Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στα ντέρμπι, οι προπονητές κοιτάζουν πρώτα τις άμυνες!!

Ο Τοροσίδης «ετοιμάζεται» για τον Λέτο και ο Σιμάο για τον Ιμπαγάσα, αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ. Γράφει ο Βασίλης Παπανικολάου.
Στα ντέρμπι, οι προπονητές κοιτάζουν πρώτα τις άμυνες
Πράγμα που σημαίνει ότι πρώτος στόχος Βαλβέρδε και Φερέιρα θα είναι το μηδέν στην άμυνα και όχι «να βάλουμε τουλάχιστον ένα γκολ παραπάνω από τον αντίπαλο»
Βάσει της εικόνας που έχουν δείξει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, η λογική λέει ότι το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό θα βγάλει και καλό ποδόσφαιρο. Δεν θα είναι δηλαδή ματς του «όποιος το βάλει πρώτος», και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνάγεται αυτό το συμπέρασμα. Πρώτος και καλύτερος είναι διότι αυτό λένε οι αριθμοί και τα στατιστικά.
Ο Παναθηναϊκός, καταρχήν, δεν έχει παίξει φέτος κανένα παιχνίδι στο οποίο δεν έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δύο γκολ. Και δύο γκολ σε ματς των Πρασίνων σημειώθηκαν μόνο στα εκτός έδρας με την Κέρκυρα (0-2) και τον Ατρόμητο (1-1). Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, η ομάδα του Φερέιρα πήγαινε το ματς στο «4-6 γκολ», όπως το λογαριάζουν οι παίκτες στο Στοίχημα. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Ολα τα παιχνίδια του έγιναν over, εκτός από το εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ, το οποίο έμεινε στα δύο γκολ (1-1).
Οι αριθμοί λένε επίσης ότι, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός, αδυνατούν να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα. Σε επτά ματς, οι Ερυθρόλευκοι το κράτησαν μόνο μία φορά (0-3 με Πανιώνιο) και οι Πράσινοι μόλις δύο (0-2 στην Κέρκυρα και 4-0 με Εργοτέλη). Αυτά λέει η στατιστική για τις ομάδες του Βαλβέρδε και του Φερέιρα και γι’ αυτό πολλοί περιμένουν να μπουν αρκετά γκολ και σε αυτό το ματς, έστω και αν πρόκειται για ντέρμπι.
Προσωπικά, δεν μπορώ να συμφωνήσω απόλυτα με αυτά τα συμπεράσματα. Και αυτό διότι, όταν αγωνίζονται μεταξύ τους ομάδες του over, η πιθανότητα αλληλοεξουδετέρωσης είναι πολύ μεγάλη. Ο λόγος είναι απλός: οι ομάδες θεωρούν δεδομένο ότι θα σκοράρουν και αρχίζουν να «φορτώνουν» το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στην άμυνα. Το διαπιστώνουμε και τώρα, λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.
Οι εφημερίδες και οι οπαδοί του Ολυμπιακού παροτρύνουν τον Τοροσίδη να «σβήσει» τον Λέτο (έστω και αν ο Αργεντινός δεν παίζει πια στα αριστερά), ενώ οι Πράσινοι έχουν ρίξει την προσοχή τους στο πώς θα περιορίσουν το δημιουργικό μυαλό του Ιμπαγάσα, παίκτη τον οποίο θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή για την άμυνά τους. Αυτό αποδεικνύει εκείνο που λέγαμε πιο πάνω: οι δύο πιο επιθετικές ομάδες του πρωταθλήματος ρίχνουν τη μεγάλη προσοχή τους στην άμυνα και όχι στον τρόπο που θα μπορέσουν να πετύχουν περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο.
Αυτό συμβαίνει παντού και πάντοτε, στις κόντρες φύσει επιθετικών και παραγωγικών ομάδων. Επαναλαμβάνω ότι η στατιστική λέει «πολλά γκολ» το ερχόμενο Σαββάτο στο Καραϊσκάκη. Οι προπονητές, όμως, ετοιμάζουν τις ομάδες τους με βασικό στόχο να μη δεχθούν γκολ. Θα δούμε τι τελικά θα επικρατήσει.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: