα χρόνια σε αυτό. Και λογικό ήταν να πιέσει για να γίνει η μεταγραφή. Το θέμα είναι σαν διοίκηση αν έχεις αποφασίσει να κάνεις πράξη τα “θέλω” του προπονητή τότε τα κάνεις και στα δύσκολα. Το εύκολο για την διοίκηση ήταν να πει “τι να κάνουμε, δεν θέλουμε αλλά ο παίκτης θέλει, να τον κρατήσουμε με το ζόρι?”. Λογικό, αλλά όταν ο προπονητής σου λέει “όχι”, λες και εσύ “όχι”.
Και τον στηρίζεις στα δύσκολα, στηρίζοντας πρώτα απο όλα την ομάδα σου και όχι μόνο το ταμείο της ΠΑΕ. Γιατί το να παίρνεις παίκτες που σου ζητάει ο Βαλβέρδε και είναι δανεικοί και ελεύθεροι όπως έγινε με τους Μαρκάνο, Γέστε και Ορμπάιθ είναι εύκολο. Το δύσκολο ήταν να επιμείνει στο “όχι” του προπονητή ο Ολυμπιακός, να ενημερώσει τον Ριέρα πως έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο και να του θυμήσει πως και το Σάββατο έχει προπόνηση. Όσοι θυμηθείτε τι είχε γίνει τα τελευταία καλοκαίρια, μέχρι το φετινό, με τον Φάμπρεγκας, τον Βενγκέρ, την Άρσενλα και την Μπαρτσελόνα θα καταλάβετε...
Αλλά ήταν προφανές πως η διοίκηση ήθελε να πουλήσει τον Ριέρα. Απο τον Μαίο το έψαχνε αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά τα κατάφερε στις 2 Σεπτεμβρίου. Καλώς τον πούλησε, κακώς τώρα...
Πηγή: katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: