Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μικρότητες για το μικρό Ρόιτλινγκεν!!

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την απόρριψη του φιλικού με τη Ρουμανία στη Γερμανία, όχι όμως λόγω πολιτικής επικαιρότητας. Μία αγωνιστική νίκη επί των Γερμανών θα άξιζε πολλά περισσότερα από μία ακύρωση φιλικού στο μικρό Ρόιτλινγκεν.
Μικρότητες για το μικρό Ρόιτλινγκεν
Γράφει ο Γιώργος Βαβρίτσας...
Μπορεί εκ πρώτης όψεως η άρνηση της γερμανικής ομοσπονδίας και η απόρριψη του αιτήματος για το φιλικό της 15ης Νοεμβρίου στο Ρόιτλινγκεν να συνδέεται εύκολα στο νου αρκετών με την παρούσα πολιτική κατάσταση, αλλά μάλλον αδικούμε και μας αδικούν έτσι. Πιθανότερη δείχνει η άρνηση για εσωτερικούς λόγους.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Χαμένοι της υπόθεσης είναι πρώτοι απ’όλους οι Ελληνες ομογενείς, που ετοιμαζόταν για μία ακόμη φορά να βρεθούν κοντά στην Εθνική ομάδα, πέρα από οπαδικά πάθη και αντιπαλότητες. Στην ευρύτερη πειοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης ζουν πάνω από 70.000 Ελληνες, ενώ και στη γειτονική Βαυαρία άλλοι τόσοι.
Χαμένη οικονομικά και η ΕΠΟ, που σίγουρα από το εν λόγω φιλικό θα εισέπραττε στη Γερμανία περισσότερα απ’ότι σε ένα ελληνικό γήπεδο, καθώς ειδικά για το Καραϊσκάκη το όνομα της Ρουμανίας δεν είναι αυτό που λέμε «πιασάρικο», ενώ κι η ημερομηνία λίγο πριν από τα δυστυχώς σχεδόν καθιερωμένα επεισόδια του Πολυτεχνείου, κάθε άλλο παρά βοηθά.
Αλλά και οι παίκτες θα είχαν την ευκαιρία να δώσουν πανηγυρικό τόνο στην τρίτη συνεχόμενη πρόκριση σε τελική διοργάνωση Γιούρο. Αλλά ας πάμε στο κρίσιμο ερώτημα γιατί αρνήθηκαν οι Γερμανοί;
Το κακό τάιμινγκ: Την ίδια μέρα που κλήθηκε να αποφασίσει για το ελληνικό φιλικό η DFB είχε πολύ μεγαλύτερα βάσανα. Αποφάσισε και διεμήνυσε προς κάθε πλευρά ότι απαγορεύει κατηγορηματικά κάθε σκέψη νομιμοποίησης των βεγγαλικών στα γήπεδα, όπως επιθυμούσαν αρκετοί μεγάλοι σύνδεσμοι φιλάθλων εδώ και μήνες και σταδιακά τους τελευταίους μήνες, ενώ εισήγαγαν αργά αλλά σταθερά σε πολλά ματς τη χρήση τους.
Αποκορύφωμα η περασμένη Τετάρτη και το ματς Ντόρτμουντ-Δυναμό Δρέσδης για το κύπελλο Γερμανίας. Οι 12.000 οπαδοί της Δρέσδης αφού έκαναν με κάθε αρνητικό τρόπο εμφανή την παρουσία τους στην πόλη, στο γήπεδο αποδείχτηκαν Νοτιοευρωπαίοι κάνοντας εκτεταμένη χρήση βεγγαλικών.
Μπορεί να μας φαίνεται παράξενο, αλλά αρκετές ομάδες έχουν τιμωρηθεί για ένα και μόνο βεγγαλικό. Η Δυναμό αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο αποκλεισμού για τη διοργάνωση του Κυπέλλου 2012/13.
Η νεοσυσταθείσα Task Force κατά της αυξανόμενης βίας στα γήπεδα με τη συμμετοχή πολιτικής και ομοσπονδίας θα πρωτοσυνεδριάσει στις 14 Νοεμβρίου. Φανταστείτε μία μόλις μέρα μετά από τις αναμενόμενες δηλώσεις περί αμείλικτης στάσης, Ελληνες οπαδοί στο Ρόιτλινγκεν να έκαναν πάρτυ με καπνογόνα και βεγγαλικά. De facto ακύρωση όλης της επίδειξης δύναμης.
Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας: Επειδή θερμόαιμοι κουφιοκεφαλάκηδες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές η αστυνομία, που συνήθως σε τέτοια διεθνή φιλικά επί «ουδέτερου» εδάφους έχει τυπική και μικρή παρουσία, τώρα μάλλον θα έπρεπε να πάρει αυξημένα μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων με φόντο τα πολιτικά των ημερών. Κι αυτό σε μία εποχή, όπου και στη Γερμανία τα έξοδα αστυνόμευσης στα γήπεδα είναι θέμα έντονων και πολύπλευρων αντιπαραθέσεων.
Τα πανό με ναζιστικό περιεχόμενο, που όπως αυτό στο Ντόρτμουντ από δήθεν «έξυπνο» οπαδό του Ολυμπιακού, χάλασε την υποδειγματική συμπεριφορά 5-6.000 Ελλήνων στο ματς, που απόλαυσαν πριν και κατά τη διάρκεια του ματς ανενόχλητοι φορώντας τις αγαπημένες τους ερυθρόλευκες φανέλες τους στους δρόμους της πόλης. (Αραγε, στον Πειραιά ή γύρω από το Καραισκάκη πόσες φανέλες άλλων ομάδων επιτρέπονται;)
Πρέπει να καταλάβουμε ως Ελληνες, ότι οι Γερμανοί επί 60 και πλέον χρόνια πληρώνουν καθημερινά το παρελθόν τους και σίγουρα τέτοια πανό είναι «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Αφού μπορούμε και πιο έξυπνα, όπως ο εύθυμος Ελληνάρας που χτες στον περίγυρο του γηπέδου στο Ντόρτμουντ έβγαζε στιχάκια όπως το επίκαιρο «έχετε μία Μέρκελ άσχημη, χοντρή, ενώ εμείς Μιλένα και Ευα Καιλή».
Η μπουνιά του Ρουμάνου οπαδού, που έκανε μέσω ίντερνετ το γύρο του κόσμου φόβισε ακόμη περισσότερο τους πολύ προσεκτικούς ως υπερβολικούς μερικές φορές σε αυτά Γερμανούς, που βλέπουν ήδη διπλή εισαγόμενη απειλή... μετά τους αγανακτισμένους Ελληνες.
Το μικρό οικονομικό εύρος, διευκόλυνε σίγουρα τη γερμανική ομοσπονδία να μην πάρει το όποιο ρίσκο. Το γήπεδο της Ρόιτλινγκεν χωρά μόλις 15.000 οπαδούς κι αν υποθέσουμε ότι θα υπήρχε sold-out, όλη η φασαρία θα απέφερε μόλις λίγες χιλιάδες ευρώ στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία του κόσμου, με το ρίσκο να χάσει πολύ περισσότερα στο επικοινιακό κομμάτι. Με άλλα λόγια αν η ΕΠΟ ζητούσε την Μερσέντες-Μπεντς-Αρένα της Στουτγάρδης, σίγουρα το «όχι» θα ήταν πιο δύσκολο και επώδυνο.
Εν τέλει υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την απόρριψη και αδυνατώ να πιστέψω, ότι όλο ήταν μόνο μία μικρότητα, που σχετίζεται με την πολιτική επικαιρότητα. Οι πολυπληθείς φίλοι της Εθνικής θα πάνε και στην Αυστρία ή Ελβετία, αλλά σιγουρότατα και το καλοκαίρι σε Πολωνία/Ουκρανία για να χαρούν την ομάδα του Φερνάντο Σαντος. Κι εκεί μία καθαρά αγωνιστική νίκη επί των Γερμανών θα άξιζε πολλά περισσότερα από μία ακύρωση φιλικού στο μικρούλι ποδοσφαιρικά Ρόιτλινγκεν.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: