Η οικονομική κρίση έχει πλήξει το ποδόσφαιρο. Αρκετοί παίκτες αποχώρησαν για να «επιβιώσουν» οι ομάδες, αλλά συνεχίζονται τα προβλήματα! Δείτε την οικονομική κατάσταση όλων των ομάδων.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές ΠΑΕ, αντικατοπτρίζεται τόσο στην αγωνιώδη αναζήτηση επενδυτή, όσο και στις αποχωρήσεις παικτών. Το κλείσιμο της κάνουλας από τον ΟΠΑΠ και τα περιορισμένα έσοδα από εισιτήρια και χορηγούς, όπως και το ότι τα περίπου 10 εκατομμύρια από τα 44 που λαμβάνει συνολικά η Σούπερ Λιγκ από τα τηλεοπτικά συμβόλαια διατίθενται για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, έχουν κάνει την... επιβίωση δύσκολη.

 Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αποτελούν τους «μεγάλους» που συχνά-πυκνά μπλέκουν σε διοικητικά σενάρια, χωρίς ωστόσο επί της ουσίας να υπάρχει κάποια αλλαγή. Ο «δικέφαλος» του Βορά αναγκάστηκε από την κατάσταση να παραχωρήσει τους Βιεϊρίνια και Κοντρέρας, ενώ οι «πράσινοι» είχαν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση ήδη από το καλοκαίρι, με τις φυγές των Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σισέ, Τζόρβα και Μάτος να αποτελούν... μονόδρομο με την παρούσα οικονομική κατάσταση της ομάδας. «Ανάσα» ήταν για την Ένωση η πώληση του Σκόκο. Στον Άρη έχει ξεκινήσει προσπάθεια «ψαλιδιού», από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και έσοδα από την Ευρώπη και το άνοιγμα υπολογίζεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πανιώνιος και ΟΦΗ αποτελούν δύο από τις υπόλοιπες ομάδες της Λίγκας που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και συνάντησαν την εσχάτη λύση του πρωτοδικείου, όντες ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι κυανέρυθροι μάλιστα προχώρησαν σε γερές εκκαθαρίσεις, απομακρύνοντας τους Ριέρα, Εστογιάνοφ και Κουμορτζί.

Από την άλλη, υπάρχουν και ομάδες όπως ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός, η Σκόντα Ξάνθη, η Κέρκυρα, ο Εργοτέλης και ο Αστέρας Τρίπολης, που με σωστή διαχείριση έχουν καταφέρει να γίνουν βιώσιμοι. Λεβαδειακός και Δόξα ανέβηκαν από το... παράθυρο και προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ ο Ολυμπιακός αποτελεί μία... κατηγορία μόνος του. Τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ και... προσεχώς από το Γιουρόπα, οι χορηγοί, αλλά και το γεγονός ότι έχει σταθερή διοίκηση τον έχει κάνει να κινείται σε άλλο επίπεδο και να θυμίζει τις μεγάλες ΠΑΕ των... προηγούμενων χρόνων.

Μάλιστα, όπως παρουσιάζει η Καθημερινή στο διάγραμμα που ακολουθεί, τα έξοδα των ΠΑΕ συνεχίζουν να είναι αρκετά. Τα επιπλέον έξοδα του Ολυμπιακού αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια, των ώρα που στον Παναθηναϊκό δεν ξεπερνούν τα 20! Στα 21 εκατομμύρια τα χρήματα για τις αποδοχές παικτών/προπονητών και τα έξοδα της εφορίας για τους «ερυθρόλευκους», στα 16 για τους «πράσινους». ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ξοδεύουν περίπου τα ίδια για συμβόλαια, ο Άρης βρίσκεται λίγο πιο κάτω και στη συνέχεια τα μπάτζετ πέφτουν αισθητά!


Οι πιο ακριβοπληρωμένοι κάθε ομάδας

Όλοφ Μέλμπεργκ (Ολυμπιακός)- 1.700.000
Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός) -1.075.000
Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ) 800.000
Εϊντούρ Γκούντγιονσεν (ΑΕΚ) 650.000
Νέρι Καστίγιο (Άρης) 550.000
Ντέβιντ Κρικβέλια (Πανιώνιος) 400.000
Άγγελος Χαριστέας (Πανατωλικός) 360.000
Ζαουάντ Ζαϊρί (ΠΑΣ Γιάννινα) 320.000
Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος) 300.000
Χακόμπο (Αστέρας Τρίπολης) 180.000
Μάουρο Πόι (Σκόντα Ξάνθη) 200.000
Σέρχιο Λεάλ (Εργοτέλης) 160.000
Γιώργος Μπάρκογλου (Κέρκυρα) 160.000
Βαγγέλης Μάντζιος (ΟΦΗ) 130.000
Στέφανο Ναπολεόνι (Λεβαδειακός )90.000
Πέτρος Κανακούδης (Δόξα Δράμας) 35.000  gazzetta gr