Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Αμυνα στη βία της εξουσίας!!

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί ζούνε στον κόσμο τους: "Υπάρχει το δικαίωμα της διαδήλωσης, υπάρχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, αλλά υπάρχουνε και όρια". Γράφει ο Κώστας Καίσαρης. 
Αμυνα στη βία της εξουσίας
"Δεν είναι δυνατόν να καταρρακώνονται οι θεσμοί και η Δημοκρατία. Να προκαλούνται επεισόδια. Να γίνονται επιθέσεις στους βουλευτές, καταλήψεις στα δημόσια κτίρια και να ματαιώνεται μέχρι και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου». Ποιος μπορεί να διαφωνεί με όλα αυτά; Θεωρητικά κανένας.
Οπως είπε άλλωστε κι ο Κ. Παπούλιας, ο λαός εκφράζεται με την ψήφο του. Οχι στο δρόμο. Ποιος τους είπε όμως ότι οι διαδηλώσεις είναι «πάμε μια βόλτα να φωνάξουμε και να ξεχαρμανιάσουμε;». Οταν ο άλλος είναι άνεργος, το μοναδικό του όπλο είναι η διαδήλωση. Οταν είναι συνταξιούχος και του κόβουνε τον 13ο και τον 14ο μισθό, θα τσαμπουκαλευτεί κι ας έχει καβατζάρει τα εξήντα. Και πολύ περισσότερο θα τσαμπουκαλευτεί ο πιτσιρικάς, που βλέπει ότι σε σχέση με το αύριο δεν έχει στον ήλιο μοίρα.
Δεν επιτίθεται ο κόσμος στις διαδηλώσεις. Αμύνεται στη βία της εξουσίας. Δεν τρελαθήκανε όλοι αυτοί να βγούνε ξαφνικά στους δρόμους. Δεν αντέχουνε άλλο. Κι είναι προφανές ότι ο θυμός ούτε συγκρατείται ούτε ελέγχεται. Εστω κι αν πρόκειται και για πρώην ΠΑΣΟΚτζήδες σαν κι αυτόν που κοπάνισε τον Μαγκούφη στα Τρίκαλα. Σαφώς και στην Αστική Δημοκρατία υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Ετσι είναι φτιαγμένοι οι κανόνες του παιχνιδιού. Και κάποιες φορές μάλιστα οι φτωχοί να γίνονται ακόμα φτωχότεροι. Αν, λοιπόν, μπορεί κάτι να κρατήσει τον κόσμο σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η δικαιοσύνη.
Οτι μπορεί να έχουμε προβλήματα, μπορεί να υποφέρουμε, αλλά υπάρχει κράτος δικαίου. Οι ένοχοι τιμωρούνται. Αυτό πέρα από την ικανοποίηση δημιουργεί και ελπίδα. Για ποια δικαιοσύνη όμως μιλάμε; Τώρα που είναι της μόδας οι διαμαρτυρίες στα γήπεδα, υπάρχει ένα προηγούμενο. Σε ματς ΑΕΚ - Βιγιαρεάλ κάποιος έβαλε ένα πανό: «Πόλεμος ενάντια στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ΑΕΚ21». Τον πιάσανε και σε τέσσερις μέρες δικάστηκε. Ποια ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου; Δεκαπέντε μήνες φυλακή! Γιατί κατά την κρίση του δικαστηρίου «το περιεχόμενο του πανό προκαλούσε δημόσια απείθεια κατά των νόμων και ειδικότερα του αθλητικού». Κι ο κατηγορούμενος «τέλεσε το έγκλημα της διέγερσης» κατά παράβαση του άρθρου 183 του ποινικού κώδικα. 
Με βάση τους νόμους τους, είναι όλοι τους ίδιοι
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Χωρίς μετατροπή και αναστολή. Η έφεση δηλαδή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο καταδικασθείς οδηγήθηκε στη φυλακή. Βγήκε ύστερα από πέντε μήνες όταν αθωώθηκε από το Εφετείο. Επρόκειτο για τον γνωστό αναρχικό Νίκο Κουνταρδά. Με τα δικαστήρια βέβαια να έχουν την υποχρέωση να κρίνουν όχι με το ποιος είναι ο κατηγορούμενος, αλλά για το τι έχει κάνει. Την ίδια ώρα για το χρηματιστήριο μπήκε μέσα μόνο η Μπουρμπούλια και για τη Ζίμενς κανένας.
Οπως κανένας δεν πλήρωσε για τη Ρικομέξ και το «Σάμινα». Πέρα όμως από τις χοντρές υποθέσεις, υπάρχουν και οι ψιλές. Η ποινή που έφαγε ο Μπατατούδης για υπεξαίρεση 2,5 δισ. δραχμών από τον ΠΑΟΚ: Δεκαετή κάθειρξη τον Μάρτιο του 2009. Δεν κάθισε όμως μέσα ούτε μία μέρα. Είχε προλάβει να την κοπανίσει. Στη Λιβύη ήτανε και τώρα με τις φασαρίες αποφάσισε να γυρίσει πίσω. Εκανε αίτηση, πήρε αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για τα δέκα χρόνια φυλάκισης, έδωσε είκοσι χιλιάρικα εγγύηση κι είναι ελεύθερος κι ωραίος. Και δεν λέω ότι σώνει και καλά ο Μπατατούδης πρέπει να μπει μέσα. Λ
έω για την εντύπωση που δημιουργείται. Πέντε μήνες μέσα για ένα πανό, ούτε πέντε λεπτά για δυόμισι δισ. Σε τι να πιστέψει, λοιπόν, ο κόσμος και πώς να συγκρατηθεί; Ούτε πείθουν οι πολιτικοί όταν λένε «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Αυτό θα ίσχυε αν είχαν φροντίσει να τιμωρηθούν όσοι είναι ένοχοι. Αυτοί που αποδεδειγμένα λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα και χρεοκόπησαν τη χώρα. Αν είχαν επιβληθεί ποινές, πράγματι θα ήταν ορατός ο διαχωρισμός: Οι κακοί στη φυλακή, οι καλοί στη Βουλή. Οταν όμως με τους νόμους που οι ίδιοι έχουν φτιάξει δεν τιμωρείται κανένας, πράγματι είναι όλοι ίδιοι. Των κομμάτων εξουσίας και των παραφυάδων τους, για να μην παρεξηγιόμαστε. Χαίρετε.
Η περίπτωση Μπέου και οι εύλογες απορίες
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ο Αχιλλέας Μπέος έχει ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες προφυλάκισης. Κι όταν μιλάμε για δικαιοσύνη οι αποφάσεις δεν παίρνονται με βάση την εικόνα που έχει και βγάζει ο κατηγορούμενος. Μετράνε μόνο τα στοιχεία. Το αν ο Μπέος είναι προκλητικός και αντιπαθής είναι άλλο θέμα. Το αν είναι αθώος ή ένοχος θα το βρουν οι δικαστές που θα τον δικάσουν. Κι έχει πολλά στην πλάτη του. Τι έχει προκύψει όμως εις βάρος του στην υπόθεση των «στημένων» πέρα από τις συνομιλίες; Εχουν περάσει τέσσερις και πλέον μήνες και οι έρευνες δεν έχουν βγάλει τίποτα. Ούτε λεφτά βρέθηκαν ούτε έστω κι ένας δεν έχει καταθέσει κάτι εις βάρος του. Για τα κακουργήματα που τον βαραίνουν θ' αποφασίσει όπως είπαμε η Δικαιοσύνη. Με ποια κριτήρια όμως παραμένει προφυλακισμένος;
Η περίπτωση Μίχα και ο διορισμός στον ΕΦΕΤ
Ο ίδιος ο ανακριτής είναι που λέει ότι όσο κι αν ψάχνει δεν μπόρεσε να βρει τίποτα. Ούτε μέσω του ΣΔΟΕ ούτε μέσω της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες. Ούτε το ταξίδι του στη Χάγη έβγαλε κάτι ούτε οι έρευνες στην Κύπρο. Το να παραμένει ο Μπέος μέσα επειδή έχει ξεφύγει ο Ψωμιάδης δεν έχει σχέση με τη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, είναι κι άλλοι που κατηγορούνται για κακουργήματα.
Οπως ο Γιάννης Μίχας, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές για δήμαρχος Πειραιά. Με την κ. Παπανδρέου να χειρίζεται επίσης την υπόθεση, είναι μπλεγμένος με τα υποβρύχια την περίοδο που ήταν συνδικαλιστής στα Ναυπηγεία. Και τον έχουνε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί για δωροδοκία, απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οχι μόνο προφυλακισμένος δεν είναι, αλλά ο Λοβέρδος τον έχει διορίσει και πρόεδρο στον ΕΦΕΤ. Και τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός μίλαγε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ήταν στα έδρανα της Βουλής πρώτη μούρη.
Τον... έφαγε ο Λαζόπουλος
ΣΗΜΕΙΑ των καιρών. Και από τον Λαζόπουλο έχασε την Τρίτη το βράδυ ο Ολυμπιακός. Στο 41% ήταν η τηλεθέαση του «Αλ Τσαντίρι», στο 31% του Ντόρτμουντ - Ολυμπιακός, ενώ 21% κάνανε οι «Ράδιο αρβύλα». Κι όχι ότι είναι μικρό το 31% για ποδοσφαιρικό ματς. Μιλάμε όμως για Ολυμπιακό. Απ' ό,τι φαίνεται λοιπόν ο κόσμος δεν είναι πλέον τόσο ζεστός με την μπάλα. Κι αυτό φαίνεται κι από τα ματς της Εθνικής. Κυριαρχούν τα προβλήματα. Κι εν μέσω αυτών των προβλημάτων προτιμάει τον Λαζόπουλο. Και να τον βλέπει δηλαδή που βρίζει την κυβέρνηση και τους πολιτικούς, αλλά και να γελάει με τα αστεία του.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: