Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ο "ασύλληπτος" Big Μac εκθέτει ξανά τις Αρχές!!

Με τον σταυρό στο χέρι δεν συνήθιζε να πηγαίνει ο Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης. Χρόνια τώρα. Κι ας είναι παπαδοπαίδι. Από μικρός ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Ή, μάλλον, το δικό του «πεζοδρόμιο».
Ο "ασύλληπτος" Big Μac εκθέτει ξανά τις Αρχές
Κι εκεί, ακόμα και τώρα, στα 56 του χρόνια, συνεχίζει να βαδίζει ο τέως (;) μεγαλοπαράγοντας της Καβάλας με το μακρύ κομπολόι, το τεράστιο πούρο και τη βαριά, έως και απειλητική φωνή?
Η σχέση του Μάκη Ψωμιάδη με την εκκλησία είναι στενή, ωστόσο, εσχάτως μπορεί κάποιοι να εικάσουν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης πιστεύει και στην αστυνομία. Στην ανικανότητά της, δηλαδή, που του επιτρέπει να παίζει μαζί της το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι».
Τη μία τον βρίσκουν, την άλλη τον ψάχνουν και τον κυνηγούν. Ακόμα και καθ' υπερβολή να ειπώθηκε από εκείνον το «εγώ, ρε παιδιά, στη Γλυφάδα και στο Π. Φάληρο έπινα τον καφέ μου», στο διάστημα της επί τριμήνου αναζήτησής του, κάτι δείχνει. Τι; Oτι (και) η Αστυνομία, πέραν της Δικαιοσύνης, δεν κάνει καλά τη δουλειά της.
Υπεράνω νόμων
Είναι άξιο απορίας πώς εσχάτως έχασαν από τα μάτια τους τον Μάκη Ψωμιάδη, όταν γνώριζαν, όλα τα επιτελικά της στελέχη, ότι μπορεί να του έβγαλαν τα «βραχιόλια», αλλά εκκρεμούσε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ύστερα από τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέως;
Και ως φαίνεται, όχι μόνον δεν παρακολουθούσαν τις κινήσεις του, αλλά τον άφησαν να δράσει όπως εκείνος νομίζει. Οπως εκείνος συνηθίζει να πράττει επί πολλά έτη, να είναι, δηλαδή, υπεράνω νόμων, καθώς ουδέποτε έχει περάσει στη «στενή».
Διότι μπορεί «της φυλακής τα σίδερα να είναι για τους λεβέντες», αλλά φαίνεται πως δεν είναι για τον τέως (;) μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Καβάλα, ο οποίος, παρότι έχει καταδικαστεί σε περίπου 23 χρόνια φυλάκισης για ποικίλα ποινικά αδικήματα, εξακολουθεί να απολαμβάνει την ελευθερία του, τα πούρα και την καλή ζωή και όλα να κυλούν όπως και πρώτα. Κι όμως, παρά τις καταδίκες του, ούτε μια μέρα φυλακή.
Εσχάτως άκουσε τον ανακριτή Γ. Κασίμη τη μία μέρα να του απαγγέλλει κατηγορία για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και την άλλη να τάσσεται κατά της προφυλάκισης του «πολιτικού κρατούμενου» Μάκη Ψωμιάδη, κατά δήλωση του ιδίου τη μέρα που οδηγούνταν στη ΓΑΔΑ.
Μέχρι που το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών άλλαξε την απόφαση, ταχθέν με την εισαγγελέα Αθηνά Θεοδωροπούλου περί προφυλάκισης του «Big Mac», επικρίνοντας ουσιαστικά τον ανακριτή Γ. Κασίμη, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την εισαγγελέα και είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος ο άλλοτε μεγαλοπαράγοντας της ΠΑΕ Καβάλα, με εγγυοδοσία 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Και μάλιστα η απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ήταν καταπέλτης για τον ανακριτή Γ. Κασίμη.
Εξέφρασαν αντίθεση
Η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου και οι τρεις δικαστές (Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Γεωργία Γκίκα και Ευθυμία Κούσβα), στις 40 δακτυλογραφημένες σελίδες που συνέταξαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του ανακριτή Γιώργου Κασίμη, απαρίθμησαν τις ενδείξεις ενοχής σε βάρος του Μάκη Ψωμιάδη, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «απολύτως αναγκαία» η προφυλάκισή του.
Για ποιον λόγο; Διότι, όπως αναφέρουν στο βούλευμα, «προκύπτει σκοπός φυγής» για τον Μ. Ψωμιάδη, εν αντιθέσει με τον 9ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Κασίμη που δεν βρήκε ενδείξεις ενοχής για τον Μ. Ψωμιάδη, ούτε τον θεώρησε ύποπτο φυγής. Πολλοί, δε, από τον δικαστικό χώρο εξέφραζαν την απορία τους για την απόφαση του ανακριτή, για τον οποίον έλεγε ότι αυτοαναιρείται, διότι ναι, μεν, τον άφηνε ελεύθερο, αλλά από την άλλη πρότεινε μεγάλη εγγυοδοσία (600.000 ευρώ) και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Πάντως, κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες, με αφορμή την απόφαση του Γ. Κασίμη, θεωρούν ότι η κρίση του δικαστή πρέπει να ελέγχεται μόνον στην περίπτωση που υπερβεί κάποια όρια και όχι για τη συνηθισμένη αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Εκτιμάται, δε, ότι στην εν λόγω υπόθεση δεν σημειώθηκε τέτοια υπέρβαση. Επίσης, επί του παρόντος δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναλάβει την υπόθεση εφέτης - ανακριτής, εκτός αν στο μέλλον διαπιστωθούν παραλείψεις, κενά ή καθυστερήσεις στην ανάκριση.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ
Ο «Big Mac», όπως τον προσφωνούν κάποιοι φίλοι του, είναι άνθρωπος της εκκλησίας.
Γι' αυτό, λίγες ώρες μετά τη διχογνωμία του ανακριτή Γ. Κασίμη και της εισαγγελέως Αθ. Θεοδωροπούλου και την αφαίρεση των χειροπέδων, πήγε σε μοναστήρι της Δράμας, κάτι που το συνηθίζει, για να ανάψει ένα κερί, να προσευχηθεί, ενώ είναι και από τους πιο συχνούς επισκέπτες του Αγίου Ορους.
Η σχέση με την εκκλησία. Ηταν, βέβαια, γιος παπά που λειτουργούσε σε εκκλησία της Ν. Φιλαδέλφειας, αλλά και ανιψιός αρχιμανδρίτη την εποχή της χούντας, οπότε υπάρχει εξήγηση για τις θρησκευτικές του συνήθειες.
Ομως ο «Αγαπούλας» πιστεύει και στο χρήμα, το οποίο από σχετικά μικρή ηλικία το έχει αποκτήσει. Και πάντα από τότε τον συντροφεύει, καθώς έχει καταφέρει, με όλους τους τρόπους, να γίνει οικονομικός παράγοντας αυτού του τόπου.
Η ΟΥΕΦΑ «ακύρωσε» τον ανακριτή
ΓΙΑ τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, οδηγό ώστε να ανατρέψουν την απόφαση του ανακριτή αποτέλεσαν οι εκθέσεις των ειδικών της ΟΥΕΦΑ: «Οι ειδικοί της ΟΥΕΦΑ εκτιμούν ότι η Καβάλα είναι ιδιοκτησία του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος ήταν και βασικός μέτοχος της ΑΕΚ και απέκτησε κακή φήμη, ενώ σύμφωνα με διαδόσεις έχει μπει στα αποδυτήρια διαιτητή και τον έχει απειλήσει.
Ο κ. Ψωμιάδης έχει κακή φήμη στον επιχειρηματικό κόσμο. Υπάρχουν νύξεις ότι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή, αλλά πήρε επίσημο έγγραφο από έναν γιατρό (σ.σ.: διώκεται στην υπόθεση των στημένων) το οποίο ανέφερε ότι είχε μία σπάνια ασθένεια, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη φυλακή», επεσήμανε στην πρότασή της η εισαγγελέας Αθ. Θεοδωροπούλου.
Οι ενδείξεις
Επίσης, η εισαγγελέας θεωρεί ότι για τον Μ. Ψωμιάδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», τις οποίες, προφανώς, δεν αξιολόγησε ο 9ος τακτικός ανακριτής. Αντιθέτως, η Αθ. Θεοδωροπούλου εκτιμά ότι ο Μ. Ψωμιάδης:
- Σχετίζεται με πολλές επιχειρήσεις, αν και σπάνια συνδέεται άμεσα με αυτές, επιλέγοντας για τη διοίκησή τους άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος
- Πληρώνει με μετρητά, μεταφέροντας τα χρήματα σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, όπως θρυλείται ότι έπραττε με τους ποδοσφαιριστές της Καβάλας ύστερα από επιτυχίες της ομάδας. Τότε που έμπαινε στα αποδυτήρια με σακούλες γεμάτες με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και τα μοίραζε στους παίχτες, μαζί με τα «μπράβο, αγαπούλες μου».
Η Αθ. Θεοδωροπούλου, λοιπόν, θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο απέφευγε τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με προφανή σκοπό να καλύπτει τα ίχνη του.
Eικονική αλλαγή
Ο Μάκης Ψωμιάδης αλλά κυρίως ο γιος του Σταύρος, που ήταν στη βιτρίνα της διοίκησης της Καβάλας, επιχείρησαν να σβήσουν τα ίχνη τους εκείνα που αφορούσαν την εμπλοκή τους με την ΠΑΕ. Ο υιός μπορεί να υποστήριξε ότι το 30% των μετοχών το παραχώρησε στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Χρήστο Ρέμμο και το υπόλοιπο 70% παραμένει σε μικρομετόχους (!), όμως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκρινε ότι η όποια αλλαγή έχει γίνει είναι εικονική. Το αυτό θεωρεί, βεβαίως, και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων.
ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΕΚ
Ο φτωχός οπαδός έγινε πλούσιος πρόεδρος.  Η πρώτη ποδοσφαιρική αγάπη του «Αγαπούλα» ήταν η ΑΕΚ, καθώς ο πατέρας του, όπως προείπαμε, ιερουργούσε σε ναό της Ν. Φιλαδέλφειας.
Ο Μάκης έγινε μέλος της Θύρας 21, συμμετείχε σε εκδρομές για να παρακολουθήσει αγώνες της αγαπημένης του ομάδας. Αρκετοί τον θυμούνται φαντάρο το 1973, ως συνοδό της ΑΕΚ, να πηγαίνει, για αγώνα, στη Λάρισα. Κατά την επιστροφή του πούλμαν, στη γέφυρα του Πηνειού, η αποστολή δέχθηκε επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα από οπαδούς της γηπεδούχου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μάκης, παρότι συνοδός, έπεσε από τους πρώτους στο πάτωμα του πούλμαν για να προστατευθεί. Θρυλείται, δε, ότι τω καιρώ εκείνω, έπειτα από κάθε αποστολή, οι ποδοσφαιριστές της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ διενεργούσαν έρανο μεταξύ τους και συγκέντρωναν χρήματα για εκείνον προκειμένου να τα φέρει βόλτα, να βγάλει τη βδομάδα.
Αργότερα, ύστερα από πολλές εβδομάδες -για την ακρίβεια 15 χρόνια-, ο Μάκης Ψωμιάδης δεν ήταν ο φτωχός συνοδός, αλλά ο πλούσιος παράγοντας.
Αρχικά, το 1988, ανέλαβε τη διοίκηση της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, πραγματοποιώντας ηχηρές μεταγραφές. Είχε πλειοδοτήσει ακόμα και του Γιώργου Κοσκωτά στη μεταγραφή του Νάσου Γαλακτερού, δίνοντας 170 εκατ. δρχ. στον Αμύντα, ενώ είχε κλείσει προπονητή τον Τόσιτς, με ετήσιες αποδοχές 30 εκατ. δρχ., που αποτελούσε ρεκόρ σε όλη την μπασκετική Ευρώπη.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο του 1987 ανακριτής από τη Γενεύη είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία της απάτης και πλαστογραφίας τίτλων, το οποίο ανέφερε: «Παρακαλούμε όπως αναζητήσετε, με σκοπό τη σύλληψη και έκδοση στη χώρα μας, τον Ελληνα υπήκοο Ψωμιάδη Χρυσόστομο. Χαρακτηριστικά: Υψος περίπου δύο μέτρα, σωματώδης (περίπου 130 κιλά), μαλλιά μαύρα, μεγάλο μουστάκι με κόκκινες ανταύγειες...».
Από τον Εθνικό στην... Καβάλα
Η ενασχόληση του Μάκη με τον αθλητισμό δεν σταματάει εδώ. Για δύο χρόνια (1999-200) έγινε αφεντικό της ΠΑΕ Εθνικός, το 2001 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ, το 2005 ανέλαβε τον Ακράτητο και από το 2006 είναι ο... αφανής ιδιοκτήτης της ΠΑΕ στη γενέτειρά του Καβάλα, επιτυγχάνοντας μέσα σε μία τριετία να την προβιβάσει από την Γ' Εθνική στη Σούπερ Λίγκα.
Στο διάστημα της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο απέκτησε πολλούς φίλους. Ενας εξ αυτών φέρεται να είναι ο Νικόλας Πατέρας, με τον οποίον, όπως κατέγραψε ο «υπερκοριός», είχε ουκ ολίγους διαλόγους. Κι επειδή «ο φίλος τω φίλω εν κινδύνοις γιγνώσκει», ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήγε στον ανακριτή και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μάκη Ψωμιάδη.
Πηγή: ethosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: