Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της δραχμής»!

Επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου ζήτησε την παραίτηση, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Να δώσει ο ελληνικός λαός τη λύση» το αίτημα του αρχηγού της Ν.Δ.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να εισπράξει την απάντηση της Βάσως Παπανδρέου: «Eίστε εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι για την παράταξη και τη χώρα».

Σε πολύ έντονο κλίμα ολοκληρώθηκε η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του κόμματός του. Αφενός γιατί θα αποτελέσει την εγγύηση για τη σταθερότητα στη χώρα και αφετέρου θα του δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Πάντως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο αποστασιοποιημένος σε σχέση με το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι «η απόφαση για το αν ή όχι θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν και είναι δική μας. Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι δικό μας θέμα. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είμαστε εμείς. Τον πόλεμο τον δίνουμε με όλο τον ελληνικό λαό, είμαστε στρατιώτες σε αυτήν τη μάχη. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε».

Ωστόσο, στο τέλος της ομιλίας αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το λόγο ότι δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να μιλήσουν.

Παρόλα αυτά, η Άννα Διαμαντοπούλου -αρχικά- αναφερόμενη προς τον κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ στο να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, ενώ στη συνέχεια η Βάσω Παπανδρέου καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού με βαρείς χαρακτηρισμούς: «Λυπάμαι, γιατί με την απόφαση που πήρατε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και με όσα είπατε εδώ, φαίνεται να έχετε χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Είστε εκτός τόπου και χρόνου. Λυπάμαι για την παράταξη και τη χώρα».

Στο ενδιάμεσο, αμέσως μετά την ομιλία του Παπανδρέου, στο βήμα είχε ανέβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, απαρίθμησε τα 10 βήματα που θα πρέπει να προηγηθούν προκειμένου να εξασφαλίσει η Ελλάδα την απαιτούμενη σταθερότητα, την εκταμίευση της 6ης δόσης, ώστε αργότερα να προκηρυχτούν εκλογές.

«Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση σταθερή, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η 6η δόση πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Η νέα σύμβαση να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή. Η κυβέρνηση και η χώρα ανακοινώνει επισήμως ότι δεν πάμε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ήταν τα λόγια του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας την παραίτησή του, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την άμεση παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον «πρωθυπουργό της δραχμής». Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά μεταβατική κυβέρνηση και όχι οικουμενική, ενώ με το που τελείωσε την ομιλία του, η κοινοβουλευτική του ομάδα αποχώρησε από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Είπα στον Παπανδρέου να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές. Η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό της χώρας. Προσπαθεί να μας πείσει ότι κόντεψε να διαλύσει το σύμπαν για να εξασφαλίσει τη συμφωνία μου σε αυτό που εδώ και δέκα ημέρες έλεγα ότι είναι αναπόφευκτο. Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του ο Γ. Παπανδρέου κατάλαβε λάθος. Είπε στους ξένους ότι οι Έλληνες δεν θέλουν το ευρώ, αυτός, ο πρωθυπουργός της δραχμής»!

«Δώσατε σήμερα κ. Παπανδρέου και κ. Σαμαρά την απόλυτη βεβαιότητα στον ελληνικό λαό ότι ζείτε και κινήστε στον αστερισμό της παράνοιας», είπε από το βήμα της Βουλής την ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, όπου στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επικοινωνήστε επιτέλους με τη λογική, στηρίξτε επιτέλους του Έλληνες, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα, σώστε την Ελλάδα, τίποτα περισσότερο».

«Ζητάμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές χωρίς να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση», ανέφερε κατά την ομιλία της στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: