Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

"Οι Έλληνες δεν είναι βλάκες"

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ατάκα του Μάρκο Πόποβιτς, ενόψει του αγώνα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, σημειώνει την φόρμα του σιωπηλού Μπουρούση και βιντεοσκοπεί τον Μπο Μακάλεμπ

"Οι Έλληνες δεν είναι βλάκες"
Την καλύτερη ατάκα εν όψει του αγώνα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ την έδωσε ένας ...Κροάτης.
Ο Μάρκο Πόποβιτς, θέλοντας να στηλιτεύσει και τον τρόπο με τον οποίο παίζει η ομάδα του ήταν σαφής: "Οι Έλληνες δεν είναι βλάκες"!
Ο έμπειρος γκαρντ που του χρόνου θα ξαναπαίξει με τη φανέλα της Ζαλγκίρις και θα έχει για προπονητή τον Ηλία Ζούρο εξήγησε:

"Η Ελλάδα είναι έξυπνη ομάδα. Αν προηγηθεί με 10-12π, να είστε σίγουρη ότι θα βάλει τη μπάλα μέσα στο καλάθι, πασάροντας στους ψηλούς, θα πάρει γρήγορα το μπόνους των βολών και θα καθαρίσει"
Ο Πόποβιτς, βέβαια, ήθελε να αναδείξει τον βλακώδη τρόπο με τον οποίο ηττήθηκε η δική του ομάδα από την ΠΓΔΜ, όταν δέχθηκε το καθοριστικό καλάθι από τον Βλάντο Ιλιέφσκι στα 10.5'' πριν από το τέλος, αλλά επιμένοντας ...χωρίς λόγο σε συνεχόμενα σουτ τριών πόντων.
Καθώς ο Ζούρος επιμένει στις έννοιες ομάδα-άμυνα, το ελληνικό συγκρότημα βρίσκεται προ των πυλών ενός καθοριστικού (για την πρόκρισή του) αγώνα, απέναντι στους Σκοπιανούς.
Στο Αλίτους, όπου ο χειμώνας διαδέχεται το καλοκαίρι και τούμπαλιν (ξαφνικά μετά από μια μπόρα βγαίνει ο ήλιος) και την Παρασκευή έγινε παρέλαση ...μηχανόβιων, οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντίπαλες για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.
Η πρώτη ήταν πριν από δυο χρόνια στην Πολωνία, όταν η Ελλάδα νίκησε εύκολα 88-54, με 17π του Σπανούλη και 11 από Σχορτσιανίτη-Μπουρούση. Ήταν το αποχαιρετιστήριο ματς του Βρίμπισα Στεφάνοβ, που εγκατέλειψε την ενεργό δράση μέσα σε συγκίνηση...
Η αλήθεια είναι ότι η τωρινή ομάδα της ΠΓΔΜ είναι σαφώς πιο ισχυρή. Και η δική μας πιο ...αδύναμη. Προσθέστε ότι στις εξέδρες θα βρίσκονται περισσότεροι Σκοπιανοί, ντυμένοι ...αρχαίοι Μακεδόνες κι ας αργεί ακόμη να ανοίξει το τριώδιο.
Όπως και να το πάρει κανείς το ματς είναι "ιδιαίτερο", αλλά όπως προτείνει ο Ηλίας Ζούρος "καλό είναι να μείνουμε στο μπασκετ".
Κι εκεί η Εθνική Ομάδα πρέπει να βρει τον τρόπο να περιορίσει τον βαθμό δυσκολίας που δημιουργεί το παιχνίδι των Σκοπιανών με τους ψηλούς που σουτάρουν, με τον Ιλιέφσκι να κρατάει την μπαγκέτα και τον Μπο Μακάλεμπ να προσδίδει έξτρα ταχύτητα στην αντίπαλο της Ελλάδας.
Μπο Μακάλεμπ: "Ο αδερφός μου ο Ζήσης"
Ο Μακάλεμπ, που φαίνεται να το διασκεδάζει το Ευρωμπάσκετ, έστω κι αν μπαίνει στη μέση ενός αγώνα ...γεμάτου ιδιαιτερότητες. Όχι μόνο λόγω των "διαφορων" των δυο χωρών, αλλά επειδή θα βρει απέναντί του τον αδερφό του, όπως λέει, Νίκο Ζήση: "Είναι σαν αδερφός μου. Παίζουμε μαζί στη Σιένα, προπονούμαστε κάθε μέρα, αλλά το ματς δεν είναι μια κόντρα Ζήση-Μακάλεμπ..." απαντάει στην ερώτηση που πρέπει να του έχουν κάνει δεκάδες φορές από την Πέμπτη που τελείωσε το ματς με την Κροατία.
"Ήταν μια μεγάλη νίκη αυτή που πετύχαμε", λέει ο Αμερικανός και προσθέτει: "Είναι πολύ σημαντικό να νικάς μια ομάδα όπως η Κροατία και πιστεύω ότι αυτό το ματς μάς δίνει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Πώς βλέπω την Ελλάδα; Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τα δυο παιχνίδια που έδωσε μέχρι τώρα, σίγουρα όμως πρόκειται για μια σπουδαία ομάδα που έχει εξαιρετικούς παίκτες. Θα γίνει μάχη..."
Ο Μακάλεμπ γνωρίζει τι σημαίνει ένα ματς Ελλάδας-ΠΓΔΜ αλλά δεν θέλει να πάρει ...θέση: "Δεν θα μιλήσω εγώ γι αυτά. Ξέρω ότι είναι ιδιαίτερο παιχνίδι, παρόλα αυτά με ενδιαφέρει το μπάσκετ και πως θα μπορέσουμε να νικήσουμε".
Τι ζητάει ένας Αμερικανός στο Ευρωμπάσκετ; "Να απολαύσει κάθε στιγμή του" δίνει την απάντηση ο εκρηκτικός άσος της Σιένα, που τονίζει: "Μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ. Μου αρέσει να παίζω μπάσκετ. Κάθε παιχνίδι, κάθε προπόνηση".
Το τρίποντο του Μπουρούση
Η Εθνική, πάντως, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ...διάθεση. Οι νίκες κάνουν καλό. Και μια ακόμη θα κάνει ακόμη περισσότερο, αφού θα βάλει την ομάδα στον δρόμο για το Βίλνιους και την δεύτερη φάση.
Ένα μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Μπουρούσης δεν πρόκειται να του στερήσει την συμμετοχή στο σημαντικό παιχνίδι.
Ο ψηλός άλλωστε βρίσκεται σε ...φόρμα. Είναι, ήδη, πρώτος σκόρερ (15.5π) και ριμπάουντερ (7.5ρ) της ομάδας και στην χθεσινή προπόνηση δεν δίστασε να ευστοχήσει σε τρίποντο από το κέντρο του γηπέδου.
Κι επειδή, ο Πόποβιτς ξέρει τι λέει, και εναντίον των Σκοπιανών, ο διεθνής σέντερ θα έχει αρκετή δουλειά! Ο Γιάννης δεν πολυμιλάει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Για την ακρίβεια δεν κάνει ...δηλώσεις. Γιατί μέσα στο γήπεδο, τους δίνει και καταλαβαίνουν!
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: