Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας τρελός τρελός πρόεδρος!!

Απολύει τεχνικούς με ρυθμό πολυβόλου κι εκτοξεύει ατάκες-φαρμάκι. Ποιος είναι ο απίστευτος Μ. Τζαμπαρίνι, που έκανε άνω-κάτω την Παλέρμο του Τζόρβα πριν καν ξεκινήσει η Serie A.
Ένας τρελός τρελός πρόεδρος
Όταν στις 12 Αυγούστου η Κάλιαρι απέλυε τον Ρομπέρτο Ντοναντονι και γινόταν η πρώτη ομάδα που άλλαζε προπονητή στο φετινό Καμπιονάτο, οι μυημένοι στα του ιταλικού ποδοσφαίρου αναρωτήθηκαν: "καλά, ο Τζαμπαρίνι κάνει ακόμα διακοπές"; Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, ο ιδιοκτήτης της Παλέρμο αποφάσισε να... αναλάβει δράση.
Με συνοπτικές διαδικασίες "καθάρισε" τον Στέφανο Πιόλι από τον πάγκο, χρεώνοντάς του την αποκλειστική ευθύνη για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Τουν και τα άσχημα αποτελέσματα στα φιλικά προετοιμασίας, και έδωσε τα κλειδιά των αποδυτηρίων στον προπονητή της ομάδας νέων του συλλόγου (Primavera) Ντέβις Μαντζία.
Και όλα αυτά, δύο μόλις μήνες μετά τον ερχομό του Πιόλι από την Κιέβο και παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει μαζί του διετές συμβόλαιο συνεργασίας με οψιόν για έναν ακόμα χρόνο...
Όπως τόνισε σε επίσημη συνέντευξη Τύπου μεσοβδόμαδα, προσπάθησε να φέρει έναν εκ των Ντέλιο Ρόσι ή Κλαούντιο Ρανιέρι αλλά εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις, με τον φιλόδοξο Μαντζία να είναι μεν προσωρινή λύση αλλά "σε περίπτωση που νικήσει την Ίντερ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ίσως παραμείνει".
Φυσικά, η παραπάνω συμπεριφορά του Τζαμπαρίνι μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε σε κανέναν. Νομίζετε ότι ο τίτλος "mangiallenatori' ("προπονητοφάγος") με τον οποίο είναι διάσημος στην Ιταλία εδώ και πολλά πολλά χρόνια βγήκε τυχαία;
Στα 24 χρόνια που ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο όντας στο διοικητικό τιμόνι των Βενέτσια (1987-2002) και Παλέρμο (από το 2002 και μετά), ο 70χρονος πλέον παράγοντας έχει προχωρήσει σε (κρατηθείτε...) 45 αλλαγές προπονητών, με τις 20 εξ αυτών να γίνονται μόνο τα 9 τελευταία χρόνια που βρίσκεται στους "ροζανέρι".
Τα εκπληκτικά όμως στατιστικά που συνοδεύουν τον πιο απρόβλεπτο και κυκλοθυμικό παράγοντα του calcio (κάτι σαν Doctor Jekyll και Mr Hide δηλαδή) δεν σταματούν εδώ, αφού μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2008, πρόλαβε να προσλάβει και να απολύσει τέσσερις φορές συνολικά τον Φραντσέσκο Γκουιντολίν.
Προπονητές που είδαν τη φωτεινή αλλά και τη σκοτεινή πλευρά του Τζαμπαρίνι περισσότερερες από μία φορές ήταν επίσης οι Αλμπέρτο Τζακερόνι, Τζαμπιέρο Βεντούρα, Λουτσιάνο Σπαλέτι, Στέφανο Κολαντουόνο και Ντέλιο Ρόσι, ενώ ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει για δύο σερί σεζόν... στον λάκο των λεόντων -χωρίς φυσικά να απολυθεί ενδιάμεσα- ήταν ο Βάλτερ Νοβελίνο (1997-1999).
"Τα αποτελέσματα είναι το κλειδί. Στο τέλος πάντα νικούσα", έχει δηλώσει ο Νοβελίνo όταν κλήθηκε να αποκαλύψει το μυστικό της... ανθεκτικότητάς του απέναντι στον ιταλικό μουσώνα ονόματι Τζαμπαρίνι.
Με αφορμή λοιπόν την αλλαγή σελίδας για μία ακόμα φορά σε ομάδα του Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλους τους "προπονητές του προέδρου" από το 1987 και μετά, καθώς και τις ατάκες του που έχουν γράψει ιστορία:
Οι ατάκες του Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι που προκάλεσαν αίσθηση:
"Αυτό δεν είναι γκρουπ από άνδρες, είναι μία ομάδα από γυναίκες". Ο Τζαμπαρίνι ξέσπασε κατά της ομάδας τον Φλεβάρη του 2008 όταν βρέθηκε να προηγείται με 1-0 της Τορίνο στο ημίχρονο, για να δεχτεί τρία γκολ στο δεύτερο μέρος. Ήταν η πέμπτη ήττα για τους Σικελούς στα έξι τελευταία παιχνίδια τους.
"Η Ίντερ είναι η νέα Γιουβέντους". Η ήττα με 2-1 από την Ίντερ στο "Ρέντσο Μπαρμπέρα" (με ανατροπή) τον περασμένο Σεπτέμβρη τον έβγαλε από τα ρούχα του, υποστηρίζοντας ότι ο διαιτητής έπρεπε να δώσει τουλάχιστον 4 πέναλτι στην Παλέρμο. Επιπλέον συνέκρινε την Ίντερ με τη Γιουβέντους λέγοντας ότι τώρα είναι οι νερατζούρι εκείνοι που απολαμβάνουν την εύνοια της διαιτησίας.
"Ο Ρόσι έχει 1% πιθανότητα να μείνει στον πάγκο, αν θέλετε βάζουμε και στοίχημα. Η ομάδα είναι εντελώς διαλυμένη. Κατέστρεψε την Παλέρμο μου. Το ποδόσφαιρο στο Παλέρμο δεν είχε ξαναζήσει ποτέ μία τέτοια ντροπή και αυτή η ντροπή θα μείνει για πάντα στο βιογραφικό του. Έπρεπε να τον είχα διώξει από τα Χριστούγεννα". Η έκρηξη του Τζαμπαρίνι κατά του Ντέλιο Ρόσι μετά το 0-7 από την Ουντινέζε και την πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην ιστορία των ροζανέρι στη Serie A.
"Το να αλλάζω προπονητές ήταν λάθος μου και ζητώ από τους οπαδούς της Παλέρμο να με συγχωρήσουν. Ξαναβρήκα την πίστη μου σε αυτόν (Ρόσι) επειδή είναι εξαιρετικός τεχνικός". Σωστά μαντέψατε, ο Τζαμπαρίνι επανέφερε τον Ρόσι στον πάγκο μετά το καταστροφικό δίμηνο του Σέρζε Κόζμιι.
"Ο Ρόσι είναι σαν τη γυναίκα μου, τον θέλω όλο για μένα". Περιττό να πούμε ότι μετά από μερικούς μήνες (την επόμενη ακριβώς ημέρα από την ήττα στον τελικό του Κόπα Ιτάλια) τον απέλυσε εκ νέου...
"Το δεξί πόδι μόνο του Χαβιέρ Παστόρε αξίζει 40.000.000 ευρώ". Με ένα σωρό ομάδες να κυνηγούν το "διαμάντι" της ομάδας, Χαβιέρ Παστόρε, ο ισχυρός άνδρας της Παλέρμο επέμενε ότι μόνο με μία σούπερ πρόταση θα έφευγε ο παίκτης από τη Σικελία. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τη δήλωσή του, το δεξί πρέπει να είναι το "καλό" πόδι του Αργεντινού σταρ, μιας που η Παρί Σεν Ζερμέν τον απέκτησε δίνοντας 42.000.000 ευρώ...
"Οι Άγγλοι είναι πειρατές". Ο χαρακτηρισμός αυτός για τους Άγγλους ομολόγους του οφειλόταν στην τακτική τους να προσεγγίζουν νεαρούς Ιταλούς παίκτες πριν υπογράψουν επαγγελματικά συμβόλαια με ιταλικούς συλλόγους.
"Εάν ήταν στο χέρι μου θα σταματούσα να τους πληρώνω. Δεν έχω διάθεση να επιστρέψω στη Σικελία γιατί τώρα έχω διάθεση να τους κλωτσήσω όλους, ένας προς έναν, στον πισινό". Ο Τζαμπαρίνι ήταν λάβρος κατά της ομάδας του μετά το 2-2 με την Τρεβίζο το Μάρτιο του 2005.
"Η Παλέρμο έχει προπονητή χωρίς μπαλάκια". Ο προπονητής που τα άκουσε... χονδρά από τον Τζαμπαρίνι ήταν ο Ντέλιο Ρόσι ύστερα από το 1-1 με τη Μπάρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε εκείνη την αναμέτρηση, η Μπάρι (υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν στη Serie B) κατάφερε να ισοφαρίσει αν και έπαιζε για 60 λεπτά με παίκτη λιγότερο.
"Θα πρέπει να μπουν φυλακή όλοι οι διαιτητές". Η δήλωση αυτή έγινε μετά από ήττα με 3-1 από την Κάλιαρι τον Ιανουάριο, με τον Τζαμπαρίνι να υποστηρίζει ότι ο διαιτητής πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης αφού ο Μάτρι που είχε ανοίξε το σκορ για την Κάλιαρι ήταν σε θέση οφσάιντ.
"Η πανουργία είναι χαρακτηριστικό των Ρουμάνων, το έχουν στο dna τους. Το αναπτύσσουν αφού είναι κομμάτι του ενστίκτου επιβίωσής τους". Αυτά τα λόγια βγήκαν από το στόμα του με στόχο τον Άντριαν Μούτου, που είχε σκοράρει για τη Φιορεντίνα στις 11 Μαρτίου 2007, την ώρα που παίκτης της Παλέρμο ήταν τραυματίας στο έδαφος. Η ρουμανική ομοσπονδία δεν βρήκε πάντως τόσο χαριτωμένο το ξέσπασμά του και απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη.
"Θα κόψω τα αρχ.... τους και θα τα φάω στη σαλάτα μου". Μνημειώδης ατάκα Τζαμπαρίνι το 2003, απευθυνόμενος (όχι και τόσο κομψά είναι αλήθεια) στους παίκτες του...
"Ο Γκουιντολίν θα αποχωρήσει από την Παλέρμο στο τέλος της σεζόν. Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν έχει μέλλον εδώ. Ήταν προφανές ότι σκόπευε μία ισοπαλία 0-0", δήλωσε ο Τζαμπαρίνι μετά από μία ήττα με 2-1 από τη Μίλαν τον Δεκέμβριο του 2004. Λίγους μήνες αργότερα ο Γκουιντολίν παραιτήθηκε έχοντας βγάλει τους ροζανέρι στην Ευρώπη μέσω της 6ης θέσης, με τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο να τον ξαναπροσλαμβάνει όμως άλλες 3 φορές (!) μέχρι το 2008.
"Καταστρέφει την ομάδα". Δήλωση Τζαμπαρίνι κατά του Γκουιντολίν τον Μάρτιο του 2007.
"Πάντα τον θαύμαζα". Δήλωση Τζαμπαρίνι υπέρ του Γκουιντολίν τρεις εβδομάδες αργότερα...
"Ο Μπαλοτέλι συμπεριφέρεται με αλαζονικό τρόπο, κοροϊδεύει τους αντιπάλους του. Τον αντιπαθεί για αυτό το λόγο όλη η Ιταλία, μαζί και εγώ. Ο ιταλικός λαός δεν είναι ρατσιστής. Ακόμα και οι μαύροι άνθρωποι στη Αφρική θα σφύριζαν τον Μπαλοτέλι για τη συμπεριφορά του". Στο κλαμπ των ορκισμένων εχθρών του "Σούπερ Μάριο" ανήκει μάλλον και ο Τζαμπαρίνι.
"Ποιο είναι το καλύτερο απόκτημα της Παλέρμο για τη σεζόν 2011-2012; Ο Πιόλι, θα μείνει για πέντε χρόνια". Ατάκα από Τζαμπαρίνι στην παρουσίαση του πρώην τεχνικού της Κιέβο, Στέφανο Πιόλι, στις αρχές του καλοκαιριού.
"Έκανα λάθος με τον Πιόλι. Πίστευα ότι θα ερχόταν να φέρει κάτι το διαφορετικό σε μία ήδη καλή ομάδα, που έχασε μόνο τον Παστόρε. Αποφάσισα να τον διώξω επειδή φοβήθηκα ότι θα υποβιβαστούμε...". Έτσι εξήγησε την απομάκρυνση Πιόλι από την ομάδα πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.
Όλοι οι τεχνικοί του Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι:
Στη Βενέτσια
1987-88: Φερούτσιο Ματσόλα
1988-89: Άλντο Τσεράντολα, Τζοβάνι Μπατίστα Φάμπρι\
1989-90: Αντόνιο Παζινάτο, Τάτο Σαμπαντίνι
1990-91: Αλμπέρτο Τζακερόνι
1991-92: Αλμπέρτο Τζακερόνι, Ρίνο Μαρκέζι, Αλμπέρτο Τζακερόνι
1992-93: Αλμπέρτο Τζακερόνι, Πιέτρο Μαρόζο, Αλμπέρτο Τζακερόνι
1993-94: Τζαμπιέρο Βεντούρα
1994-95: Τζαμπιέρο Βεντούρα, Τζίτζι Μαϊφρέντι, Τζαμπιέρο Βεντούρα, Γκαμπριέλε Τζερέτο
1995-96: Μπέπε Μαρκιόρο, Τζανφράνκο Μπελότο
1996-97: Τζανφράνκο Μπελότο, Βάλτερ Ντε Βέκι, Τζανφράνκο Μπελότο
1997-98: Βάλτερ Νοβελίνο
1998-99: Βάλτερ Νοβελίνο
1999-00: Λουτσιάνο Σπαλέτι, Τζουζέπε Ματεράτσι, Λουτσιάνο Σπαλέτι, Φραντσέσκο Όντο
2000-01: Τσέζαρε Πραντέλι
2001-02: Τσέζαρε Πραντέλι, Σέρτζιο Μπούζο, Τζουζέπε Ιακίνι
Στην Παλέρμο
2002-03: Ρομπέρτο Προύτσο, Έτζιο Γκλέρεαν, Ντανιέλε Αριγκόνι, Νέντο Σονέτι
2003-04: Σίλβιο Μπαλντίνι, Φραντσέσκο Γκουιντολίν
2004-05: Φραντσέσκο Γκουιντολίν
2005-06: Λουίτζι Ντελ Νέρι, Τζουζέπε Παπαντόπουλο
2006-07: Φραντσέσκο Γκουιντολίν, Ρέντσο Γκόμπο και Ροζάριο Περγκολίτσι, Φραντσέσκο Γκουιντολίν
2007-08: Στέφανο Κολαντουόνο, Φραντσέσκο Γκουιντολίν, Στέφανο Κολαντουόνο
2008-09: Στέφανο Κολαντουόνο, Νταβίντε Μπαλαρντίνι
2009-10: Βάλτερ Τζένγκα, Ντέλιο Ρόσι
2010-11: Ντέλιο Ρόσι, Σέρζε Κόσμι, Ντέλιο Ρόσι
2011-12: Στέφανο Πιόλι, Ντέβις Μαντζία
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: