Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ξεπέρασε τα όρια και "κάηκε" ο Ξενιάδης!!

Ο Γιάννης Ξενάκης γράφει για την εμφάνιση-έκπληξη του Σαλιαρέλη στο πλευρό του Ξενιάδη

Ξεπέρασε τα όρια και "κάηκε" ο Ξενιάδης
Οταν σ' ένα ραντεβού αγοραπωλησίας εμφανίζει στο πλάι του τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού με το βεβαρυμένο παρελθόν, τότε το πράγμα όζει. Και το ότι ο Αδαμίδης συνομίλησε μαζί τους καταδεικνύει την τραγική θέση της ΑΕΚ.
Η φιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα και δεν θα μπω στη διαδικασία να σκεφτώ "δείξε μου ποιος είναι ο φίλος σου, να σου πω ποιος είσαι." Υπ' αυτή έννοια ο Βασίλης Ξενιάδης, ασφαλώς και μπορεί να είναι φίλος με όποιον θέλει. Ακόμα και με τον Αργύρη Σαλιαρέλη.
Από τη στιγμή όμως που, σ' ένα ραντεβού αγοραπωλησίας των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ, αντί να ρίξει στο τραπέζι τα δέκα εκατομμύρια, εμφανίζει στο πλάι του ως "φίλο και συνέταιρο" τον προ 20ετίας πρόεδρο του Ολυμπιακού με το βεβαρυμένο παρελθόν, τότε το πράγμα όζει. Γίνονται συνειρμοί, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα (ίσως και αυθαίρετα, δεν έχει σημασία) που σ' οδηγούν σε έναν και μόνον δρόμο: "Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω!"
Ο Ξενιάδης είναι μέχρι στιγμής υπόθεση μιας εβδομάδας για την ΑΕΚ. Το ευτύχημα είναι ότι δεν πήγε κάτι άλλο πίσω, δεν χάλασε κάποιο άλλο ντιλ, για τον απλούστατο λόγο ότι η διοίκηση δεν έχει απ' αλλού κάτι χειροπιαστό. Μια συγκεκριμένη λύση. Πρόταση, σε προφορικό επίπεδο μέχρι τώρα, είναι μονάχα του Ξενιάδη. Πρόταση που στην αρχή γέμισε ελπίδες, στην πορεία εξελίχθηκε σε σαφάρι αποκαλύψεων για το παρελθόν του επιχειρηματία και σήμερα είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Και σκοτεινά σημεία.
Ο Σαλιαρέλης που το απόγευμα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι πήγε στη συνάντηση, όχι επειδή θέλει να ανακατευθεί με την ΑΕΚ, αλλά ως "έμπειρος ποδοσφαιρικός παράγοντας" για να προστατέψει (!!) τον φίλο του, είναι ένα απ' αυτά τα σκοτεινά σημεία. Που παγώνουν και σοκάρουν τον απλό φίλαθλο της ΑΕΚ. Και το γεγονός ότι ο Αδαμίδης, δεν αποχώρησε από το πρώτο λεπτό αλλά κάθισε και συνομίλησε για μισή ώρα με την πλευρά Ξενιάδη, παρόντος του Σαλιαρέλη, καταδεικνύει την τραγική θέση της ΠΑΕ. Τον πάτο τον οποίο έχει πιάσει.
Δεν έχει καμιά σημασία αν ο Σαλιαρέλης, έχει αθωωτικές αποφάσεις στα δικαστήρια, όπως διατείνεται ο Βασίλης Ξενιάδης. Στη συνείδηση του κόσμου, το όνομα του πάλαι πότε "βασιλιά των ρουμπινιών", είναι συνυφασμένο με πρακτικές, μεθόδους και αντιλήψεις (στο χώρο του ποδοσφαίρου) που δεν έχουν καμία, μα καμία θέση στη σημερινή εποχή. Ο άνθρωπος που όταν πούλησε τον Ντέταρι στην Μπολόνια έκανε τη δήλωση του αιώνα ("ο Ντέταρι ζήτησε από μόνος του να φύγει επειδή είναι Ούγγρος" και "ο Ντέταρι δεν ήθελε να μείνει γιατί ο νέος προπονητής είναι Σοβιετικός και οι Σοβιετικοί είχαν σκοτώσει τον παππού του στον πόλεμο"), που το όνομα του έγινε σύνθημα στο Καραϊσκάκη όταν τα μεγάφωνα ανακοίνωσαν ότι χάθηκε πορτοφόλι ("Αργύρη καρ... φερ' το πορτοφόλι"), ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε (Ιανουάριος του 1992) κακήν κακώς από τον Ολυμπιακό και μόνον για λόγους ηθικής τάξεως δεν μπορεί να κάνει δημόσιες εμφανίσεις από τις οποίες πιθανώς να κριθεί το παρόν και μέλλον της ΑΕΚ. Στα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή μπορεί να νταραβερίζονται και είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους. Μέχρι εκεί όμως, ούτε εκατοστό παραπάνω.
Ο Ξενιάδης έχοντας πάρει αγκαζέ τον Σαλιαρέλη, ξεπέρασε τα όρια της γραμμής και προκαλεί το κοινό αίσθημα. Επί της ουσίας "κάηκε". Ο ΑΕΚτζής δεν μπορεί και δεν θέλει να ακούει για Σαλιαρέληδες, δεν επιθυμεί λύσεις αμφιβόλου ηθικής υπόστασης κι ας ξέρει ότι θα διαλυθεί μέσα από πιθανή πτώχευση. Το πτωχή πλην τίμια, θαρρώ προς το προσυπογράφουν ασυγκρίτως περισσότεροι ΑΕΚτζήδες, από εκείνους οι οποίοι θα θαμπωθούν από μια πρόσκαιρη χαρά, ανάσα και λύση που θα δώσουν στην ομάδα κάποια εκατομμύρια. Από τη στιγμή που σ' αυτά τα εκατομμύρια, είναι προφανές πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα έχει ...άποψη και ο Σαλιαρέλης. Μια πρώτη μικρή απόδειξη; "Η σημερινή διοίκηση της ΑΕΚ του ζήτησε 2,5 εκ. ευρώ για να πάρει τις ενεχυριασμένες μετοχές της από τη Morgan Stanley και όχι για να πληρώσει τους παίκτες." είπε το απόγευμα ο Σαλιαρέλης στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στον ΣΚΑΙ.
Εν πάση περιπτώσει, το θέμα Ξενιάδη παραμένει ανοιχτό (από την ίδια την ΑΕΚ) και τα περαιτέρω είναι υπόθεση των νομικών επιτελείων. Οικονομόπουλος από τη μια, Δεληκωστόπουλος-Σινανιώτης από την άλλη. Η ΑΕΚ ζητάει να δει τα χρήματα, φορολογικές δηλώσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ποινικό μητρώο. Ο,τι θα ζητήσει, δηλαδή, και η επιτροπή του Γερουλάνου. Ο Ξενιάδης από την άλλη, δήλωσε έτοιμος να τα δείξει όλα. Και γιατί δεν το έκανε σήμερα;Από τη μια ο Σαλαιρέλης κι από την άλλη τα δέκα εκατομμύρια στο τραπέζι. Ότι υπάρχουν. Το ξέρουν, λέει, και θα το πιστοποιήσουν, μαζί με όλα τα άλλα έγγραφα οι δικηγόροι του. Θέλει όμως, όπως λέει, και ο ίδιος να είναι κατοχυρωμένος. Ότι ρίχνοντας τα πρώτα 2,5 εκατομμύρια, θα αποκτήσει στη συνέχεια (μέσω μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) το 51%. Με απλά λόγια, το "πράσινο φως" από τη Μόργκαν Στάνλεϊ για τη μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: