Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Οι ομάδες δεν είναι βιτρίνα και ...χλίδα!

Κοιτάς και ξανακοιτάς τα ονόματα που συνθέτουν το ρόστερ του και κάτι δεν σου βγαίνει στη σούμα. Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος.
Οι ομάδες δεν είναι βιτρίνα και ...χλίδα!
Βλέπεις το απόλυτο νούμερο σύμφωνα με το οποίο το transfermarket έχει υπολογίσει την τρέχουσα αξία του (μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ και κάτι ψιλά) και συμπεραίνεις πως τελικώς τα χρήματα εκτός από αγάπη δεν αγοράζουν και επιτυχίες. Διότι αν δεν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε πώς ο ΑΠΟΕΛ φιγουράρει στην πρώτη θέση του ομίλου του μπροστά από Πόρτο, Ζενίτ και Σαχτάρ;
Εχουμε να κάνουμε με την αγαθή πρόθεση μιας ανεξήγητης ρέντας που όπως του ήρθε, έτσι και θα του φύγει; Πρόκειται για απλή περιπτωσιολογία από αυτές που κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ; Πολλές φορές οι καλύτερες απαντήσεις δίνονται στο γήπεδο. Και εκεί η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν δείχνει να ποντάρει στη συγκυρία, αλλά παίζει στα ίσα όλα τα χαρτιά που διαθέτει.
Θα μπορούσε να κάνει εκπτώσεις, αλλά δεν δείχνει να το επιδιώκει. Κρατάει εδώ και χρόνια ένα σταθερό σύστημα-ευαγγέλιο (4-2-3-1 για τους λάτρεις των τεχνικών αναλύσεων) και απλώς αλλάζει τα πρόσωπα μέσα στο γήπεδο. Το παράδοξο είναι ότι δεν μιλάμε για μια ομάδα που έχει έναν σταθερό κορμό εδώ και χρόνια. Παίκτες έρχονται και παίκτες φεύγουν. Μάλιστα έχει αξία να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έρχονται και από πού.
Εδώ όντως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο,τι δεν «περπάτησε» στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ κάνει υψηλές πτήσεις. Οποιος είδε το όνομά του να γίνεται περίγελος στα μέρη μας, στη Μεγαλόνησο το αναβαπτίζει και στο Τσάμπιονς Λιγκ το επικυρώνει.
Ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς φαίνεται πως έχει βρει στην Κύπρο το καλύτερο καταφύγιο που εδώ δεν του το πρόσφερε κανείς. Και κάπως έτσι χτίζεται μια ομάδα της οποίας ο ορίζοντας δεν είναι μακρύς, αλλά το παρόν της πηγαίνει αρκετά μακριά. Πολλά συμβόλαια παικτών του τρέχοντος ρόστερ ολοκληρώνονται το 2013 και είναι βέβαιο (βάσει της ηλικίας κάποιων εξ αυτών) πως θα αποχαιρετήσουν. Ετσι όπως εξελίσσεται το σύστημα του ΑΠΟΕΛ μάλλον πάλι από τα αζήτητα της Super League θα επανδρώσει το πλοίο του. Και όπου τον βγάλει...
Το αβίαστο συμπέρασμα από την περίπτωσή του; Το άλλοθι με τα χρήματα, τα μπάτζετ, τα ηχηρά ονόματα και τις μεταγραφές αεροδρομίου είναι καλό για λαϊκή κατανάλωση και για να γεμίζουν οι σελίδες των εφημερίδων και ο αέρας των ραδιοφώνων, όμως στην πραγματικότητα εντελώς άλλα πράγματα μετρούν στην επιτυχία μιας ομάδας.
Οποιος πιστεύει στη λάμψη της οικονομικής άνεσης, τότε ας στολίσει βιτρίνα. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες φτιάχνονται κάπως αλλιώς...
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: