Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: «Δεν υπογράφω» - Όλι Ρεν: «Τότε δεν έχει 6η δόση»!

Σοβαρή εμπλοκή υπάρχει στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας για να μας δώσουν την έκτη δόση στην Ελλάδα, αλλά και να συνεχιστεί το πρόγραμμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος πως δεν προτίθεται να υπογράψει ένα τέτοιο χαρτί.
Μάλιστα, για τις γραπτές εγγυήσεις ήταν ξεκάθαρος και ο κ. Βενιζέλος στο υπουργικό ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει και ποιοί πέντε πρέπει να υπογράψουν, έτσι ώστε να μας εμπιστευτεί η τρόικα και να αποταμιευτεί επιτέλους η έκτη δόση, πριν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών.

Ο κ. Σαμαράς σε οργισμένο ύφος αναφέρει πως υπάρχει εθνική αξιοπρέπει και σημειώνει: "Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία".

Στην τοποθέτηση του κ. Σαμαρά άμεση ήταν η απάντηση του Όλι Ρεν από τις Βρυξέλλες, ο οποίος σχεδόν αστραπιαία ξεκαθάρισε ότι χωρίς υπογραφή δεν υπάρχει έκτη δόση.

Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία δήλωση στην οποία προέβη πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Όλι Ρεν, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης».

Πάντως, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο NewsIt αναφέρουν πως αυτή η δήλωση του κ. Σαμαρά έγινε προκειμένου να έρθει μία ώρα νωρίτερα η δανειακή σύμβαση στη Βουλή, να κυρωθεί από τους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας και έτσι η νέα κυβέρνηση πλέον να μην είναι απαραίτητη και να προκηρυχθούν εκλογές.

Φαίνεται πως αυτή η τοποθέτηση δείχνει άλλη μία κόκκινη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και για πολλούς θεωρείται πως είναι μία δήλωση για εσωκομματική κατανάλωση μιας και δέχεται τρομερές πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος κυρίως για τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων από πλευράς Ν.Δ. στη νέα κυβέρνηση.

Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω του NewsIt, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και στρέφονται πια ανοιχτά κατά του αρχηγού τους γιατί συμφωνούν με συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Πηγή: Newsit.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: