Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Θέλει πάση θυσία τη νίκη στην "Ελλάδα του ευρωπαϊκού Βορρά"

Μια επιτυχία απόψε θα έχει για τον Δικέφαλο πολλαπλό αντίκτυπο σε αγωνιστικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Θέλει πάση θυσία τη νίκη στην "Ελλάδα του ευρωπαϊκού Βορρά"
Μόνο που οι φίλοι μας οι Ιρλανδοί είναι πολύ περήφανοι για να παραδοθούν αμαχητί.
Το Δουβλίνο και γενικά οι Ιρλανδοί εντυπωσιάζουν με τη διαφορετικότητάς του σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Βόρειας Ευρώπης. Μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα αυτή η χώρα ως «η Ελλάδα του ευρωπαϊκού Βορρά». Λατρεύουν το αλκοόλ, το ξύλο, τις γυναίκες. Τα θηλυκά τους δεν απέχουν πολύ από αυτήν τη διαδικασία, τα μπαρ είναι γεμάτα και βέβαια περνούν και αυτοί οικονομική κρίση.
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως πρωτοσέλιδα εφημερίδων είχαν φόρα παρτίδα το δικό μας παλικάρι, τον Γιωργάκη τον GAP. Τα ΜΜΕ έχουν πανικοβληθεί από την πρόταση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Οχι όμως ο κόσμος. Συμβιβασμένος με την ιδέα πως οι αξίες της ζωής αρχίζουν και τελειώνουν σε μία καλή σούρα, σε ένα καλογραμμένο βιβλίο, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν ασχολούνται καν με το σημερινό παιχνίδι.
Ακόμη και οπαδοί της Σάμροκ έλεγαν το βράδυ της Τρίτης πως το «μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να φτάσουμε σπίτι μας το πρωί». Ιδανική πόλη για τον ΠΑΟΚ η συγκεκριμένη. Ακόμη και το κέντρο, όπου υπήρχαν ανοιχτά μέχρι αργά τα μπαρ, οι γνωστές παμπ, ήταν ίδιο με τα Λαδάδικα.
Οι Ιρλανδοί είναι φιλέλληνες γιατί, προφανώς, σιχαίνονται τους Βορειοευρωπαίους. Χώρα η οποία έμεινε ουδέτερη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί δεν μπορούσε να διαλέξει ποιον μισεί περισσότερο: τους Αγγλους ή τους Γερμανούς;
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΠΑΟΚ καλείται σήμερα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σάμροκ για να ελπίζει πως θα περάσει στους «32» του Europa League. Για την ακρίβεια, με νίκη διατηρεί το πάνω χέρι σε σχέση με τη Ρούμπιν Καζάν, «πατώντας» στην ισοπαλία που πήρε στα βάθη της Ρωσίας πριν από περίπου έναν μήνα.
Την ίδια ώρα ο Δικέφαλος θα λοξοκοιτάζει και προς το Καζάν, όπου η Ρούμπιν υποδέχεται την Τότεναμ. Δεν θέλει με τίποτα νίκη των Ρώσων. Το πράγμα μπερδεύεται πολύ αν οι Ρώσοι τα καταφέρουν. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν ο ΠΑΟΚ νικήσει απόψε, θα παίξει στην Τούμπα εναντίον της Ρούμπιν για ένα μόνο αποτέλεσμα: τη νίκη.
Αν όμως οι Ρώσοι δεν νικήσουν τους Αγγλους (πάντα με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος δεν θα σκοντάψει με τους Ιρλανδούς και υπολογίζοντας ότι θα ηττηθεί στο Λονδίνο από τα Σπιρούνια), τότε ο Δικέφαλος θα θέλει δύο αποτελέσματα στην Τούμπα. Κάτι που και τακτικά βολεύει.
Ωστόσο μια νίκη απόψε για τον ΠΑΟΚ δεν θα έχει ευεργετικές συνέπειες μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Θα έχει ανάλογες θετικές επιπτώσεις ως προς τη σχέση του με τον κόσμο, αφού θα δώσει και πάλι όραμα στους οπαδούς του ως προς τα οικονομικά του, αφού θα εξακολουθήσει να διεκδικεί το διόλου ευκαταφρόνητο μπόνους της πρόκρισης στην επόμενη φάση (1 εκατ. ευρώ και κάτι), και ως προς την ψυχολογία της ομάδας έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα χωρίς νίκη.
Την ίδια ώρα ο Λάσλο Μπόλονι χρειάζεται να κερδίσει χρόνο. Ακόμα δεν έχει μάθει πλήρως την ομάδα του, ακόμα δεν έχει δείξει σημάδια εμπιστοσύνης στο ρόστερ του, ακόμα και δεν έχει καταφέρει να πάρει το μάξιμουμ από σημαντικούς παίκτες του. Κορυφαίοι μέχρι τώρα είναι μονίμως αυτοί που πέρυσι ήταν ρολίστες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος σήμερα να κερδίσει μέσα στην έδρα των Ιρλανδών. Οι οποίοι, όσο φίλοι μας και να είναι, το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι η χώρα τους και το πώς αυτή θα κάνει ένα βήμα μπροστά, ακόμη και σε επίπεδο ποδοσφαιρικό. Και γι’ αυτό χρειάζονται προσοχή.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: